Du har en vision eller ett mål. Du vet att du ska ta dig dit och du har motivationen att göra det. Du har bestämt dig nu och det är kanonbra för det första steget är alltid att bestämma sig. Utan framåtdriv blir det inte många resultat.

Din plan

Jag har en känsla av att du även skriver eller tänker ut en plan för hur du ska göra för att ta dig dit du vill. Där tar du med de olika stegen du behöver ta och vad som krävs av dig för att hantera det som ska göras. Kanske lägger du även till en tidsplan och har du funderat riktigt ordentligt så har du valt ut någon eller några som också är införstådda med din vision och kan peppa dig på vägen.

Allt det här är hur bra som helst. Det är ett rätt sätt att jobba för att ta sig till drömmen, målet, visionen. Det här med att ha en konkret handlingsplan hjälper dig med oroskänslor inför det okända du har framför dig. Du vet ju egentligen inte hur det kommer att bli även om din plan är välskriven. Ingen vet. Och det okända gillar ingen. Det känns mycket bättre att veta vad som ska hända, därav planen.

Vikten av sammanhang

Det konkreta gör att du känner att det du ska göra är begripligt. Du förstår vad du ska göra och vad du har framför dig. Det hjälper dig, som sagt, inför det okända. Och den nedskrivna visionen, med det där dom du verkligen vill, ger dig en känsla av meningsfullhet. Du gör något som är viktigt för dig. Du har valt det. Att känna meningsfullhet är väldigt viktigt för oss människor. Motivation är svår att frambringa utan att det du ska göra känns relevant för dig. Hjärnan tycker inte om att jobba utan belöning så det du inte vill göra kommer den göra stort motstånd mot. Lägger du då dessutom till ett supportsystem av människor som du vill ha omkring dig och som kan hjälpa dig och peppa dig då har du skapat en vacker triangel av KASAM

KASAM är en teori som säger att en individ kan vara vid god hälsa om denne kan känna sig delaktig i ett sammanhang som är förståeligt och meningsfullt. Den består alltså av de tre delarna meningsfullhet, begriplighet och sammanhang. Du kan applicera denna teori på mycket i livet så som jag nu gjort på att sätta upp en vision eller mål och sedan jobba för att uppnå det du bestämt. För har du dessa tre delar aktivt med i ditt tankesätt så kommer du må bra genom processen. Välmåendet är en central del för att överhuvudtaget ta sig framåt. Det vet både du och jag.

Här är luringen

Men, det finns en luring här. När det kommer till planen alltså. Hur fin din plan än är och hur bra du än har tänkt så kommer saker hända på vägen som gör att planen inte helt kan följas. Det finns många vägar till visionen och du vet inte nu vilken som kommer bli den bästa. Du kan enbart skapa ett scenario som är en hjälp, en guide, för dig. Du vet inte vem du kommer träffa på vägen. Du vet inte vilka störmoment du kommer stöta på. Du vet inte heller om du kommer känna annorlunda och därmed korrigera din väg.

Och det är därför sammanhanget är så viktigt – ditt supportsystem. Så länge du har ditt sammanhang så kommer du kunna hantera ändringar och du kommer kunna jobba tillbaka motivation om och om igen.

Så underskatta aldrig människorna du har omkring dig.

Läs om mina tjänster. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *