utmattningHej finingar! Jag får ofta frågor om hur man ska tänka kring planering och utmattning. Det är ingen enkelt ämne och det finns heller inget enkelt svar. Hur en utmattning artar sig är inte samma för alla människor så det finns inget rätt svar tyvärr men jag vill ändå göra ett försök att svara på frågan.

utmattningAtt vara utmattad

Att vara utmattad och ha diagnosen utmattningssyndrom innebär att man under en längre tid har varit igång utan att lyssna på kroppens varningssignaler. Antagligen har kroppen flera gånger sagt ifrån och bett om att få vila. Trötthet, minnessvårigheter, huvudvärk, ångest och ont i kroppen är vanliga symtom. Det känns viktigt att poängtera att det inte alltid behöver bero på för mycket att göra eller en stressig arbets-eller familjesituation. Det kan också vara att du har en sjukdom som skapar stresskänslor.

Oavsett personens anledning till sin utmattning så är den verklig och minskar personens förmåga att hantera vardagen.

utmattningMin utmattning

När jag blev sjukskriven för utmattningssyndrom, 12 år sedan nu, var jag så dålig att jag inte orkade eller kunde göra någonting. Jag var sängliggande länge. När jag väl kunde börja göra mer än vila räckte min energi en väldigt kort stund varje dag men jag försökte ändå göra någon form av plan att följa. Det var hopplöst kan jag säga. Inget fungerade och det var då jag insåg att jag inte hade någon koll på hur man gör eller på hur jag förstår tid. Det var försvunnet. Mina begrepp i ämnet var försvunna. Jag behövde tänka om.

Det var då jag började gå i terapi och jag fick lära om. Jag behövde förstå vem jag var nu och hur jag skulle hantera vardagens händelser. Jag insåg att mina listor till viss del var grunden till mitt problem. Jag följde dem slaviskt och jag gjorde ALLT som stod där oavsett tidpunkt. Det skulle bli klart oavsett. Att det var mycket på listan spelade inte roll då.

utmattningEn timme om dagen

Min psykolog bad mig att enbart använda en timme om dagen till planerade uppgifter och aktiviteter. Det för mig var helt absurt. Hur skulle jag kunna göra något på en timme? Omöjligt ju. Jag fick alltså inte göra något arbete utanför den här tiden. Det enda som var tillåtet var att äta och fixa maten och såklart hämta och lämna min dotter som då gick på förskola. Men allt annat hushållsarbete, samtal jag behövde ringa eller formulär som skulle fyllas i skulle denna timme användas till. Knasigt eller hur?

Det jag lärde mig då glömmer jag aldrig. Det var en fascinerande process som jag faktiskt minns väldigt väl trots mitt annars dåliga minne. Jag började med att såklart putta in allt för mycket i den där timmen och kände mig frustrerad över att jag inte hann med. Sakta, mycket sakta, lärde jag mig vad och hur mycket det var möjligt för mig att göra på endast en timme. Jag blev mästare på att bedöma tiden och utmaningen på uppgiften. Och jag förstod. Jag förstod att en timme är kort om tid. Jag förstod att det är ingen idé att tro att denna gången ska det som förra gången inte fungerade absolut gå i lås. En timme är en timme och på en timme hinner man göra sådant som tar en timme att göra. Idiotisk mening va? Men sann.

En timme är en timme och på en timme hinner man göra sådant som tar en timme att göra.

Det här med att planera rimligt och förstå sig på hur mycket tid en uppgift faktiskt tar är svårt för många. Det är därför en träningssak och något som är viktigt att lära sig. Du kan verkligen inte klämma in två timmars arbete på en timme hur mycket du än vill och önskar. Det går inte. Uppgiften tar två timmar och den går inte att skynda på. Den går inte heller göra samtidigt som du gör något annat. Då blir båda sakerna lidande. Och du ännu mer.

Det är rätt självklart eller hur? Trots det är detta en av de sakerna jag jobbar mest med att lära mina klienter. Det här med att bedöma hur lång tid något tar och hur stor uppgiften faktiskt är. Det här handlar mycket om att lära från erfarenhet men om man inte ser till att komma ihåg hur arbetet gick förra gången så kommer planeringen att gå fel även nästa gång.

utmattningPlanering och utmattning

Hur ska du då tänka när du ska planera? Det finns inte ett svar på den frågan eftersom det är individuellt. Det handlar om att du behöver förstå dig själv och din egen förmåga. Din förmåga som den ser ut just nu. Inte som den var eller som den kommer vara när du ”vilat” upp dig. Utgångsläget är alltid så som verkligheten ser ut idag. Så som din energi och kapacitet är för tillfället. Den kanske inte är som den var igår eller för en vecka sedan. Idag är idag.

Svaret på frågon om hur du ska planera beror på om du är hemma och sjukskriven eller om du är tillbaka i arbete. Det är nämligen väldigt olika hur du kan tänka och hantera situationen. Det är skillnad på om du nyligen blivit sjuk eller om du redan har arbetat med att hitta tillbaka till ett nytt läge. Det är skillnad på om du nyligen är tillbaka i arbete eller om du arbetat ett tag och känner att du inte riktigt har verktygen för hur du ska göra.

utmattningOm du är hemma

Är du hemma då vill jag säga att du INTE ska planera. Det första du behöver göra är att lära om. Lära dig hur lång tid saker tar, för dig, och se till att anpassa din aktivitet till mängden energi du har. Och här kanske du tänker – men jag kan ju inte bara göra ingenting. Svaret är både ja och nej. Ja, för att jo du kan göra ingenting. Och nej, för vi har alla saker som behöver göras även om vi är hemma och sjuka för tillfället.

Begreppet ingenting
Anledningen till att det här är svårt är för att begreppet ingenting är svårt. Den faktiskta betydelsen av ordet är att vara sysslolös. Alltså inget ska hända. Du ska inte läsa en bok eller ringa ett samtal. Men att göra ingenting för dig kan betyda något annat än att vara utan syssla. Att göra ingenting kanske betyder att du ser på en serie, läser en bok eller pratar med en vän. Ingenting i det här fallet handlar mer om att du inte gör det som du anser är arbete eller något nyttigt i relation till prestation.

Begreppet prestation
Prestation är också ett klurigt begrepp och det är här fällan oftast är placerad. Med prestation kommer din personliga åsikt om när något är klart och hur bra det är utfört in. Det som för mig är färdigt kanske är halvdant för dig. Om du ska lägga in prestation i din syssla börjar det bli komplicerat eftersom din nivå av prestation är sänkt i och med din utmattning.

Börjar du förstå hur komplicerat det här är? Detta är anledingen till att svaret inte är självklart för jag vet inte var i din utmattning du är eller vilken typ av person du är. Det jag vet är att det inte är att bara sätta igång att göra saker, utvärdera hur det går och sedan blir man frisk. Det går upp och det går ner nämligen och rätt metod för mig är helt fel för dig.

Min rekommendation
Min rekommendation till dig som är i början av din utmattning eller inte i närheten av att komma tillbaka i arbete är att göra som jag gjorde. Utgå ifrån en timme planerad tid om dagen. När du blir begränsad till en timme kommer du lära dig vad du hinner och klarar av att göra på en timme. Detta kommer inte vara i relation till det du brukar göra på din arbetsplats men du får kunskap om hur lång en timme är och vad som är rimligt att få in under den timmen. Du lär dig att prioritera.

I den timmen planerar du in sådant som kräver tankekapacitet och fysisk ansträngning. Det kan vara att ringa samtal till försäkringskassan eller städa hemmet. Det kan vara att betala räkningarna eller vika tvätt.

Resten av dagen vilar du och gör sådant som ger dig energi. Då kan du läsa en bok om du orkar det eller ringa en vän som du tycker om att prata med. Det viktiga är att det är just sådant som gör att du mår bra.

utmattningPå jobbet

Om du har börjat att arbeta eller snart ska börja då är läget ett annat. Tror jag. Jag utgår då ifrån att du klarar av att göra arbetsuppgifter som tar mer än en timme och sedan klarar av att göra mer än så. Jag utgår också ifrån att du har en uppfattning om att du förstår vilken kapacitet och energinivå du har.

Prioritering
Även för dig är det prioritering som är viktigt. Vad är viktigast och i vilken ordning ska arbetet utföras. Det Utgå från vad som verkligen behöver bli gjort. Fokusera på det. Fokusera inte på det du ska göra senare utan gör en sak i taget och försök att tänka på en sak i taget. Att vara längre fram på din att göralista i tanken är stressande. Se till att planera in promenader och pauser i din arbetsdag om du har möjlighet att bestämma det själv. Om du har avsatta pauser så träna på att faktiskt pausa. Det är en mycket viktig lärdom. Stirra ut genom ett fönster och lär dig stänga av tankarna på allt annat. I fem minuter i alla fall. Det gör skillnad.

Planering
Ha en stund till planering varje vecka eller varje dag. Var noga med att verkligen ha koll på vad som ska göras. Jag förstår att det tillkommer uppgifter under veckan eller dagen men om du har en bra plan från början så blir de tillkommande uppgifterna lättare att hantera.

Ledig tid
Boka in ledig tid i din kalender. Det som är bokat blir av. Antagligen var anledningen till att du hamnade i utmattning att du aldrig slutade att springa. Springandet kan ske i huvudet och i mängden saker du gör. Det är lika viktigt att ”stänga av” tankeverksamheten som att vila fysiskt.

Nej
Lär dig säga NEJ. Du har redan gjort misstaget att göra för mycket. Lyssna på din kropp. Gör som den säger. Boka in minst en timme om dagen då du gör ingenting. Jag vet, det låter mycket men det är nödvändigt.

Du är viktig. Kom ihåg det.

Jag vet inte om vad det här inlägget egentligen gett dig men testa och se vad som händer. Kom ihåg att du är viktig. Du är värd att må bra. Du är värd att göra det tycker om. Du är värd att ta tid för dig själv eller till sådant du tycker om att göra. Du är viktig! Kom ihåg det.

Om du vill så pratar jag gärna med dig om din situation och hur du kan lägga upp din planering och lära dig prioritering och förstå hur lång tid saker tar. Hör av dig så bokar vi en tid.

Imorgon kommer inlägget att handla om acceptans och mer om det här med energinivåer.

4 tankar om “Planering och utmattning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *