Jag märker hur jag saktat ner på tempot. Planeringen är inte fylld med sådant jag behöver göra på samma sätt som det annars gör. Egentligen har jag främst två uppgifter på agendan och det är att skriva på nästa bok och ha semester.

SOMMARPLANERINGEN SER ANNORLUNDA UT

När det kommer till sommarplaneringen så finner jag att den blir rätt annorlunda från resten av året och det av två anledningar. Den ena att jag inte jobbar mot kund vilket såklart minskar ner antal göromål och för att jag faktiskt har semester. Att-göra listan ser helt annorlunda ut. Den handlar snarare om vad vi i familjen ska hitta på och vad jag behöver förbereda för att det ska gå att genomföra. Det är skönt tycker jag.

FYRA SAKER JAG PLANERAR SOMMARTID

Vi har alla våra aktiviteter som vi älskar och helst gör när vi är lediga så därför ser såklart planerandet olika ut från familj till familj. Jag tycker allt att det är helt okej att vila från planerandet. Låta livet vara som det är och aktiviteter komma som de kommer. Allt behöver faktiskt inte planeras i förväg men här vill jag ändå dela med mig av fyra saker jag och min familj planerar sommartid:

1. Resor
Det som kan kräva planering sommartid är när det är dags att resa iväg. Det ska packas och bestämmas vilka sevärdheter som ska besökas. Min familj och jag är mitt i att planera vår semester på Österlen. Tillsammans med min syster har vi botaniserat i Österlens sevärdheter och valt ut det vi vill se. Nästa sak på agendan att planera är maten och att göra en lista över vad vi ska ha med oss. Det är fantastiskt roligt och bygger på längtan till att komma iväg.

2. Renoveringsprojekt
En annan som är vanligt på sommaren är alla renoveringsprojekt. Det ska byggas på huset, altaner byggs och rum görs om. Vi har tid till det utan att behöva pausa under veckodagarna för att vara på jobbet. Ett sådant projekt är praktiskt att planera i förväg så man inte står där med skägget i brevlådan när det ska börja hamras och hammaren är försvunnen. Vad ska göras? I vilken ordning? Vad behöver vi? Vem ska ansvara för vad? När vill vi ha det klart? Den typen av frågor är bra att ställa sig och svara på. I min familj har vi i år bestämt att inte göra något sådant projekt. Inget större i alla fall.

3. Utflykter
Här i Sverige styrs vi väldigt av vädret av förklarliga skäl. Är det fint väder packar vi badväskan och åker iväg till vattnet och regnar det pysslar vi kanske i hemmet. Det jag har gjort för att förbereda mig för de soliga dagarna är att jag har en packningslista för det där vi gärna har med oss när vi åker iväg på utflykt. Vilka kläder och saker vi vill ha med oss men framför allt en lista över det vi vill ha i picknickkorgen. Jag finner mig själv stå där i affären och inte kunna komma på vad vi brukar tycka om att ha på stranden eller skogsutflykten. Väldigt praktiskt tycker jag.

3. Önskelistan
En annan lista jag har skriver tillsammans med barnen varje år är önskelistan. Barnen önskar vad de vill att vi ska göra under sommarlovet och sedan bockar vi av efter hand. Såklart blir inte allt gjort varje sommar men det är roligt för barnen att se. När de var mindre satte vi upp listan på köksväggen men nu har vi den i en anteckningsbok.

LÅT SPONTANITET VARA LEDORDET I SOMMAR

Jag ser alltid fram emot sommarens möjlighet till spontanitet. Jag är spontan året om men på sommaren blir det desto mer. Eftersom man är ledig är det lätt att bestämma en aktivitet och bara åka iväg. Jag har alltid en liten plan för dagen eftersom jag har lite i företaget som behöver göras varje dag men det mesta går att  förlägga till tidig morgon eller till kvällen. Jag låter spontanitet vara ledordet på sommaren och i år vill jag att det verkligen ska genomsyra.

NÄSTA INLÄGG

Nästa inlägg kommer handla om morgonrutin på sommaren och om sommarrutiner allmänt eftersom de kan skilja sig från resten av året. Precis som planeringen som det handlat om idag.

sommarplanering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *