Jag ställde en fråga på Facebook i helgen om att spendera eller tillbringa tid. Jag hör dessa ord ofta i detta sammanhang och förundras varje gång. I svenskan är det nämligen så att man tillbringar tid och spenderar pengar. Ändå säger många att de spenderat tid med någon. Detta är en direktöversättning från engelskan.

Jag tänker att spendera tid känns som något som görs väldigt snabbt och utan större tanke medan att tillbringa tid handlar om värde och något man verkligen vill göra. Det ena lite negativt och det andra positivt. Jag tror nog att de flesta hellre vill tillbringa tid med andra. Känna av gemenskapen och njuta av varandra och inte alls göra slut på tiden så snabbt som möjligt för det är ju det spendera betyder. Att göra slut på något.

Vad säger du? Ska vi tillbringa lite mer tid med varandra i år? Det tycker jag.

tillbringatid

8 tankar om “Låt oss tillbringa tid

 1. Camilla says:

  Det tycker jag verkligen det är ju umgänget, samvaro n och kommunikationen med andra som är ggrunden till att man utvecklas och mår bra. Alldeles för lite av det i våran stressiga tillvaro vi lever i idag.

 2. CyberChrist says:

  Vilket klokt och intressant inlägg! Vi borde vara lite mer uppmärksamma på språket vi använder, eftersom det i många fall inte alls är representativt för meningen bakom orden. Det är fascinerande att ord med så olika innebörd (t.ex. tillbringa och spendera) används som om de vore samma sak. Tack för att du gav mig en tankeställare! 🙂

  • Dorotea says:

   Ja språk är verkligen intressant. Vi tar ju in engelska ord mer och mer och många gånger utan att tänka på vad de faktiskt betyder på originalspråket. Bra att göra sig uppmärksam på det. Ibland kan vi behöva en tankeställare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *