Igår vad jag på Caminos hållbarhetsdag ”Framtiden är enkel” där det pratades om enkelhet, minimalism och hållbarhet. Allt väldigt intressant på sitt sätt och tillsammans utgör det en enhet som kan ta ett tag till innan människor helt greppar och börjar applicera på sina liv. Jag fick med mig många tankar som snurrar runt i mitt huvud just nu.

En av sakerna som det pratades om på slutet av dagen handlade om målsättningar i ett bredare perspektiv. Det kan ibland kännas svårt att komma fram till vad det är för mål du vill ha och så matas du hela tiden med att mål är bra att ha. Och det är det. Mål är väldigt bra att ha men det är inte säkert att det alltid är så självklart att du vet vad det ska vara. Då finns det något som kallas för värderad riktning som ingår i Acceptance and Commitment Therapy (ATC) men som även går att använda separat från själva terapiformen.

Värderad riktning är att inte ha ett eller flera mål utan mer en riktning.  En riktning i livet som känns meningsfull och som värderas högt. Det blir bredare än ett specifikt mål och mer tillgänglig för någon som inte riktigt har bestämt sig eller för någon som har ett ångestbeteende. Du behöver fortfarande svara på frågorna: Vad vill jag göra med mitt liv? Vad är min uppgift? För vad och vem vill jag göra de saker jag gör? Det är fortfarande inga lätta frågor men svaret får lov att bli mer utspritt än vad ett specifikt mål är.

Exempel på detta kan vara:

  • Jag vill leva ett hälsosamt liv.
  • Jag vill leva miljövänligt.
  • Jag vill ha möjlighet att värdera mina relationer mycket.
  • Jag vill ta del av det stora kulturutbudet som finns i min stad.

Du har fortfarande ett mål men det innefattar många fler saker. Vad det betyder att leva ett hälsosamt liv kan du efter hand komma underfund med. Betyder det att du ska träna tre gånger i veckan och endast äta grönsaker eller handlar det om något helt annat? Du behöver inte veta svaren på det direkt men du har valt vad du värderar högt i ditt liv och vad du vill lägga din tid och uppmärksamhet på.

Med tiden kommer de specifika målen att uppdagas och då kan du mer fokuserat sätta dig ner och formulera dessa och skapa strategier för att nå fram.

värderadriktning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *