Jag får såklart ofta frågan om jag aldrig känner mig trött när jag går upp så tidigt på morgonen. På det svarar jag:

Det är klart jag är trött ibland men det magiska överväger tröttheten.

Låt mig förklara vad jag menar.

KLART JAG ÄR TRÖTT IBLAND

Att gå upp tidigt varje morgon är egentligen inte svårt när man väl har tränat in det. För träna det behöver man göra om man inte naturligt tycker om att gå upp tidigt. Jag har skrivit om detta tidigare men det skadar inte att repetera.

Jag älskar att vara uppe till sent på kvällen. Det har jag alltid gjort. Jag hade svårt att somna tidigt på kvällen redan som barn och det satte sig. Men för ett antal år sedan så kände jag att näe, jag vill använda fler timmar till bra saker så jag bestämde mig för att börja gå upp tidigt. Jag valde klockan 05:00 för då vaknade min son klockan 06:00 och jag ville ha den första stunden för mig själv till att lägga upp min dag. Jag började i slutet av mars och satte 66 dagar som mitt första mål. Och jag fixade det. Det var segt i början men efter ungefär två veckor började det släppa och på tredje veckan vaknade jag av mig själv. Så ja, träna är ett krav.

Men tillbaka till om jag är trött ibland: JA, det är jag. Ibland vaknar jag på morgonen och känner att det här går inte. Jag behöver sova mer och då gör jag det. Jag lyssnar på kroppen. Jag går faktiskt inte upp så tidigt precis varje morgon. Vintern är svårare än sommaren, men det går.

KVÄLLSRUTINEN ÄR VIKTIG

Att klara av att gå upp tidigt på morgonen börjar redan på kvällen. Det gäller att lägga sig i tid för att det ska vara rimligt. Jag är dålig på att lägga mig i tid men jag har alltid som ambition att lägga mig mellan 22:00 och 23:00. Jag är en person som inte behöver så väldigt mycket sömn så länge jag håller mina rutiner. Börjar jag slarva allt för mycket så blir jag trött och då blir inget bra gjort.

Jag har en kvällsrutin som hjälper mig att göra mig klar för att komma i säng. Jag kan erkänna att jag är inte lika bra på att hålla den som jag är med morgonrutinen. Det är helt enkelt svårare för mig att lägga mig i tid än vad det är att gå upp den tid jag önskar, men det brukar gå rätt bra ändå.

Det jag vill säga med detta är att om du vill komma igång med att gå upp tidigare på morgonen för att du vill ha en fokustimme före du börjar med allt annat då behöver du få ordning på dina kvällar först. Kom fram till hur du vill ha det och börja med att träna på det under några dagar innan du ger dig på morgonen. Det kommer gå lite lättare då.

VARFÖR JAG ÄLSKAR MINA MORGNAR

I dag på morgonen tänkte jag lite extra på vad det är som gör att jag fortsätter att gå upp trots att jag är trött och trots att jag det senaste känt att fokustimmen inte riktigt gett mig den kick jag önskar. Jag kom återigen fram till samma sak som alltid.

Jag älskar tystnaden!

Det finns ingen annan gång som jag känner att tystnaden är så påtaglig som den är när jag vaknar tidigt på morgonen. Det är tyst på kvällen också men då är min man vaken och hunden sover inte heller. I bakgrunden hör jag ofta en diskmaskin och en torktumlare. Så helt tyst är det inte.

Medan på morgonen är det faktiskt det. Eller ska man vara petig så kan man ju höra fåglar kvittra, vinden susa eller snarare storma den här tiden på året men det är skillnad. Det är naturen. Det är det som vi ofta inte hör på grund av alla andra ljud omkring oss.

Och häri ligger magin.

I den riktiga, ursprungliga tystnaden. Så nära som jag kan komma som inte bor på landet eller uppe på ett fjäll. I den tystnaden kan jag tänka klart mina tankar och förbereda mig för min dag så att den blir så som jag önskar. Jag kan förbereda mig för det oväntade och göra det planerade arbetet så bra jag kan. Jag är ensam i ett hus med andra människor. Det gillar jag eftersom jag är en person som inte uppskattar att vara helt ensam. Detta gör att jag är en trevlig person när de andra vaknar. Det är en bra sak. En mycket bra sak.

Dorotea Pettersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *