Det kan kännas stressande att veta att barnen har lovvecka och själv behöver man jobba. Arbetsplatserna stänger ju inte för att skolorna har lov och det är ju inte möjligt för alla att ta ledigt. De lediga dagarna behövs ju till så många fler tillfällen. Eller hur?

Det jag känner är viktigt när det kommer till detta med barn och sitt jobb är att hitta en balans i sitt eventuella dåliga samvete. Jag förstår att man kan ha dåligt samvete när barnen/ungdomarna behöver rå om sig själva men jag tänker att den känslan ska gå att minska eller vända till något annat. Dessutom tycker jag att det är viktigt för barnen/ungdomarna att klara sig själva då och då. De växer när de får ansvar.

Jag har några förslag. Jag säger inte att de är universallösningar eller att de alltid gör att det känns helt bra men det handlar ju många gånger om att man vill att barnen ska ha det bra och kan man ordna så att de har det så kan man själv vara lugnare under sin tid hemifrån. Din känsla utgår från din egen attityd och känsla och den går att påverka. Förslagen syftar på de barn/ungdomar som är hemma. De som inte längre går på förskola eller har fritids. De barn som har förskola är ju inte ensamma.

Arbetsfria timmar
Ordna så att du under lovveckor inte har arbete att göra när du kommer hem. Låt kvällarna, barnens/ungdomarnas vakna timmar, vara lediga från arbete. Fokusera på aktiviteter med dem. Det behöver inte vara att åka iväg och göra stora saker utan det kan vara att baka tillsammans, spela spel medan ni fikar eller så ser ni en mysig film tillsammans.

Ordna med maten i förväg
Förbered mat som barnen tycker om som de kan ta fram för att värma när de är hungriga. Överraska dem med något lite extra som står och väntar på dem. Och hjälp dig själv så att inte all tid går åt i köket när du kommer hem.

Lekdejter
Kolla om deras kompisar också är hemma och ordna så att barnen/ungdomarna kan vara hos varandra och umgås. Det gör att de har lite extra roligt. Kanske är det lovaktiviteter på närmsta museum eller kulturhus. Der är inte ovanligt att de har under loven.

Ge dem ansvar
Ge barnen/ungdomarna uppgifter att utföra. Efter ålder och kapacitet. Be dem dammsuga vardagsrummet medan du är borta eller vika sina nytvättade kläder. Ge dem möjlighet att hjälpa till och visa upp när du kommer hem. Detta gäller inte bara under lovveckor förstås.

Ring hem
Ring hem någon gång under dagen och hör efter hur det går. Och ge också dem möjlighet att ringa dig under dagen om det är okej på din arbetsplats.

Överkompensera inte. Det är inte alltid att barnen/ungdomarna känner som vi vuxna gör. De kanske är rätt glada över att få rå om sig själva. De är ofta glada att få ha lov och bara vila och göra det de känner för. Som jag skrev ovan: Det handlar ofta om ens egna känsla och den är inte alltid samma hos barnen/ungdomarna.

Hur gör du när barnen/ungdomarna har lov? Har du några bra förslag?

IMG_7464

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *