skriva fint

Något som muntrar upp mig är att då och då gå en kurs. Det kan vara något som är kopplat till företagande men för det mesta längtar jag efter något som är hobbyrelaterat. I helgen var jag på kalligrafikurs tillsammans med min dotter Stella. Det gav både guldkant och glitter.

MYCKET SVÅRARE ÄN MAN KAN TRO

Det här med kalligrafi är så mycket svårare än man kan tro. Det visste jag redan egentligen men det blev så påtagligt när det tog mig en timme att skriva hela alfabetet med gemener. En timme. Och då missade jag W. Jag missade W genomgående under båda dagarna. Det existerar helt enkelt i mitt alfabet.

För min del var det inte enbart att jag skulle förstå hur bokstäverna i stilen C skulle formas utan också att jag alltid har hållit pennan med fel grepp. Att hålla pennan på det sätt jag normalt gör försvårar när man ska skriva riktigt fint så jag fick helt dessutom jobba med att hålla pennan rätt. Det var svårt kan jag säga. Stella håller pennan på samma sätt som jag gör men för henne var det betydligt lättare att ändra grepp. Hon hade koll efter tjugo minuter.

skriva fint
Jag testar att skriva med kalligrafipenna och bläck.

VARFÖR VILL JAG LÄRA MIG?

Man kanske kan undra varför jag vill lära mig skriva extra fint. Jag älskar att skriva för hand och i min Bullet Journal är det för hand som gäller och min handstil som jag har nu duger bra. Men jag har alltid fascinerats av de som verkligen kan skriva fint på riktigt. Vackra bokstäver, fina citat och gärna snygg typografi. Jag blir helt lycklig bara av att tänka på det.

Dessutom finns det mycket forskning kring att vi lär oss och minns saker bättre om vi skriver för hand istället för att bara läsa eller skriva på datorn. Det har med att vi aktiverar båda hjärnhalvorna. Den ena sidan tar emot kunskapen medan den andra hanterar själva skrivandet. Och detta var också anledningen till att jag hela tiden missade en bokstav i alfabetet eller skrev vissa bokstäver i fel ordning. För handstilen, rörelsen av handen, sitter i en halva och minnet av alfabetet i andra. Att skriva för hand hjälper dig helt enkelt att aktivera båda hjärnhalvorna och gör att du minns mer men också att du blir bättre på problemlösning.

skriva fint
Visste du att meningen ”The quick brown fox jump over the lazy dog” innehåller alla bokstäver i det engelska alfabetet?

GLITTER I MÄNGD

Att jag kom iväg på den här kursen tillsammans med min dotter kändes som att bli strösslad med glitter. Jag hade sett fram emot detta sedan jag bokade kursen för två månader sedan. Både för att jag ville lära mig men också för att jag skulle få göra det tillsammans med Stella. Det blev en perfekt aktivitet att göra tillsammans. Hon på sin nivå och jag på min och vi var båda glada och stolta över våra framsteg under de här dagarna.

Jag rekommenderar varmt att boka in kurser eller föreläsningar att gå på tillsammmans med någon annan. Det ger inte bara ny kunskap utan blir ett trevligt och annorlunda sätt att umgås.

skriva fint
Detta är det sista jag skrev på söndagen. Då hade jag så ont i min hand så den darrade. Det kan man se på bokstäverna.

2 tankar om “Kalligrafikurs bjöd på både guldkant och glitter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *