Du kanske vet att jag brukar använda mig av ledord? Och vet du inte det så kommer du få veta det nu för jag vill berätta om min filosofi kring detta. Ledord är något som betytt mycket för mig länge och det har skapat en ledordsmodell som även du kan använda.

Ett ständigt pågående arbete

Jag har insett när jag suttit och tänkt på detta att jag jobbat med ledord mycket längre än vad jag aktivt har förstått. Jag har alltid fascinerats av ord och reagerar jag på ett ord så bär jag med mig det i bakhuvudet ett tag. Det får ligga där och vara med mig så länge ordet vill och har en verkan.

När jag började inse detta så började jag mer aktivt att använda ord som en del av min personliga utveckling för att skapa fokus mot mina mål. Idag sätter jag inte mål på samma sätt utan låter ledordet skapa min riktning istället.

Så hur tänker jag eller hur har min metod blivit? Det har kommit att bli en trestegsmetod med åren. En metod som fått växa fram och som jag efter trial och error hela tiden förfinar. Det ska passa för mig där jag är i livet just nu. Som jag sa, tidigare hade jag mer fasta mål, medan jag nu jobbar mer med riktning.

Fast med det sagt så har jag även mål men de är mer i form av visioner. En större bild av vad jag önskar skapa i mitt liv istället för ett specifik summa pengar jag vill tjäna till exempel. Det är mer i stil med: Jag vill ha ett liv som är bekvämt och där jag inte behöver vända på varje krona för att ta mig från en månad till en annan.

Min ledordsmodell i en trestegsraket

1. Jag har ett livsledord, fast det är faktiskt två
Livsorden är som är som ett paraply. Det är min vägledning i allt jag gör. De orden är glädje & trygghetI mitt liv vill jag känna glädje och jag vill ge glädje till mina medmänniskor. Jag vill även känna mig trygg i den miljö jag befinner mig i och med mig själv och jag vill även ge människor i min omgivning en trygg plats att vistas på när de är med mig. Det kan vara hemma i min soffa, i en coachingsession på zoom eller i DM på Instagram.

Jag går alltid tillbaka till glädje & trygghet i mina reflektioner som jag gör dagligen. Är det något som skaver? Är det något jag behöver göra för att aktivera mina ord mer i min vardag? Saknar jag något? Jag ställer helt enkelt frågor till mig själv för att se om jag är på rätt väg. Jag ansvarar ju för min egen utveckling och därför kan jag inte invänta att någon annan ska tala om för mig att jag har tappat spåret.

2. Jag har ett ledord för mitt år
Jag väljer varje år ett ord som jag önskar ska leda mig i min personliga utveckling under det kommandet året. Det ordet inväntar jag för jag vet att det kommer av sig själv lagom till ett nytt års början. Det är samma varje år med detta. Jag gör inget specifikt för att det ska dyka upp. Ingen workshop med mig själv eller så utan det landar när det ska landa. I 2022 är ordet mjukhet. Jag vill vara mjuk med mig själv och mina känslor. Jag vill vara mjuk med mig själv i mitt arbete och förhållandet till min tid och stress. Jag vill vara mjuk mot de människor jag möter. Jag vill vara mjuk i mina val av aktiviteter och uppdrag. Jag vill att mjukheten ska leda till meningsfullhet i mitt liv.

Detta jobbar jag aktivt med på samma sätt som med livsledorden. Jag reflekterar över ordet så ofta jag känner ett behov av det men minst vid varje månadsskifte. Hur har ordet väglett mig den senaste månaden?

3. Jag har ett fokusord för månaden
Varje månad väljer jag även ett fokusord för de kommande 30 dagarna. Det ordet är något som passar in i den fas jag är i just nu i mitt arbete och i min egna personliga utveckling. Det ska vara drivande för mig och ge mig en påminnelse om vad jag jobbar med just nu. I år har jag i januari haft ordet tänka, i februari hade jag action, i mars var det rutiner och nu i april har jag ordet fira. Alla dessa ord har drivit mig framåt i den process jag varit i just då.

Och det är så jag gör. Det är min trestegsmetod, lite som en trestegsraket, som jag använder mig av för att hålla min riktning mot min vision och för att kunna ta mig framåt i min utveckling och skapa goda erfarenheter och minnen. Allt resultat noterar jag i mitt skrivande varje dag på ett eller annat sätt.

Skrivandet en stor del av processen

Skrivandet är en stor del av processen i det här för mig. Jag är inte alltid strukturerad när jag skriver utan jag låter orden komma som de kommer. När jag märker att jag ramlar in i ett problemområde stannar jag upp och tar mina ord och börjar ställa frågor till mig själv för att kommer fram om jag är på rätt spår eller om jag är på väg utanför kartan.

Det är effektivit och nära. Jag tycker om det. Det kan kräva övning så i början kan du välja att använda specifika frågor som du ställer till dig själv med bestämda tidsintervaller. Var noga med att göra det enkelt för dig och inte tvinga fram svar. Väldigt mycket av det här arbetet är intuitivt. Alltså det kommer från känslorna och inte från förnuftet. I alla fall börjar det i känslorna och mynnar ut i förnuft när du snurrar runt det och kan ta fram det viktiga och skapa en konkret plan på hur du ska agera framåt.

Hur kan du göra?

Du får använda min modell hur mycket du vill men tänk på att den ska passa dig. Du ska forma den efter hur du fungerar och dina behov i livet. 

1. Du kan göra hur du vill med hur du väljer dina ord. Antingen låter du de komma till dig eller så sätter du dig ner med papper och penna och skriver alla möjliga ord som du kommer på. De ord som hoppar mest upp ur pappret är förmodligen relevanta för dig. Fundera då på hur de passar in i ditt liv just nu och på vilket sätt ordet kan leda och hjälpa dig.

Det viktiga är att du låter orden få ha sin egen plats. Alltså du kan inte tvinga fram en verkan utan du aktiverar dina ord genom dina handlingar och din reflektionsstund. Med det växer orden om det är meningen att de ska göra det. Växer inte ordet och skapar det inte ett framåtdriv då kanske ordet inte är rätt för dig.

2. Försök att inte välja ord som du märker att andra har. Jepp, det går trender i ledord också. Ordet ska passa dig och det roliga är att du kan få hitta på egna ord om du vill så länge du förstår innebörden av ordet. Du kan välja språk. Du kanske är mer bekväm med ord på andra språk än svenska. Ordet är liksom fritt. Det vet vi ju sedan länge.

3. Fundera på hur du vill arbeta med aktivering och reflektion. Hur ofta? Behöver du frågor att utgå ifrån. Jag skrev några frågor ovan som du kan använda dig av om du vill.

4. Ordet jobbar inte själv. Det är du som gör jobbet men ordet kommer göra sig påmint för att du lever i enlighet med det du valt in i ditt liv. Lite som när du bara ser snygga sneakers på människors fötter för du just nu behöver nya skor eller något någon har pratat om ett ämne som du aldrig direkt hört något om tidigare och det enda du plötsligt ser är artiklar om detta. Det poppar liksom upp. Det är vad ordet kan göra för dig om du aktivt använder det.

5. Och du, kom ihåg, det är en träningssak det här. Det tar tid att få in rutinen och förståelsen för hur det här fungerar. Låt det ta sin tid.

Berätta gärna hur du gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *