God lördag alla!

Att springa på alla bollar är tröttande och inte speciellt berikande. Samhället har länge varit ett FOMO-samhälle men det börjar skifta mot JOMO.

JOMO

FOMO vs JOMO

Vad betyder de här förkortningarna egentligen? Det är ju lätt att bli förvirrad av alla bokstavskombinationer som syns i sociala medier.

FOMO – Fear of Missing Out. Du är rädd att du ska missa något roligt, hamna utanför eller missa något som kan bidra till att uppnå dina mål. Det är ett stressigt sätt att leva och det blir också en hel del jämförande med andra.

JOMO – Joy of Missing Out. Du är nöjd med att göra det du känner för och mår bra av att göra en sak i taget. Du jagar inte efter att fylla din kalender.

Som FOMO säger du ja till allt och som JOMO säger du enbart ja till det som du vill göra och du känner dig bekväm med.

Båda uttrycken sammanknippas mycket med närvaron i sociala medier men jag tycker det går att applicera på livet i stort. 

JOMO

JOMO bättre för välmåendet

Hur ska du tänka då? Det är inget fel i att vilja göra mycket och hänga med på roligheter. Det jobbiga är känslan som hänger med. Känslan av att vara en trist person om man säger nej eller känslan att nu kommer jag missa årets höjdpunkt om jag inte går. Du vet rädslan att just den här tillställningen kommer bli årets snackis. Det kan vara jobbigt.

Förmodligen mår du ändå bäst att ha mer av en JOMO-inställning. Där du utgår ifrån vad du tycker om och vad som kommer få dig att känna dig nöjd. Du har dina mål i fokus och anser inte att mest i kalendern vinner.

Ingen tävling

Livet är ingen tävling och du är inte en bättre människa för att du hänger med på allt som händer. Lagom är nog ändå bäst när det kommer till mängd aktiviteter.

2 tankar om “JOMO istället för FOMO

  1. Malin Lundskog says:

    Lagom ÄR bäst – hålla med. Särskilt när en hittar sitt eget lagom och vågar lita på att det är just ens eget bästa lagom … Vill helst inte måla in mig i fack som att vara en jomo eller fomo – vill bara vara jag 🙂 Hur som: det här kloka du skriver det handlar väl i grunden om att vi ska ha tid att känna oss själva och vard sjutton det är vi mor gott av, tänker jag.

    Toppen att du uppmärksammar det här! HEJA DIG!

    • Dorotea says:

      Så tänker jag också. Vi ska utgå ifrån det som är bäst för oss själva. Lagom är ju såklart diffust men just det du skriver att det är rätt för dig med den mängd uppgifter/aktiviteter du skriver på din lista.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *