Varför ska jag jobba på lördagar?För ovanlighetens skull känner jag mig irriterad, på snudd arg och ännu mer ovanligt är det att jag skriver om det. Jag skriver för att jag känner att det är nödvändigt och för att jag inte riktigt förstår vad det är för skillnad på mig och på någon som är anställd på ett företag. Jag vill också skriva om detta för att det  faktiskt är en del av det jag gör som tidscoach. Hjälper människor att förstå sig på sin tid.

Varför ska jag jobba på lördagar?Working 9-5

Låt säga att du jobbar som löneadministratör på Volvo. Det känns som ett bra yrke för det jag vill prata om idag. Du är anställd. Du jobbar måndag till fredag och under den tiden sköter du ditt jobb. Du gör ditt bästa för att bli klar med dina arbetsuppgifter innan du går hem på fredag. Jag antar att det är så i alla fall. Kanske suckar du över att du inte blev helt klar med allt men när klockan blir fredag eftermiddag stänger du av datorn och går hem. På vägen hem kanske du handlar inför fredagsmiddagen och fredagsmyset. Eventuellt landar det en flaska vin i shoppingkassen och en fredagsbukett för att piffa upp helgen lite extra. Förhoppningsvis kan du släppa ditt jobb och njuta av att vara ledig tillsammans med din familj.

Varför ska jag jobba på lördagar?På fredag eftermiddag stänger jag ner

Själv har jag valt att jobba halvdag på fredag. Detta för att jag ofta jobbar på söndagar. Jag har förmånen att välja mina arbetstider och eftersom jag har det så tänker jag göra det. För mig är lördag min lediga dag. Jag har ALLTID ledigt på lördagar. Då umgås jag med min familj, gör saker tillsammans med vänner eller så vilar jag. Det är min heliga dag kan man säga. Dagen då jag stänger ner för att jag som alla andra behöver få tänka på annat än mitt jobb.

Varför ska jag jobba på lördagar?Varför ska jag jobba på lördagar?

Att driva eget företag är ett tufft arbete. Den här helgen blev det väldigt tydligt att jag som egen företagare inte har samma rätt att vara ledig så som löneadministratören på Volvo får. Mig är det okej att mejla flera gånger om för att något inte fungerar som det ska och det är också okej att skicka flera meddelanden på Facebook. Det är till och med okej att bli sur på mig för att jag inte svarar.

Varför ska jag jobba på lördagar?Det är INTE okej

Men vet ni, det är INTE okej. Jag behöver inte svara på mejl direkt bara för att jag är ensam i mitt företag och jag själv har valt att driva det. Du har också valt ditt jobb och i din arbetsbeskrivning står det att du är ledig lördag och söndag. I min står det att jag är ledig halva fredagen, hela lördagen och halva söndagen. Jag har förvisso skrivit min själv men det gör det inte mindre viktigt. Min arbetsbeskriving är lika relevant som din. Jag är min egen chef och jag har valt att lyssna på mig själv för jag vet hur viktigt det är att ha vettiga arbetstider.

Varför ska jag jobba på lördagar?Jag hjälper gärna

Jag hjälper gärna till och jag vill mer än gärna prata med dig. Om du är intresserad av någon av mina tjänster eller vill ha svar på en fråga så mejla mig. Jag svarar, men inte på lördag kväll.

Jag tycker faktiskt inte att jag är gnällig. Jag anser att vi alla har rätt till vår ledighet.

12 tankar om “Nu är jag kanske lite gnällig, men varför ska jag jobba på lördagar?

 1. Helena Bartmar says:

  Såklart du inte är gnällig! Du bara tydliggör skillnaden mellan att vara anställd och att vara egen företagare. Vi är för tillgängligs nu för tiden med mail o sms etc. Helt rätt att du markerar var dina gränser går. Heja dig. Vi bör alla tänka till lite på ”tonen” i det vi skriver. Kan det missuppfattas!? Ett smiley Face lättar upp en text 🙂 allt beror ju på hur den som läser det tolkar det. Tydlighet är viktigt 🙂

  • Dorotea says:

   Du har säkert en poäng med det där med tonen. Det framgår inte alltid vilken sinnestämning den som skriver är i. Tack att du backar upp mig 😀

 2. Elisabet Eriksson says:

  Ja, det är ju jätteviktigt att göra klart för sig hur man vill leva och arbeta och hålla sig till det. Själv lyckas jag inte alltid med att sätta såna tydliga gränser för mitt arbeta, men jag arbetar på det.

 3. Fitnessfia says:

  Så bra skrivet! Jag har också börjat ta ledigt på lördagar och det är jätteskönt men också utmanande att få vara ledig. Det blir lätt att man jobbar jämt som egen och det är inte bra för någon. Visst ska du vara ledig precis som alla andra!

  • Dorotea says:

   För egenföretagaren suddas gränsen mellan arbete och fritid ut eftersom vi så ofta älskar det vi gör. Vad bra att du tar ledigt på lördagar. Det blir lättare och lättare.

 4. Britt says:

  Helt rätt av dig! Knepigt om man inte förstår att du också behöver ledighet precis som ”vanliga” anställda. Du är ju din egen anställd i ditt eget företag.
  Du får sätta ner foten och säga ifrån till berörda!

  Må så gott
  Britt

  • Dorotea says:

   ja det är allt lite knepigt. Jag tror ibland att det inte ser ut som en jobbar på riktigt för att man inte har en chef. Jag är bra på att säga ifrån.

 5. Susanne says:

  Bra skrivet, vi måste vara varsamma med vår tid och inte alltid vara händelse styrda som många är idag. Vi behöver lyfta blicken och sätta saker i sitt rätta sammanhang att få svar omedelbart det kan vi kräva om det är akut dvs med fara för liv tex att få svar när vi kontaktar SOS. Att inte få svar från ett företag under en lördagkväll eller helg tycker jag bara är sunt!
  Susanne

 6. Johanna says:

  Så bra skrivet! Och viktigt! För visst är det så att vi som är våra egna chefer inte jobbar jämt bara för det… Tack för att du är rak, tydlig och förklarar bra!

  Kram Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *