5 sätt för produktivitet när du är som mest omotiverad

Jag tror inte jag är ensam om att de senaste veckorna av fantastiskt sommarväder har gjort att det varit svårt att fokusera och vara produktiv. Det kan bli tufft när semesterlängtan blir så stor att det blir svårt att fokusera på arbetet. Då blir det än viktigare att hålla sig till sina rutiner och det blir en rejäl träning i disciplin.

DET FINNS INGA GENVÄGAR TILL ATT FÅ SAKER GJORDA

Det viktigaste för att finna fokus och på så sätt bli produktiv är att se till att den miljö du är i är rätt för uppgiften och att den uppgift du valt är den rätta uppgiften. Det kanske inte är den mest motiverande uppgiften men den som behöver bli gjord och med rätt miljö menar jag att du har eliminerat distraktioner.

Det finns oftast inga genvägar till att få saker gjorda. Det enda sättet är att sätta igång och arbeta och sedan fortsätta tills det blir klart. Att vänta in det rätta tillfället eller den rätta känslan är dömt att misslyckas. Det är upp till dig att skapa det rätta tillfället och den känsla du önskar i den stund du behöver. Motivation finns inte alltid där men den går att framkalla.

5 SÄTT FÖR PRODUKTIVITET NÄR DU ÄR SOM MEST OMOTIVERAD

Idag vill jag dela med mig av en lista på 5 punkter som kan vara till hjälp för dig att vara produktiv när du är som mest omotiverad.

1. Gör listan till din vän
Jag vet, den återkommer alltid men när du är som mest omotiverad är det också vanligt att ha en känsla av att inte veta vad man ska göra. Detta trots att allt känns stressigt. Så skriv en lista varje dag över det som behöver bli gjort. Och som vanligt: välj de tre viktigaste uppgifterna och gör dem helst först.

2. Se till att äta
Ett vanligt fenomen när det är mycket att göra är att glömma att äta eller att inte äta bra mat. För att hålla motivationen och energin uppe gäller det att kroppen får sin mat så att du orkar. Förbered i förväg och se till att alltid ha i alla fall frukt tillgängligt.

3. Arbeta i block
Använd dig av till exempel Pomodorometoden. Den kommer hjälpa dig att komma igång med en uppgift och det som ofta händer när du väl kommit igång är att motivationen kommer och det blir lättare att fortsätta.

tid för te

4. Stäng ner sociala medier
Är du omotiverad kommer varje pling i telefonen dra till sig din fulla uppmärksamhet och plötsligt har allt för mycket tid gått åt till att kolla andras statusar och ditt arbete har inte gått framåt. Stäng av ljudet på telefonen eller se till att alla notifikationer är avstängda. Håll dig borta helt enkelt!

5. Tvinga inte fram något
Självklart är det så att vissa stunder går det bara inte. Hur mycket du än försöker så kommer inte energin eller motivationen. Ta en promenad, gå gör dig en kopp te eller sätt dig på en bänk och titta på folk en stund. Gör något annat och gå sedan tillbaka.

Självklart är det så att den här listan fungerar året om. Det är inte bara när semesterlängtan tar över men jag tänkte att den kan komma till nytta nu när solen skiner och ledigheten hägrar.

DETTA KOMMER FRAMÖVER

För mig är detta min sista officiella arbetsvecka. Det betyder att jag efter fredag inte har några uppdrag eller klienter som jag arbetar med. Jag kommer dock sitta och skriva på min nästa bok under sommaren.

Här på bloggen och på Instagram kommer det vara sommartema från och med vecka 26. Då presenterar jag årets sommarutmaning som jag kallar för #skönmorgon5am. Håll utkik på måndag den 27 juni då första inlägget i sommarutmaningen kommer här på bloggen.

Men innan dess har du tre inlägg att se fram emot.

2 tankar om “När semesterlängtan tar över produktiviteten

 1. Miia says:

  Jag läser alla dina inlägg i e-posten men har svårt att komma in och kommentera.. Vet inte varför den bara tuggar mot din sida ?

  Nu hittade jag internetvägen så till saken:

  Att göra lista, hur får man en bra? Jag har massa projekt som skulle behöva göras, likaså hemma, ute och jobbet. Blir stressad av att försöka ha de i huvudet i tusen lappar..

  Skriver man bara rakt av allt i en och samma lista och sen plockar 3 till varje dag? Har du med dig listan och så du kan fylla på vart efter du kommer på eller har du en tid om dagen då du fyller på?

  • Dorotea says:

   Hmm, knepigt att du inte kommer åt kommentarsfunktionen via mejlen.

   Det här med att göra listor får jag återkomma med ett inlägg inser jag. Det är många som frågar om detta. Kanske ska jag rentav skapa en kurs?

   Men det du själv svarar är ett bra tillvägagångssätt helt klart. Ha en lista för allt du vill/ska göra och sedan plockar du från den. Helst ska du inte fylla på under dagen utan du väljer dina 3 prioriterade och sedan lägger du till beroende på om du har mer tid kvar eller inte.

   Kontakta mig om du vill ha ordentlig hjälp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *