Är det jul än och dags att planera 2018?

planera 2018Jag sitter och ser över det sista som är kvar av året. Detaljer som vilken dag som är sista dagen för att betala räkningar så att pengarna ramlar in på den andra människans konto på den här sidan av året. Väldigt viktigt för oss företagare att pengarna hamnar inom samma räkenskapsår. Och så klurar jag på när julen egentligen börjar och om det snart är dags att börja prata mål och planera 2018.

planera 2018Ekonomisnack låter jag bli kort

Det här med ekonomisnacket ska jag låta er slippa men det är på riktigt sådant jag suttit med idag. Sett över när jag behöver ha fakturor till mig inbetalade så att jag kan betala ut de fakturor som jag har mottagit. För den som undrar är det den 28 december eftersom den sista december i år ligger på en söndag.

planera 2018Julen är kort i år

Men det här med när julen börjar det är en viktig fråga. I år ligger första advent den första söndagen i december. Det betyder att den fjärde advent är samma dag som julafton. Jag är inte helt lycklig över detta för det blir ju mindre jul på något sätt. Första advent får gärna ligga i november så att vi får fyra söndagar i rad och sedan väntar vi några dagar till på julafton. Jag har traditioner bundna till adventsdagarna och nu försvinner ju en av dessa dagar. Fy skäms kalendern.

Hur som helst är detta inget svar på när julen egentligen börjar. Hela december är jul i alla fall. Fram till mellandagarna. I mellandagarna börjar nämligen nyår. Då sammanfattar jag året och gör klart målen för kommande år.

Kan vi bestämma ett datum då jul börjar så att jag kan få lugn i mitt huvud? 1 december känns för sent i år. Kan vi låtsas att första advent är den 26 november. Du behöver inte tända första ljuset men det är okej att spela julmusik och äta pepparkakor och julskum. Jepp, vi säger så tycker jag. Puh, så skönt. Nu kan jag tänka igen.

planera 2018När börjar vi planera 2018?

Då är det bara sista frågan kvar. När är det lämpligt att börja prata nyår? Nu? Imorgon? I december? Jag tycker redan nu för det tar ju en stund att klura ut vad man önskar sig mest i det nya året. För mig i alla fall. Kanske inte för dig.

När brukar du börja tänka på det nya året som kommer? Jag tror inte det är samma för alla och jag tror det finns de som inte tänker så mycket på det alls. Men som jag sagt många gånger tidigare så är nyår viktigare än julafton för mig. Jag älskar att börja på något nytt. Så när vill du börja prata nyår? Berätta.

planera 2018

9 tankar om “Är det jul än och dags att planera 2018?

  • Dorotea säger:

   You can do it! Annars kanske jag kan hjälpa dig med en kvartalsplanering där vi såklart tittat på hela året men börjar en detaljplanering för första kvartalet. Kika under tjänster så hittar du vad det handlar om. Det blir en spark i baken kan jag säga och hur som helst PEPP! PEPP!

 1. Mona säger:

  Tänk vad olika vi är, jag vill helst inte tänka på julen alls. För mig betyder den helst bara några extra lediga dagar. Annars mest mörker, i flera bemärkelser. Men i år ska jag resa bort över jul, ensam, och det ser jag fram emot!

 2. Malin Lundskog säger:

  Julen börjar … typ förste advent tycker jag. Min egen planering för juliga blogginlägg osv har redan börjat dock. Och nästa års plan finns i grova drag redan nu – sedan kör jag med strategisk improvisation 😉

  • Dorotea säger:

   Strategisk improivsation tror jag starkt på fast jag inte vet vad det är från gång till gång. Här har också planeringen för inläggen i full gång.

 3. Hanna säger:

  Mitt nyår börjar nog vid höstterminens start snarare än vid årsskiftet. Känner mig inte alls pigg och laddad för förändring. Men julen, den är jag väldigt sugen på! Köpte första julklapparna i måndags och tror jag börjar min advent den 26 november jag också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *