Hej vänner!

När jag planerar min vecka så utgår jag ifrån hur mycket jag brukar känna är en rimlig mängd arbete. Jag har rätt bra koll på min vanliga produktivitetsnivå men då och då tycker jag att det är bra att logga min produktiva tid.

Varför tid är bra att logga

Det finns flera bra anledningar till att logga sin tid förutom att det hjälper dig bedöma hur mycket av din tid som faktiskt går till aktivit arbete. Det kan vara bra för att ta reda på om du jobbar de timmar du bör jobba och kolla av så att du inte överarbetar. Den senaste är något jag vill ha kontroll på. Att jag skulle jobba för lite är ovanligt samt att jag inte har någon chef som har bestämt min arbetstid så jag har ingen att svara inför.

Att logga din produktiva tid innebär att du på något sätt noterar den tid då du faktiskt arbetar. Inte tiden du pausar eller åker mellan möten eller förflyttar dig mellan mötesrum. Det är den faktiska aktiva arbetstiden som är intressant här.

Jag loggar i min Bullet Journal

Då jag är en analog person när det kommer till planering så loggar jag min tid i min Bullet Journal. Jag gör ingen superexakt logg men den är tillräcklig för att jag ska kunna bedöma hur jag arbetar.

Jag ritar upp en tidslinje som går mellan 07:00 på morgonen och 24:00 på natten. Jag jobbar ju inte så sent men det finns annan tid jag loggar också så det tidsintervallet fungerar bra för mig. Jag går upp mellan 05-07 på morgonen men eftersom min första stund är min morgonrutin så gör det inget om den inte kommer med. Jag räknar inte det som arbetstid.

Så här gör jag

Jag utgår ifrån tre markörer men det går såklart att använda fler men dessa passar mig just nu.

  1. Produktiv tid – rosa
  2. Pauser – grön
  3. Tid hemma/med familjen – grå

Idag representerar en ruta en timme men jag tänker att om man vill ha det extra noga så kan man låta två rutor representera en timme. På så sätt får du även in tydliga halvtimmar.

Under dagen fyller jag helt enkelt i rutorna/timmarna i rätt färg och får på så sätt en överblick.

Hur du gör beror helt på hur noga du vill vara. För mig är det bara viktigt att få en överblick så att min planering inte blir baserad på vad jag tror utan på vad som är.

Det är mitt enkla sätt att logga produktiv tid. Det finns digitala verktyg för detta som fungerar riktigt bra. Ett sådant är toggl så om du hellre vill logga tid med dator så är det ett bra alternativ.

Brukar du logga din tid?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *