Den här sommaren är dedikerad till skrivandet liksom förra sommaren och sommaren före det. Det har fallit sig så de senaste åren. Det är bra tid att skriva för min del eftersom sommaren är lågsäsong när det kommer till det mesta i min verksamhet.

DENNA VECKAN ÄR TANKEN ATT JAG SKA BÖRJA SKRIVA

Så nu sitter jag här, första veckan på den såkallade semestern, och tanken är att jag ska börja skriva. Jag har läst forskningsrapporter i ämnet jag ska skriva om, travar med böcker och jag har anteckningar så det räcker och blir över. Allt detta är bra. Det är svårt att skriva en bok utan att ha ämnet tydligt för sig eller i alla fall tillräckligt tydligt för att veta vad man behöver leta mer information. Jag har förutom detta gjort en skrivplan med vad som ska vara med i vilket kapitel. I alla fall på ett ungefär för att göra det lättare att styra upp och komma igång.

JAG KOMMER INTE IGÅNG

MEN, jag kommer inte igång. Jag stirrar mest framför mig och tänker: detta är så typiskt mig. I mitt huvud är allt klart och tydligt men det kommer inte ut i fingrarna. Jag kan inte formulera en enda mening. Jag vet att det plötsligt kommer igång och då kan jag skriva sida upp och sida ner men jag kan inte veta när och därför inte heller lita på att jag ska bli klar i tid. Jag behöver komma igång nu. Det står så i min plan.

Hur ska jag göra för att komma igång är den stora frågan? Jag har hur många svar som helst på detta men just nu duger bara en av alla möjligheter och det är:

Se det som vilket arbete som helst. Släpp tanken på att det är en kreativ process och att kreativitet har en speciell tid. Tänk på att kreativitet föder mer kreativitet.

Jag har detta som ett mantra i mitt huvud just nu och jag tänker att när jag sätter mig imorgon så ska det hjälpa mig att komma igång.

DELA MED DIG AV DINA BÄSTA TIPS

Vad gör du när du har svårt att komma igång? Dela med dig av dina bästa tips.

Dorotea Pettersson

6 tankar om “När det är svårt att komma igång

 1. Monica zetterlund says:

  Mitt bästa tips är att använda röstmemo i telefonen och bara börja prata istället för att skriva. Telefonen är ju oftast med och orden kommer ju oftast när inte det är planerat. Strukturera texten kan man ju göra i efterhand.
  Glad midsommar och skön skrivsemester önskar jag dig och de dina. Kram monica

   • Pearl says:

    Jag tänker att det första jag skriver kommer bli ett riktigt dåligt första utkast. Och det gör ingenting. Jag kan skriva om det sen när jag är varm i kläderna. Lycka till!

    • Dorotea says:

     Det är en jättebra inställning. Precis den attityden har jag just nu. Det är ju inte riktigt rimligt att det ska bli rätt första gången när man skriver en bok.

     Tack 😀

 2. Eva says:

  Hej!
  Jag köpte ett jättebra veckoschema på block på Lagerhouse, så jag planerar varje söndagkväll för kommande vecka. Sätter sedan upp schemat på insidan av ytterdörren. Det jag undrar är varför du gör dina anteckningar i en tom bok och inte i en vanlig veckokalender. Är det för att du då kan få mer utrymme och vara mer kreativ?

  • Dorotea says:

   Din lösning låter väldigt bra tycker jag. Det viktiga är att det fungerar.

   Jag använder en tom bok för min planering för då kan jag ”designa” min sida som jag vill. Jag kan själv välja vad jag vill ha med i min kalender istället för att det är bestämt av någon annan i förväg. Och som du säger, kreativiteten. Jag tycker om att vara kreativ. Jag skapar min egen vecko/dagskalender helt enkelt och i den kan jag även samla mina projekt och olika planeringar. Jag trivs att ha allt på samma ställe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *