Det snurrar så mycket just nu så det stundvis känns som jag är överöst med arbete och att jag har planerat fel. I själva verket handlar det om att tankarna upptar så mycket plats i mitt huvud så att mina  tankar skapar stress. Har du upplevt det någon gång?

När tankar skapar stress

Våra tankar spelar oss ofta spratt. Det tror jag du känner igen. En tanke kommer och du får en agerandereaktion som inte alls passar till det du gör just för tillfället eller att en tanke som du inte ens uppmärksammar resulterar i en ångestattack. Det är underligt men tankarna finns där hela tiden. Vissa märker du inte att du tänker medan andra lägger sig som en filt över allt annat och gör att det är svårt att avgöra vad som faktiskt är viktigt att lägga fokus på.

Saken är den att om du tänker på något som stressar dig så får du samma fysiska reaktion i kroppen som om det verkligen händer. Stress handlar ofta just om detta, att våra tankar skapar stressreaktioner. Vi kan få svårt att klart och tydligt se vad som faktiskt är relevant just nu och kan inte alltid särskilja tanken från den faktiskta att göralistan.

Oro och ovisshet

Just nu upptas våra tankar av oro och ovisshet. Det är helt naturligt att det är så. De tankarna tar lätt väldigt mycket plats och att göralistan blir plötsligt mycket längre än den fysiskt faktiskt är. I själva verket är listan såklart precis som den var när du skrev den men det känslomässiga som kommer av alla tankar gör att kroppen känns för tung och fokus blir svårt att frammana. Våra kroppar gör sig beredda på strid eller flykt trots att instruktionerna vi har fått är att stanna hemma. Tankarna säger till oss att springa. Springa långt bort. Det känns nästan som ett rovdjur som jagar och det bästa att göra är att springa långt upp i bergen. Vår förmåga att dagdrömma och skapa scenarion gör att vi skapar stressreaktioner inom oss. Kroppen har svårt att skilja mellan fantasi och upplevda hot och nu är det dessutom både och. Det finns ett hot på riktigt samtidigt som fantasin skenar iväg med oss.

Vad ska du göra åt det här? Tankarna är där och nyheterna om hotet är överallt. Går det ens att stilla känslan av att det är för mycket att göra? Det går. Jag lovar. Det går att fokusera på att göralistan i den form den är skriven. Det går fortfarande att göra det som ska bli gjort. Ibland får du använda lite finess då inte allt är tillgängligt men du är smart. Du fixar det.

5 saker du kan göra för att minska känslan av mycket att göra

Acceptans

Situationen är som den är. Du kan inte kontrollera den och när det inte går att kontrollera då är det acceptans som gäller. Att välja att förstå att det är så här det kommer att vara ett tag. Att acceptera betyder inte att du behöver tycka om det som händer men du accepterar att det är så. Gör inte ditt liv till en kamp när du kan ändra din egen inställning till det som händer omkring dig. Du har ansvar för dig själv och hur du hanterar det som händer.

Klassisk problemlösning

För att få en överblick över din situation så är skriva alltid bra. Du kan antingen välja den klassiska modellen för problemlösning eller använda dig av en teknik som hjälper dig hålla ordning på dina tankar.

I klassisk problemlösning svarar du på fyra frågor som hjälper dig hålla isär vad som är viktigt just nu från det du inte kan kontrollera. Frågorna är:

1. Identifiera problemet.

2. Spåna sedan fritt över vad som kan göras åt det. Om du inte kan göra något åt då är du klar och kan gå vidare till nästa uppgift.

3. Bestäm vad du ska göra och gör det.

4. Sätt en tid, ett datum då du ska utvärdera hur det har gått. Om det inte fungerat, börja om från början med att identifiera problemet.

Skriv ner dina tankar

Vi tänker mellan 60 000 – 80 000 tankar per timme. Alla dessa tankar är inte relevanta för oss och vissa av dem registrerar vi inte ens att vi tänker. För att skydda dig från hindrande tankar eller från tankar som skapar stress för dig så är det bra att ha en metod för att skingra tankarna på ett effektivt sätt.

Min kollega Kicki Westerberg skriver om en bra metod för detta på sin instagram. Kika in hos henne.

1. Bli medveten om de tankar som ofta flyter omkring där inne.

2. Registrera och skriv ner de tankar som kommer upp. Fånga framför allt de som kommer ofta.

3. När en tanke kommer kan du fråga dig själv om tanken hindrar dig eller gynnar dig. Om den gynnar dig så låt den vara fri. Om inte gå vidare till nästa punkt.

4. Om tanken inte är en gynnande tanke så hitta en annan tanke som du byter ut den med. här:

Förut trodde jag att ___________.
Nu så lär jag mig hur jag ________.
Sanningen är  att____________.
Jag är öppen för att tanken att__________ är möjlig.
Jag ser nu hur______________min verklighet kan bli.

5. Räkna antal gånger som tanken återkommer.

Kicki berättar att hennes kunder älskar den här övningen så testa du också och kika som sagt in hos henne för fler bra övningar.

Ha medveten närvaro

Allt mer forskning visar att medveten närvaro är bra för hälsan. Du får återhämtning, du styrs inte lika mycket av dina tankar och du stillar hjärnan. Att vara medvetet närvarande är att veta vad du gör medan du gör det. Det är också att inte värdera eller döma dig själv eller andra medan du gör det. Att vara i nuet och ha i åtanke att dina tankar styr dina reaktioner då kan du hålla ditt lugn och slippa upptas av stress.

Ta promenader

Rörelse är superviktigt för att minska stressnivåerna i kroppen. Bäst är det om du kan vara utomhus för då får du även den sköna påverkan som naturen ger. Ta en promenad eller en springtur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *