Varje år är det samma sak och varje år förvånas och fascineras jag. Min hjärna kan inte greppa paradoxen i att längta efter vår och ljus mer än något annat och när ljuset äntligen kommer så kommer depressionen på köpet. Varje år! Med ljuset kommer vårdepression helt enkelt.

Vårdepression är min verklighet

Vårdepression är verklighet i mitt liv. Jag får acceptera det nu. Varje år tänker jag att det var nog bara förra året men hur många år i rad kan man tänka så? Antagligen inte mer än två va? Tröttheten kommer krypande i början av februari och nästan varje gång slår den till med full kraft kring sportlovet. Sportlovet i min del av Sverige är vecka 7. Samma är det i år.

Med ljuset kommer vårdepression

Med viljestyrka och planering tar jag mig igenom

Förra helgen sov jag nästan dygnet runt. Jag orkar ingenting. Ögonen är tunga och jag kan inte hålla de öppna hur gärna jag än vill.

Med viljestyrka jobbar jag och gör det jag ska göra. Jag känner glädje när jag gör men inför är det bara tungt. Det tar emot och jag ifrågasätter varför jag håller på med det jag gör. Jag vet att dessa tankar är tillfälliga. Jag har lärt mig det och därför kan jag mota bort dem och driva framåt. Jag är rätt bra på det även om jag tillåter mig att sova massor. Jag får planera mer noga bara och inte skapa möjligheter att ifrågasätta att göralistan. Tydlighet!

Vårdepression – ett mysterium

Hur det kommer sig att man kan bli vårdeprimerad vet man inte riktigt men man misstänker att det har med hormonet melatonin att göra. Kanske även med D-vitamin men man vet som sagt inte egentligen. Det är något som existerar och de årstidsbundna depressionerna blir allt vanligare ju längre norrut och söderut på jordklotet man kommer. De finns knappt i länder som ligger nära ekvatorn så något med skillnaderna på ljus och mörker ligger ju helt klart bakom.

Med ljuset kommer vårdepression

Acceptans

Oavsett vad som är anledningen så måste jag helt enkelt acceptera att det är så här och att det kommer varje år. Jag får planera för det helt enkelt så att jag inte blir så överrumplad. Taktiken för att må bättre under den här perioden är samma som gäller vid depression:

  • vara ute och få frisk luft
  • röra på sig
  • ha bra rutiner
  • minska ner på stress

Jag vill lägga till: 

Tillåta mig själv att må så här och vila när jag behöver.  Jag vet ju att det inte brukar hålla i så länge. I april är jag mitt vanliga jag igen. Då gläds jag över att altansäsongen börjar bli verklighet och att värmen är på ingång. Och gråheten övergår i vackert grön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *