inspirationJag är en person med många idéer som för det mesta kommer i strid ström. Det är sådan jag är och så min hjärna fungerar och jag tror att en av orsakerna till detta är att jag har väldigt bra koll på vad som inspirerar mig. Jag kan snabbt ta mig till källan när jag är törstig eftersom jag, som vi alla, behöver inspiration.

Inspiration är inte samma som motivation

Det är lätt att blanda ihop inspiration med motivation eftersom de ligger så nära varandra men de är inte samma sak. Inspiration är det som ger dig kraft, det som får dig att se fram emot något eller som ger dig de idéer du behöver för att utföra ett projekt. Inspiration föder motivation kan man säga. Ett annat begrepp som också läggs till i den här ekvationen är kreativitet. Kreativitet kommer av både inspiration och motivation. Kreativitet föder kreativitet liksom motivation föder motivation. Inspiration däremot kan du behöva söka upp.

Om du känner dig tom på energi eller tom på idéer är det viktigt att du vet vad som triggar igång dig igen. Triggern är din inspirationskälla. Många gånger har vi flera olika källor till inspiration och det är bra eftersom våra hjärnor snabbt blir uttråkade. Hjärnan vill ha omväxling så det är bra med variation.

Detta inspirerar mig

Jag funderar ofta på vad som inspirerar mig eftersom jag är en idéspruta och ibland verkar ha hur mycket energi som helst när det kommer till det kreativa arbetet. Och jag har kommit fram till att det mycket handlar om att jag inte behöver så mycket för att triggas igång. Det kan räcka med ett ord eller en känsla förutom när jag är trött, då krävs det såklart mer.

Mina inspirationskällor med bilder

Jag vill med bilder förklara vad som är mina inspirationskällor eftersom ett sätt för mig att tanka energi och inspiration är genom att ta min kamera och hitta vackra motiv att fotografera.

inspirationJag älskar blommor. Alla varianter. Jag blir lycklig när jag ser första blomman på våren men lika glad av en vas med köpta blommor på mitt matsalsbord.

inspirationMin man gör mig glad och nöjd med livet och det i sig ger utrymme för inspiration. Hans tankebanor är så olika mina så ibland kan något han säger få mig att förstå sådant som jag aldrig hade greppat annars.

inspirationTe, min aldrig sinande källa till inspiration. En kopp te kan verkligen vara lösningen på allt.

inspirationLäsa böcker såklart. Jag läser mycket och ofta. För det mesta populärvetenskapligt men då och då även en skönlitterär bok. Alltid med en penna nära till hands.

inspirationAtt skriva för hand hjälper mig att lugna ner mitt galopperande sinne. När jag tränar handstil väljer jag ofta att skriva citat som jag hittar och de inspirerar också. Så skrivandet är dubbelt på något sätt. Jag skriver på datorn också förstås men den typen av skrivande är oftast planerad men även det ger mig inspiration till att utveckla mitt skrivande.

InspirationVad skulle jag göra utan mina fina vänner. Och min syster. Att sitta tillsammans med dem i en soffa och prata om livet måste vara något av det bästa som finns.

inspirationOch naturen! Sitta i naturen och lyssna till tystnaden är fantastiskt eller att sitta och skriva eller läsa en bok med utsikt över vacker natur. Jag blir lugn bara av att skriva det nu.

inspirationOch sist men absolut inte minst, mina barn. Dessa idérika tänkande människor som får mig att behöva tänka ett extra varv. Deras lätthet och deras glädje.

Utan all denna inspiration blir jag tom. Det blir som att vara törstig utan tillgång till vatten. Hela jag stannar.

Jag blir glad om du vill berätta vad du inspirerats av.

20 tankar om “Mina källor till inspiration

 1. Christine Nord says:

  Vilka härliga (och inspirerande!) bilder! Att skriva för hand saknar jag verkligen nu när du påminner om det! Ska försöka återuppta mitt dagboksskrivande som jag tappat på sistone.. 🙂

 2. Aryel Walett says:

  Å vilka ljuvliga inspirationskällor du delar med dig av! Tack!

  En fråga till Tidscoachen:
  Vad tänker du om tid för att läsa bloggar?
  Hur strukturerar du upp det?
  Ser hur aktiv du är och gillar det.
  Upplever att det stora flödet utmanar tiden och energin.
  Hur gör du?

  Tack på förhand!
  Kram
  Aryel

  • Dorotea says:

   Tack Aryel!

   Din fråga kräver nästan ett blogginlägg men jag ger dig ett svar nu i alla fall. För mig har läsande av bloggar alltid gett inspiration. Jag ser det inte bara som ett sätt att göra något kul utan jag ser det som kunskapsinhämtning. Ibland lär jag mig något nytt och ibland lär jag mig något om en annan människa eller en annan människas upplevelse av något.

   Jag lägger 30 minuter till en timme om dagen till bloggläsning. Hur mycket tid beror på hur resten av dagen ser ut. När det gäller att just lägga tid på bloggar tycker jag helt beror på vad ditt syfte med det är. Läser du bara för att ge andra kommentarer i utmaningen eller för att du känner att det finns ett ”högre” syfte med det.

   Och om det tar av din energi så behöver du fundera på varför. Kanske lägger du för mycket tanke på det du läser (vilket inte är fel men kan vara dränerande). Tänker att du ser med andra ögon på vad du läser än vad jag gör kanske.

   Sorry, rörigt det blev. Du får fråga om du inte förstår.

   • Aryel Walety says:

    Tack Dorotea!
    Gillar att du medvetet tar tid till det och ditt syfte.

    Ett syfte för mig att delta i bloggutmaningen överhuvudtaget är att utvärdera bloggen som marknadsföringsverktyg. I det anser jag att det ingår att läsa andras inlägg – om jag vill att folk ska ta sig tid att läsa min så ska ju jag göra detsamma.

    I flödet väljer jag gärna det som berör någon annan bransch än den jag själv jobbar med. Men kommer på mig själv att tänka ”jag har egentligen inte tid med det här”. Avsaknaden av struktur/planering av min tid för detta extra nyinsatt inslag i min arbetsdag är ett faktum.

    Tack för påminnelsen om mitt syfte – som jag behöver se lite större på där både skrivandet och läsandet behöver planeras in – var/vad tar jag tiden ifrån? Och vad kostar det resp ger det?

    Tack för tidstankar!
    Aryel

    • Dorotea says:

     Ja, det är viktigt att veta varför man väljer att göra någonting. Att känna att det tar tid från något annat skapar stresskänslor.

     Berätta gärna sedan hur du lägger upp det hela för dig och vilket resultat du känner att det ger.

     Tidstankar är kul. Mer av det tycker jag.

 3. Pingback: 5 tips på vad du kan göra om du känner för att ge upp – dorro

 4. Nathalie Sjögren says:

  Jag känner verkligen igen mig. Inspiration, motivation och kreativitet. De går hand i hand för mig och om min inspiration tryter går jag på en promenad i naturen (helst skogen). En annan sak är också att varva sin kreativitet. När jag tröttnar på att skriva jobbar jag med ull och seda tvärtom. De hjälper verkligen. Och med en kopp te till detta blir det perfekt. ????

  • Dorotea says:

   Att varva sin kreativitet är ett mycket bra tips och naturen tror jag ger de flesta ny energi och inspiration. Ja, och te. Det finns alltid tid för te.

 5. Anna Forsberg says:

  Inspirerande inlägg med flera inslag av motivationshöjare 🙂 Jag inspireras väldigt mycket av andra bloggare, av vad som sägs och delas i sociala medier. Men väldigt mycket av min omgivning, både människor och miljöer.

 6. Pingback: Årskrönika 2017 - Bloggåret - Dorotea Pettersson, tidscoach

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *