Innan du sätter igång din dag med fart skulle jag vilja att du sätter dig ner och gör en incheckning. En incheckning i dig själv så att du har själ och sinne med dig in i din dag.

Själens känslor är viktiga för mig

Jag tycker inte om att hasta upp ur sängen och direkt sätta igång dagen. Jag trivs inte med det. Kroppen trivs inte med det och själen trivs absolut inte med det. Jag vet inte vad som är själen för dig men för mig är det den inneboende känslan som jag går runt med. Om den känslan är trött, ledsen, negativ eller har stor ångest då har jag svårt att relatera till min dag med ett öppet sinne. Då vill jag ta mig tid att jobba med de känslorna och göra vad jag kan, om än lite, för att skifta till mer positiva känslor.

Jag är väldigt känslig för själens kännande och behöver därför vårda själen varje dag och jag har funnit att för mig är det att inte skynda för att börja dagen utan liksom sträcka på känslorna som det är naturligt att göra med kroppen när jag vaknar. Armarna uppåt sträck så att säga.

Låt oss göra en incheckning

En incheckning kan se olika ut men syftet är alltid att känna in hur du känner dig och hur du mår och sedan rikta energi på det sätt du önskar och behöver. Jag har olika metoder för att göra en incheckning beroende på humör, känsla och tid. I den jag vill visa dig nu utgår jag helt från känslor eftersom det för mig alltid är steg nummer ett. När jag har gjort min känslocheck-in går jag vidare till att planera min dag.

Min incheckning består av sex frågor:

1. Vad känner jag just nu?

Den känslan du först känner eller den du vaknade med. Jag brukar själv ha en väldigt tydlig känsla precis när jag vaknar men den kan bytas ut snabbt så jag utgår oftast från det jag känner när jag sitter och skriver mina svar.

2. Var i kroppen känns det?

Känslor kan kännas på olika ställen i kroppen. För mig sitter ångest/oro i en punkt mellan brösten och glädje sitter ofta i magen. 

3. Om känslan kunde prata vad skulle den säga?

Ja, vad skulle den säga. Ångesten kan säga: Jag tycker inte om det som händer just nu eller glädjen kanske säger att den uppskattar hur jag tar hand om mig själv just nu.

4. Vad vill känslan lära mig?

Att du känner en känsla beror på något och det är upp till dig att förstå vad det är du kan eller ska lära dig av den när den kommer. Många gånger finns det en bakomliggande anledning till känslan du känner och i den finns det något du ska förstå och lära dig.

5. Vad behöver jag just nu/idag för att möta eller skifta känslan?

Oavsett om det är en positiv eller negativ känsla kan du välja hur du vill möta det du känner. Du kan möta det med förnuft eller med förnekelse till exempel. Du kan också fundera på vad du kan göra om du har en negativ känsla för att ändra den till en mjukare mer positiv känsla.

6. Vad kan jag göra för att tillgodose mitt behov?

När du har svarat på alla frågorna kan du också fundera på vad det är du kan göra för att tillgodose det behov du har i och med känslan du känner. Om det till exempel är ångest kanske du behöver finna tid för vila eller om det är stress så kan du behöva meditera eller ta en promenad.

Nu har du gjort en incheckning av dina känslor. Tanken är att detta ska hjälpa dig styra din dag bättre och planera in små aktiviteter genom dagen som möter det behov du har så att du får en bra dag.

Om du vill fördjupa…

Om du känner att du vill fördjupa arbetet du precis har gjort kan du fortsätta med att svara på sex frågor till:

1. Min prioritet denna veckan/idag är…
2. Jag vill göra mindre av…
3. Jag vill göra mer av…
4. Jag vill känna mer av…
5. För att känna så behöver jag…
6. Om jag fastnar/känner motstånd ska jag…

Det du har gjort nu är att du har gått från att känna in känslor till att skapa en plan för vad du vill göra för att ha en viss känsla med dig under veckan eller dagen. Du kan nämligen aktivt arbeta med att må på ett visst sätt. 

Tänker du prova det här? Berätta gärna för mig hur det går.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *