lägg grunden

Lägg grunden för de resultat du vill skapa

Idag är det dags för första arbetsdagen 2020 och det är dags för mig att börja lägga grunden för de resultat som jag vill skapa under året. Lägg grunden du också.

Jag vet nämligen att det arbete jag lägger in under första kvartalet kommer ge resultat under resten av året. Jag ser första kvartalet som en förberedelse för resten av året även om jag självklart gör arbete som tar in pengar under den här perioden. Eftersom jag har satt nya mål inför året blir uppstarten av året verkligen ett startskott för framgången av dessa mål.

Om du verkligen har en bra plan från första början så kommer du att märka att det rullar på lättare under resten av året. Det är inte helt ovanligt att planen för första kvartalet behöver vara mer strikt och resten av året kan den lättas upp lite för du vet att du är på väg åt rätt håll. Det gäller bara att du utvärderar med jämna mellanrum och stramar åt i rätt tid.

Dessutom är det ofta så att motivationen är hög i början av ett projekt så det är smart att sätta fart medan flåset är uppe. Därför känns uppstarten väldigt viktig.

Hur tänker jag inför en uppstart?

Jag vill att uppstarten ska vara ordentligt förberedd. Jag vill veta vad jag ska göra och vad planen är för när jag sätter igång så är det för att skapa resultat. Det kanske låter ambitiöst och avancerat men utan resultat tappar jag motivationen. Därför är min plan för hela första kvartalet redan klar. Nu handlar det om att göra slag i saken.

Ett resultat behöver inte vara stort utan det handlar mer om att jag vill se att det går framåt och att jag ser att jag är på rätt väg. När 2020 är slut vill jag kunna bocka av mina mål och se att jag har nått framgång i det jag startade upp idag.

90 dagar är en lagom mängd med tid att planera för.

Lägg grunden med en 90-dagarsplanering

Inför en uppstart sätter jag målen och planerar de olika momenten som ska ingå i det kommande kvartalet. Jag lägger mycket tid på min planering för jag vet att detaljerna är det som gör skillnaden för hur mycket tid som sedan behöver läggas på att tänka ut varje steg.

Jag väljer att planera 90 dagar i taget för att det är lagom tid att se framåt. Det är inte alltid lätt att greppa mer tid än så och beroende på vad du har för yrke så kan förhållandena och situationen ändras ganska snabbt. Så är det för mig. Inte att det ändras så mycket men ett projekt kan bytas mot ett annat för att det blev mer tidsrelevant samt att jag inte alltid vet vilka uppdrag jag kommer ha om ett halvår. Därför blir tre månader i taget precis rätt för mig.

Fem mål per kvartal

Jag sätter fem mål per kvartal. Fyra av målen är företagsrelaterade och ett är personligt. Varför? Jo, för företagsmålen är kräver korttidsplanering med mer detaljer medan de personliga målen pågår över längre tid och det är inte alltid samma varje kvartal.

Jag skriver varje mål och lägger sedan till en motivering till varför detta mål är viktigt för mig just nu. Om jag vet varför så kommer motivationen att vara större. Därefter skriver jag in alla actions. Alltså vad jag ska göra och när det ska vara klart. Deadlines är superviktigt för produktiviteten samt att jag vet hur mycket tid jag har på mig och kan planera mina dagar bättre.

Gör en tidsplan så du tydligt vet hur du ska använda din tid.

Jag gör en tidsplan

När jag har satt mina mål och tagit fram delmomenten lägger jag in allt i kalendern. Jag gör en tidsplan så att jag ser hur min tid ska användas och vad mer jag har plats för utöver det som ingår i målen. Målen ska såklart innefatta det som är viktigast för mig att jobba med.

I tidsplanen ingår målen men också tid för att skapa innehåll till sociala medier samt arbete med medlemsprogrammet Be Your Power. Medlemsprogrammet utgör halva min arbetstid och den andra halvan är coaching. uppdrag samt just innehållskapande.

Jag gör en plan för sociala medier

En viktig del i min förberedelse inför ett nytt kvartal är att jag planerar mina sociala medier. Jag gör listor för ämnen att skriva blogginlägg om, podda om och göra filmer för youtube om. Listorna ska underlätta för mig så att jag slipper sitta och tänka ut vad jag ska skriva om varje dag. Det är tidsödande.

Att jag gör detta gör att jag kan lägga en halv- eller heldag då och då till att bara skapa innehållet. Det blir inte så mycket duttande och jag slipper gå runt och oroa mig för det jag borde ha klart hela tiden. Det är en känsla jag ogillar.

Just den här planen är den som brukar hålla sämst men den är ändå bra att ha. Varför den spricker? Jo, för jag kommer på nya ämnen som är relevanta för att det händer saker i min omgivning och jag vill svara på det samt att jag får frågor som jag vill svara på. Det jag skriver och filmar ska ju vara relevant.

Idag börjar jag

Idag börjar jag med att skriva alla mina mål en gång till för att påminna mig om vad jag jobbar för och jag kommer göra det varje morgon resten av året och när det är gjort så sätter jag igång med min dag. Vad jag börjar med? Det första som står på att göralistan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *