I Sverige samlas det in 480 000 ton returpapper varje år. Det är 83% av alla tidningar och returpapper som köps och läggs i brevlådan. Det tror jag kan anses som en bra siffra. Självklart kan det bli bättre.

När det kommer till papper finns det många sätt att försöka att inte slösa på det. Huruvida vi ska ta emot reklam eller inte är ett val du får göra själv. Där känner vi olika. Vissa vill gärna få reklamen för att veta vad som säljs billigare i sitt närområde medan andra tycker att det känns helt onödigt. Hemma hos oss har vi valt att inte ta emot reklam förutom under jultid.

Hur gör vi med papper hemma hos oss? Jo, vi är väldigt noga med hur vi använder det och till vad. Med andra ord vi slösar inte i onödan. Jag tänker så här: kan jag använda det här pappret till något mer? För det mesta kan jag det och då gör jag det. Här är några exempel:

Vi använder kuvert till att skriva inköpslistor, att-göra-listor och när barnen var små som ritpapper.
Vi skriver bara ut saker från datorn om det verkligen är nödvändigt. Så som fakturor och räkningar som behöver arkiveras samt texter som på något sätt ska sparas. Och om möjligt skriver vi ut dubbelsidigt.
Jag skriver mycket för hand för det är så jag tänker och formulerar mig bäst och eftersom skrivandet är väldigt viktigt för mig så fortsätter jag göra så. Däremot skriver jag verkligen mycket på varje ark och är noga med att inte ta ett nytt bara för att det känns lite kladdigt. Men när ett papper känns överfullt ser jag över vad jag behöver spara och skriver in det i ett dokument i datorn som jag sedan sparar med rätt rubrik.
Om du har reklam kan den användas till att bland annat läggas i botten på kompostpåsen så att inte hinken blir så geggig eller att elda med om du har öppen spis. Eller varför inte låta barnen göra pappersflygplan av reklamen innan den lämnas till återvinning?

[bctt tweet=”Varför inte låta barnen göra pappersflygplan av reklamen innan den lämnas till återvinning?”]

Det går att återanvända papper på många fler sätt. Det är endast fantasin som sätter gränser.

Imorgon tänker jag prata om att spara energi trots att det är fredagsmys.

Hos Smpl kan du idag läsa om: 80% av de dokument som vi sparar använder vi inte igen.

Dagens frågor hittar du här.

pappersslöseri

Detta inlägg är en del av ”Downshifting Week” En vecka då THE 5 AM ACADEMY tillsammans med Smpl ger dig tips hur du kan trappa ner för hållbar enkelhet och en enkel vardag.

Varje dag kan du läsa två blogginlägg som relaterar till detta med downshifting och varje dag får du två frågor att svara och reflektera kring.

Evenemanget hittar du här.

Källa: oneplanet.se

COLLECTIONS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *