I fredags satt jag i min soffa och tittade på min arbetsplats och hyllan bakom. Jag kände mig uttråkad av vad jag såg. Det kändes inte inspirerande nog. I mitt huvud började en idé växa och snart var jag i full gång med att göra om mitt hemmakontor.

Mycket tanke bakom

Att göra om arbetsplatsen kan tyckas vara en snabb process, men inte för mig. Jag har många saker jag vill att min arbetsplats uppfylla. Jag vistas väldigt mycket i ett och samma rum på dagarna. Mitt vardagsrum. För att jag ska klara av att vara på samma ställe så mycket har jag skapat tre zoner som hjälper mig att få fokus och inspiration under min arbetsdag. Jag har lovat er att ge en utförlig genomgång av dessa zoner och det kommer jag att göra. Men inte idag. Idag vill jag istället fokusera på vägen fram till mitt färdigpiffade hemmakontor.

Enkelhet är viktigt

För att jag ska trivas behöver jag enkelhet och tydlig organistation. Jag tänker bättre då och jag sparar tid på att slippa leta. Utöver det är känslan i rummet väldigt viktig för mig. Jag tycker om när det är fint och inspirerande. Det jag ser ska kännas rätt.

Jag tycker till exempel inte om stökiga bokhyllor eller när saker ligger i en enda röra på bordet. Prydliga högar och var sak på sin plats. Med detta sagt så brukar mitt arbetsbord vara en enda röra efter en arbetsdag men det är lätt ordnat eftersom jag vet vart allt ska ligga. Det tar mig inte många minuter att återställa.

Mina 10 steg mot ett piffat hemmakontor

Min plan började formas där i soffan. Jag funderade på vad jag behöver för att kunna jobba så smidigt som möjligt utan att skapa en kontorskänsla. Det är ett vardagsrum trots allt. Jag skrev ner lite i min Bullet Journal, sökte inspiration på Instagram (en av mina stora källor till inspiration) och funderade på vad jag hade hemma för att skapa den känsla jag var ute efter. Detta är en lista på vad jag funderade på och vad som är viktigt för mig. Ordningen är inte relevant här utan detta är det jag utgick ifrån.

1.  Smart förvaring
Jag behövde en bra plats för alla mina pappershögar som jag skapar under veckorna. Det är sådant som jag jobbar med och därför behöver ha tillgängligt. Det är räkningar, fakturor, utkast på blogginlägg (som jag skriver för hand) och artiklar som jag ska läsa. Lite allt möjligt.

2. Plocka bort saker
Mina ögon kände sig stressade. Detta för mig innebär att jag behöver känna in vilka saker jag vill ha framme och vad som ska ställas undan. Kan låta banalt men jag lägger mycket värde i vad jag ställer fram.

3. Gröna växter på piedestal
Jag är inne i en grön fas i mitt liv. Gröna växter menar jag då. Jag ville att mina växter skulle få en framträdande plats i rummet. Inte bara något som står på fönsterbrädan. Jag passade på att plantera om några växter så nu står det även glasflaskor med sticklingar lite varstans. Fint tycker jag.

4. Mer guld i mitt liv
Jag trodde aldrig den dagen skulle komma då jag skulle känna ett behov av saker i guld. Jag är en silvrig person.

5. Ingen dyr affär
Jag gick igenom mitt förråd och mitt vitrinskåp och letade fram det som matchade vad jag såg i mitt huvud. Jag hittade flera saker. Några nya saker köpte jag men jag la ner en hel del tid på att komma underfund med vad jag ville ha. Det visade sig att det mesta fanns på mio som råkar ligga på gångavstånd från mitt hus.

6. Såklart rensade jag
Papper efter papper hamnade i återvinningen. Gamla pennor slängdes och en massa annat som jag aldrig använder lämnades på lämpliga ställen. Ingen idé att ha det liggande om det aldrig används. Det går inte att organisera och strukturera om utan att rensa.

7. Damm i hörnen
När jag tar mig för en omorganisering av det här slaget ingår det att allt ska dammas. Varje hörn, lister, hyllor och fönsterbrädor. Det jag kallar att städa med tandborste. Tandborsten åkte dock inte fram den här gången med dammtrasan och dammsugaren fick jobba hårt.

8. Ljuskällor i mörkret
Snart kommer den mörka tiden på året så jag ville lägga fokus på ljuskällor. Mest för stämning. Lampor för att se bra har jag redan. Jag bytte plats på några lampor, hittade en rislampa i förrådet och köpte en ljusslinga som jag velat ha länge. Förutom det tog jag fram några av mina ljusstakar. Fler kommer åka fram när det är dags.

9. Man och son fick jobba
Jag involverade mannen och sonen i arbetet. Framför allt mannen. Han fick ordna med el till en lampa och dra om lite sladdar. Sådant där som det är bäst att jag håller mig borta ifrån. Han fick lyfta och flytta på de tunga sakerna också. Sonen hjälpte till med att plocka fram saker ur förrådet och var god hjälp i att bestämma hur saker skulle stå.

10. Känna in rummet
När allt känns klart brukar jag sätta mig någonstans i rummet och känna in känslan. Låter som Ernst jag vet men han är inte helt ute och cyklar. Det är inte helt lätt att få till det man tänker sig i huvudet alla gånger så att sätta sig och bara vara är ingen dum idé. Denna gången satte jag mig i soffan eftersom det var där idén kom. Nu kommer jag på mig själv att le stort när jag ser mig omkring. Det betyder att jag är nöjd.

8 tankar om “Mina 10 steg mot ett piffat hemmakontor

 1. Marianne says:

  Låter som ett härligt hemmakontor och jag satt och log vid varje punkt när jag läste. Hörde nästan mig själv fast med andra ord. Att städa och ha ordning gör så mycket för energin och hela rummet känns större.
  Gröna växter höjer energin och hjälper oss tänka klart och få nya idéer.
  Och att ha saker omkring oss som vi tycker om är alltid bra, så det är bra att vi kan plocka fram Ernst ibland och bara ta in rummets känsla. Vi påverkas starkt av bilder och saker/symboler och det är bra att vara lite ”kräsen” där. Och guld…. inom Feng Shui är ju guld en symbol för rikedom, så det kan väl aldrig vara fel :)?
  Nu har du verkligen inspirerat mig till att göra något åt min arbetsplats i vårt kök dit jag flyttar under den kallare delen av året. Tack för att du delade med dig!

 2. Emma Svalander says:

  Åh va härligt! En behöver förnya sin ”arbetsmiljö” lite då och då. Många bra punkter som jag tar till mig i mitt, alltid pågående, projekt med att få en fungerande och trivsam ateljé att skapa och jobba i. Det får ju lixom inte ta emot att sätta sig och jobba 🙂

 3. Jeanette says:

  Woh, vilken inspiration. Jag sitter nu i mitt hemmakontor och behöver med din blogg i handen ändra på saker. Mitt hemma kontor ska bli finare. På fredag blir det dags! tack så mycket.

  • Dorotea says:

   Vad roligt! Jag ser fram emot att höra mer om ditt resultat. På fredag (tror jag det blir ) kommer ett inlägg med hur det blev. Kanske kan det inspirera lite till.

 4. Stella Scott says:

  För något år sedan hade jag ett liknande energiskifte i mitt arbetsrum. Den står sig än för det blev så bra!

  Den där känslan som kommer ibland ”jag måste ändra mina omgivningar” är för mig ett tecken på att det också sker skiften på insidan. Samma med kläder. Plötsligt är något ”klart”, även om det inte är utslitet. Ibland är det rätt att lägga undan för ett tag, ibland skall det gå vidare.

  • Dorotea says:

   Vilken bra reflektion Stella. Jag känner igen mig mycket väl i dina tankar. Jag är i ett skifte i mig själv just nu och kanske betyder det att jag är klar nu. Vi får se. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *