Brukar du överanalysera – samma tankar som går runt och om igen? Det är som om överanalyserandet går på autopilot. Du är verkligen inte ensam. Inte för att det hjälper dig att veta att du inte är ensam så i det här inlägget ger jag dig fem olika sätt att minska på överanalyserandet.

Det är vanligt att överanalysera

Det hör verkligen till vanligheterna att överanalysera eller övertänka. Det är för att du är orolig över att göra fel och då är det bäst att snurra samma tanke runt och runt för kanske eventuellt kommer du på något du inte tänkt på än. Det negativa med detta är att det skapar oro och ångest. Det ger dig en dålig känsla och gör dig osäker i ditt agerande. Det är helt enkelt inte till hjälp.

Om du brukar överanalysera

När du hamnar i att överanalysera så föreslår jag att du istället dirigerar dina tankar åt ett annat håll. Här kommer fem olika sätt du kan göra det på:

1. Boka in ”orostid” i din kalender. Det är precis som det låter – tid för dig att oroa dig för det du känner behov att oroa dig och tänka på. Den här stunden kan du få älta, snurra tankar och överanalysera hur mycket du vill.

2. Ta dig tid att skriva ner alla tankar som kommer upp i ditt huvud. Läs sedan igenom allt och ställ dig frågan: ”Vad kan jag kontrollera?” Det du kan kontrollera kan du sedan lägga tid på att hitta lösningar till. Det du inte kan kontrollera är det lika bra att du släpper.

3. För varje negativ ”tänk om” som kommer föreställ dig även en positiv ”tänk om”. Det här med att ersätta en negativ tanke med en positiv fungerar i längden.

4. Placera en hand på magen och en hand på hjärtat. Ta djupa andetag genom näsan.

5. Uppmärksamma på ljud omkring dig – trafiken, vinden, människor som pratar, fågelkvitter. Fokusera på ett ljud i taget i 10 sekunder.

Testa dig fram och se vilken som hjälper dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *