Mind-map, ett välbeprövat konceptÄntligen söndag och tid för planering och det är dags för söndagsfilm såklart. Idag pratar jag om en metod för sortering som är mycket välbeprövat. Nämlingen mind-map eller tankekarta.

Mind-map, ett välbeprövat konceptMin introduktion till tankekartan

När jag gick på gymnasiet hade vi flera lektioner i svenskan där vi bara jobbade med tankekartor. Vi gick igenom hela idéen bakom, valde ett ämne att jobba med och sedan skulle vi såklart skriva en uppsats i det valda ämnet. Jag blev kär i metoden direkt och har använt mig av den ofta sedan dess.

Mind-map, ett välbeprövat konceptMind-map samlar dina tankar

Mind-map, eller tankekarta, är ett sätt att samla sina tankar på. Ett sätt att sortera ut det viktiga ur ett större ämne för att hitta det som är viktigt och som du vill fokusera på. Det är också en bra metod för planering om man är mer visuell och vill göra varje del tydlig.

Mind-map, ett välbeprövat konceptBra aspekter

Det är mycket som är bra med tankekartor och här är några av bra aspekter:

 • skapar ordning i ett ämne
 • gör att kedjor av tankar blir logiska
 • hjälper dig när du har fastnat i en tanke eller i ett arbete
 • hjälper dig när din idé känns rörig och stor —>KLARHET
 • du skriver upp saker slumpmässigt vilket hjälper kreativiteten att flöda
 • hierarkier är inte viktiga i början av processen men kan skapas efter hand beroende på hur du bryter ner varje ”bubbla”.

Mind-map, ett välbeprövat konceptAnvänd tankekartor i din Bullet Journal

Att använda mind-maps i din Bullet Journal är en bra idé tycker jag. Du kan göra det inför en ny månad för att bestämma vad som ska vara med. Du kan skriva dina mål som en mind-map så som jag visar i filmen eller så gör du en mind-map över något som du håller på att bearbeta med dig själv för tillfället. Mind-maps ger en klarhet och du behöver inte skriva en hel uppsats för att skriva av dig dina tankar. Det är inte alltid skriva långa texter känns som det rätta eller skapar tydlighet.

Söndagsfilmen

Jag blir verkligen jätteglad om ni kommenterar och trycker tummen upp på mina filmer. Det hjälper mig med motivationen. Och ja, jag vet en like är inte en mätare men det är en indikation på vad ni tycker om och det hjälper mig att veta vad jag ska göra för filmer i fortsättningen.

Om du inte är prenumerant på kanalen än så klicka där också.

10 tankar om “Mind-map, ett välbeprövat koncept

 1. Michaela says:

  Vilken bra film du gjort ????. Jag älskar mind maps/tankekartor. Har alltid jobbat mycket med det när jag studerade. Blev sugen på att göra en med mina mål för augusti nu ????????

 2. Lisa says:

  Jag gillade verkligen mindmap när jag pluggade. Fick betydligt mera struktur på de olika sakerna när jag benade upp dem i huvudgrupp, undergrupp och grupper under det. Nu fick jag ju dessutom lite fler tips till min bujo! 🙂

  Tack!

 3. Stella Scott says:

  Jag älskar mindmaps! Blev helt hooked när Tony Buznans först bok kom ut. Ännu bättre blev det när det långt senare kom ut mjukvara där det går att flytta runt saker och lägga in symboler, men jag använder fortfarande den handskrivna sorten också, för snabba anteckningar. Stor planering gör jag helst i IMindmap, eller liknande.

  • Dorotea says:

   Ja, det där var ett tag sedan. Känns som jag alltid sysslat med mindmaps. Jag har använt mig av de digitala programmen också men som vanligt med mig så blir det mer tydligt när jag skriver för hand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *