Jag har en enkel Bullet Journalfilosofi vilket gör att det inte är svårt att komma igång om du aldrig använt en Bullet Journal tidigare. Du kan verkligen komma igång på en kväll. I alla fall om du vet vad du vill använda din Bullet Journal till.

Jag ska ta dig igenom de steg du behöver tänka på när du ska starta upp din Bullet Journal och jag kommer även att ge dig förslag på hur du kan kombinera planeringsdelen i din BuJo med skrivterapi.

Kombinera med skrivterapi

Varför vill jag att du kombinerar planeringen med skrivterapi? Jo, för när du skriver lyfter du dina känslor till ytan. Du lägger märke till vad som påverkar dig i vardagen och dessa saker som påverkar dig dagligen ger effekt på hur du tar dig igenom din dag. De hör samman. Om du då skriver dina tankar, känslor, svårigheter och glädjeämnen så kan du komma till roten med vad som är dina största områden som påverkar dig och hur du kan arbeta med att skapa förändring. Kunskapen du får från skrivandet hjälper dig att ta fram en planering som håller och strategier som du faktiskt följer. 

Planering och mående hör ihop. En planering kan vara perfekt, som ett skolboksexempel, men det hjälper inte om du känner dig trött eller oroar dig för hur du ska orka med allt du har på din agenda.

Därför vill jag ge dig kombinationen planering och skrivterapi i din Bullet Journal. Syftet med BuJo är ju faktiskt att kombinera många områden i samma anteckningsbok så vi frångår inte på något sätt grundtanken. Vi förfinar snarare.

Min BuJofilosofi

Som jag sa så är min BuJofilosofi väldigt enkelt. Den lyder:

Ta en anteckningsbok. Ta en penna. Planera. Skriv. Inga krusiduller.

Det finns inga krav på att det ska vara vackert. Du behöver varken kunna rita eller skriva fint. Du behöver absolut ingenting.

Så här gör du

Men nu ska jag ta dig lite mer steg för steg i processen att komma igång med din Bullet Journal

Eller vänta en sak till först…

En BuJo är en anteckningsbok där du samlar allt på samma ställe. Syftet är att du ska slippa ha flera anteckningsböcker där varje bok har ett syfte. Istället samlar du allt i din BuJo och skapar ett indexsystem som gör att du ändå hittar till rätt plats när du behöver.

1. Välj anteckningsbok

Det första du behöver göra är att bestämma dig för vilken anteckningsbok du vill ha. Och ja, jag vet, här kan du lätt fastna för det finns många och alla tycker olika om vilken som är bäst. Jag använder mig själv av en Leuchtturm1917. Den passar mig bra.

Det vanliga är att en Bullet Journal har prickade sidor men du kan välja en som har rutor, ränder eller blanka sidor. Jag använde med blanka sidor från början men övergick sedan till en med prickar. Då kan jag dra streck utan att använda linjal och också få kolumner eller liknande lika breda.

En annan sak som är representativt för en Bullet Journal är att den har numrerade sidor med ett index i början.

Kom igång med Bullet Journal redan ikväll  
2. Vill du använda en specifik penna/pennor?

Självklart är det så att du kan använda vilken penna som helst men i Bullet Journalvärlden är det vanligt att använda sig av filtpennor/fineliners och den vanligaste färgen är svart. Jag använder mig av Pigma Micron men tycker även om Panduros egna märke (Drawing Pen). 

Pennorna finns med olika tjock spets, 0.1 mm, 0.2 mm, 0.3 mm, 0.5 mm och 0.8 mm. Jag använder 0.3 mm mest.

Det var pennan du skriver med men sedan kanske du även vill ha lite färg i din Bullet Journal och här finns hur mycket som helst såklart. Jag tycker om Tombow och Mildliner.

Kom ihåg att ska du använda din Bullet Journal för planering och för att skriva så behöver du verkligen inte ha hur många pennor som helst. Jag använder allt som oftast endast två pennor. En svart 0.3 mm och en rosa Tombow.

Kom igång med Bullet Journal redan ikväll

3. Vad vill du få ut av din bujo?

Vad är syftet med den? Ska den ge dig ordning, sinnesro, förståelse, glädje…

Du behöver veta vad du ska använda din Bullet Journal till. Ska den ha:

 • listor
 • veckans planering
 • dagens planering
 • dina mål för året
 • mål för månaden 
 • vill du ha sida för ditt ledord 
 • Kommer du skriva citat i den.
 • Kommer du anteckna i den när du sitter på möten?
 • må bra lista
 • peppande citat
 • plats för vanliga anteckningar
 • inköpslista
 • middagslista
 • plats att skriva din morgon/kvällsskrivning

Vad ska du använda din bok till?

Du behöver inte veta exakt allt från början men i alla fall ha ett hum om vad du kommer fylla boken med.

Ta ett vanligt papper och skriv ner vad du behöver för att känna att din dag och tillvaro fungerar. Jag vet precis vad jag behöver ha i min och ibland kommer det till nya områden beroende på vad som händer i livet. Mina stående sidor är:

 • mål för året
 • mål för varje månad
 • ledord för året
 • fokusordet för månaden 
 • veckans att göra
 • daglig planering
 • den dagliga skrivstunden
 • plats för dagens aha och oj

Kom igång med Bullet Journal redan ikväll

När du har bestämt dig så är nästa steg att fundera på hur du vill att det ska se ut och här kommer jag direkt med en VARNING:

Det är inte hur det ser ut som är det viktiga så ramla inte ner i kaninhålet.

Tycker du om att rita då är det klart att det är okej att dekorera men det är inte det en Bullet Journals syfte är från början. Det är ett system för planering. Krusidullerna kom när communityt växte.

Jag har superenkel layout. En sida för veckans att göra. En sida där jag sedan gör min dagliga planering varje morgon utifrån den längre listan. Jag vet hur mycket plats jag använder för mina dagliga planeringar så jag sparar utrymme för det och börjar mitt dagliga skrivande direkt efter det paxade utrymmet. Det fungerar väldigt bra för mig.

Kom igång med Bullet Journal redan ikväll

4. Så här kombinerar du planeringen med din skrivterapi 

Det är inga problem att kombinera med ditt skrivandet. Du tar en ny sida och börjar. Där du är just nu. Det går bra att ha måndag på en sida och på nästkommande har du ett peppande citat du hittat för att sedan på nästa sida fortsätta med tisdag. Kanske bryts veckan av två sidor strategi för ett projekt.

Det du däremot behöver bestämma är hur du vill göra med dina skrivuppgifter. Vill du ha en lista med skrivuppgifter samlat som du tar av och sedan bockar av efter hand? Vill du skriva som det kommer och då behöver du ingen sådan lista.

Kanske har du några frågor du vill ställa dig varje dag. Ska du då ha en sida där de frågorna står skrivna för att påminna dig om ordningen?

Du behöver med andra ord även ha formulerat ett syfte för ditt skrivande. Jag skriver för att…och det jag behöver för att uppnå mitt syfte är det här och det här.

Jag varvar lite. Ibland skriver jag som det kommer och ibland skapar jag en lista med skrivuppgifter som jag tar av när jag ska skriva. Då tycker jag om att ha en lista där jag hämtar ämnet för dagen och så skriver ämnet som rubrik på min skrivsida. 

Kom igång med Bullet Journal redan ikväll

5. Ordningen är inte det viktiga 

Det viktiga jag vill poängtera är att ordningen i boken är inte det viktiga. Det är vilken känsla boken ska ge dig. Den ska vara din följeslagare och den ska ge dig den hjälp du behöver för att hålla ordning på dig och din vardag. Den är din guide. 

6. Men om jag plötsligt kommer på något nytt?

Det som är bra med en anteckningsbok är att nästa sida alltid är tom. Kommer du på något nytt du vill ha som du inte tänkte initialt så är det bara att bläddra till nästa tomma sida och skapa/skriva det du behöver få ner där. 

7. Använd index i början av anteckningsboken

Nu kommer vi till det smarta och som bevisar att du inte behöver ha bestämda sektioner från början utan just kan börja på nästa tomma sida. Det att sidorna är numrerade och att det finns ett index i början gör plats för att skapa ett tydligt system för dig. När du bryter ditt mönster med något eller påbörjar en ny månad till exempel då skriver du vilken sida det landar på i ditt index. På så sätt kan du titta där när du vill hitta till rätt sida vid ett senare tillfälle.

Om det visar sig att du många sidor senare vill fortsätta på ett tema från tidigare då kan du avancera systemet genom att gå tillbaka till den första sidan du använde och skriva sidnumret längst ner på sidan med en pil framåt. Då vet du vilken sida det fortsätter på. Du kan såklart göra likadant på den nya sidan och skriva sidnumret och en pil tillbaka.

Så argumentet att jag kan inte använda Bullet Journalmetoden för jag vill ha allt samlat håller inte riktigt. Jag kände likadant när jag testade på BuJo för första gången men det är inte längre viktigt för mig. Nu är smidigheten med allt samlat på samma ställe mer tilltalande.

8. Googla INTE för mycket

Och sist vill jag ge ett varningens ord igen. Googla INTE för mycket på Bullet journalrelaterade ämnen. Då kommer du aldrig igång. Du kommer hamna i ett kaninhål som aldrig tar slut och du kommer även hamna i jämförelseträsket. Det kommer alltid vara någon som gör finare än dig eller har bättre idéer än dig. Så håll dig borta.

Det spelar ingen roll. Din Bullet Journal är för dig. Det är du som ska använda den. Det är du som ska vara glad i att använda den. Den ska ge dig ordning och glädje.

Och du, det kommer fler inlägg om Bullet Journaling och skrivterapi framöver. So stay tuned..

När du går 30-dagarskursen ”Bootcamp – write to feel better” som är en introduktion till skrivterapi får du 30 skrivuppgifter. De är perfekta för din Bullet Journal. De kan du skriva på promptlista.

4 tankar om “Kom igång med din Bullet Journal redan ikväll

 1. Helena B says:

  Bra skrivet. Älskar min bullet journal. Men den ändras hela tiden utefter det jag behöver/gör just nu. Vissa saker är samma och andra ändras över tid. Man provar nytt. Återgår till väl beprövat etc. Tack för det du skriver.

  • Dorotea says:

   Jag älskar också min men jag tog en kort paus för att hitta tillbaka till det enkla. Nu är jag tillbaka igen 😀 Kul att du är här!

 2. Anna-Maria says:

  Bra och fina tips om bullet journal. Jag använder det mycket i perioder men nu har jag pausat lite och har en vanlig kalender istället. Det blev för mycket krav på att det skulle vara så piffigt och fint hela tiden kände jag. Så det här var bra för mig att läsa när du lyfter tillbaka det enkla.

  • Dorotea says:

   Jag tycker det ska vara enkelt. Planering och hjälp till själslig ordning behöver vara enkel för att ge den guidning som behövs.Piff kan man ta när man känner för det tänker jag. Lite som meditation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *