Jag fascineras av vad människor tycker är viktigt i deras liv. Vad driver dem och vad har de för regler för sitt liv? Vi sätter upp många riktlinjer för hur vi vill ha vårt liv och hur vi vill leva det. Vissa av oss är mer medvetna om det medan andra inte tänker så mycket på det. Vilket vi än väljer att göra så tror jag nog att vi alla har någon oformulerad idé om våra livsregler

Leo Tolstoy en av Ryssland främsta författare skrev ner sina livsregler redan när han var 18 år gammal och ska efter det ha hållit dessa genom större delen av sitt liv. Vad man än kan tycka om hans litteratur och om honom som människa så måste jag nog säga att jag är imponerad av hans tydlighet om vad som var viktigt för honom.

Här är några av de saker som stod på Tolstoys lista över livsregler:

– Gå upp tidigt (klockan 05.00)
– Lägga mig tidigt (mellan 21.00 och 22.00)
– Äta lite och undvika sötsaker
– Försöka göra allt själv
– Ha ett mål för hela mitt liv, ett mål för en kortare period av mitt liv, ett mål för året, ett mål för varje månad, ett mål för varje vecka, ett mål för varje dag, varje timme, varje minut. Och offra de små målen för det större.
– Vara god, men försöka att undvika att andra förstår att jag är det
– Alltid leva för mindre pengar än vad jag har
– Ändra inget i mitt sätt att leva bara för att jag blir tio gånger rikare

Har du funderat över hur dina livsregler ser ut? Har du skrivit ner dem? Genom att skriva ner vilken värdegrund vi vill leva enligt är det lättare att sätta upp rätt mål och också mycket lättare att vara lycklig. Självklart är det så att ingen lista är lik den andra och den lista som Tolstoy skrev definierar vem han var. Vad som definierar dig vet du själv.

livsregeler

 

6 tankar om “Livsregler enligt Tolstoy

 1. Isabella says:

  Älskar Tolstoys ”Vara god, men försöka att undvika att andra förstår att jag är det”. Image is everything

 2. Anna Åberg says:

  Så häftigt att ha satt livsregler tidigt i livet och sedan hållit dom. Jag gör om mina livsregler alldeles dock följt hela mitt liv är att leva mina drömmar. Det har gett ett, hitintills spännande liv 🙂 Förverkligar drömmar på löpande band.

  • Dorotea says:

   Ja jag tycker också det är fantastiskt att veta vad man står för så tidigt i livet. Att leva sina drömmar som du gör tycker jag är en ypperlig livsregel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *