läxonsdag

På onsdagskvällar är det läxläsning, läxonsdag, som gäller här hemma. Efter middagen sitter hela familjen kvar vid middagsbordet. Barnen gör sina läxor och vi vuxna hjälper till. Det har kommit att bli en favoritstund här hemma.

LÄXONSDAG ÄR EN FAVORITSTUND

Storasyster gör de flesta av sina läxor på sin dator och vad hon har att göra varierar från gång till gång. Nu senast svarade hon på frågor om träning och kost inför ett prov hon ska ha. Lillebror skriver veckans bokstav, läser sin läsläxa och gör en matteuppgift varje vecka. Det är med varierad entusiasm dessa läxor görs. Lillebror tycker att det är väldigt roligt att göra sina läxor medan storasyster knorrar en hel del.

läxonsdag

Att göra det tydligt för barnen vad som gäller gör det enklare att få saker gjorda. Barnen tycker om att veta när aktiviteter är inplanerade och om vi föräldrar ser till att göra det till en trevlig stund så kan till och med läxläsning bli en favoritstund.

TYDLIGT MED VECKOSCHEMA

Jag brukar göra ett veckoschema som jag sätter på kylskåpet där allas aktviteter under veckan finns inskrivna. Varje familjemedlem får en egen rad så det är lätt läsa. Utöver aktiviterna skriver jag också upp läggtider för barnen. Det gör jag för att lillebror har svårt att förstå varför storasyster får lov att vara uppe längre så det står där som en påminnelse för honom.

läxonsdag

Det är inte hela tiden barnen behöver min hjälp och då passar jag på att pyssla med något också. För det mesta blir det att jag antecknar i min Bullet Journal.

läxonsdag

2 tankar om “Läxonsdag, en gemensam stund för familjen

  1. malin hammar-blomwall - Your Lifestyle Coach says:

    Mycket bra tips med en specifik läxdag för barnen. Det går att göra det lite mysigt och roligt på samma gång. Vi hade det tidigare men när jag läste ditt inlägg så känner jag att det är bra att införa igen. Även om våra barn är större och har mycket läxor nästan varje dag. Men att göra en dag då vi alla sitter lite tillsammans är bra.

    • Dorotea says:

      Jag ser fram emot onsdagskvällarna just för att vi alla då tar oss tid att verkligen sitta ner och vara närvarande. Självklart blir det annorlunda när de blir större och har läxor varje dag men en dag i veckan kan man sitta tillsammans så som du säger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *