En vanlig fråga jag får är: Hur mycket jobbar du? Den frågan är oftast baserad ur fördomen att jag kan planera all min tid precis som jag vill och att jag därför är ledig lite när jag känner för det. Men också ur fördomen att vara egenföretagare innebär arbete dygnet runt. Mitt sätt att jobba är att jag jobbar tillräckligt och smart.

Det finns en viss sanning i båda fördomarna men NEJ, jag jobbar inte jämt och NEJ jag är inte ledig när jag vill.

Jobba tillräckligt

Något jag lärde mig rätt snart efter att jag startade mitt företag, vilket är tio år sedan, är att det absolut går att arbeta dygnet runt. Som egen företagare gör du oftast allt själv och tiden räcker sällan till. Du ska göra det du är bra på, alltså din kärnverksamhet, men också allt det där som du kanske inte alls kan så bra. Det innebär otaliga timmar av googlande, instruktionsfilmer och samtal med experter. Jepp, sååå otroligt mycket tid går åt till det. Det är roligt men samtidigt tidsödande för tiden försvinner från kärnverksamheten.

Det jag bestämde tidigt var att jobba tillräckligt vilket i första hand innebar att jag lämnade ifrån mig allt som hade med ekonomi att göra. Det gäller att ha koll på sina begränsningar och min största begränsning låg då i ekonomi. Jag har lärt mig under tio år och kan idag göra mer själv men jag har fortfarande en person som sköter all min ekonomi ändå. Jag bestämde även i samma anda att så fort jag inte kände mig kompetent skulle jag anlita en expert inom det området och så har jag jobbat sedan dess.

Det leder mig in på att jobba tillräckligt. När jag hade fått undan det som jag inte hade rätt mängd kunskap inom så hade jag även den tiden till min kärnverksamhet som alltid varit coaching och jag kunde lägga min tid på marknadsföring och skapande av erbjudanden och nätverkande. Viktigt för mig som företagare att ha tid med det.

MEN det här med att jobba tillräckligt handlar inte alls speciellt mycket om tiden som går åt till arbete utan till nivån av perfektion. Idag säger jag: ”Jag är inte perfektionist. Tillräckligt duger.” Och det är sant. Jag är inte längre perfektionist. Jag gör gott nog. Jag lägger tillräckligt med tid och inte en minut till. De överskridande minuterna är nämligen slöseri med min tid. De kommer inte leda till mer pengar och pengar är ju resultatet av det arbete jag lägger ner. Bör vara det i alla fall.

Jobba smart

Sedan gäller det även att jobba smart. Att jobba smart innebär att utgå ifrån prioritet. Alltid! Gör alltid det som är viktigast innan du gör något annat. Det har varit min regel länge – smart och enkelt. Om jag utgår från prioritet som fördolt betyder att jag jobbar utifrån när arbetsuppgiften har deadline. En deadline styr alltid min tid och lägger jag till att jag aldrig jobbar mer än tillräckligt så kommer min arbetstid att användas till det som den ska användas till.

Självklart har jag dagar då jag är omotiverad och inte alls känner för att göra det jag bestämt. Då brukar jag se till att göra det jag har först på listan för blir inte det gjort så kommer jag definitivt att ligga efter. Många gånger är det så att om jag gör det viktigaste så kommer energin tillbaka och resten på listan blir gjort av bara farten.

Att jobba smart handlar om att lägga fokus där fokus ska läggas. Det handlar även om att tillåta pauser när tröttheten kommer. De flesta svar och lösningar kommer en bit från arbetsuppgiften. Tid för reflektion och utvärdering är superviktig. Utan utvärdering vet jag inte om jag gör rätt saker. Jag behöver se att jag får de resultat jag önskar. Får jag inte det behöver jag tänka om. Jag har ett mål/vision att nå och att stå och stånga i väggen kommer inte leda mig dit.

Kan jag vara ledig när jag vill?

Ja, jag kan styra min tid men jag kan inte vara ledig när jag vill. Jag har inbokade coachingsamtal och jag har möten med mina företagskunder som är schemalagda. Jag kan såklart boka om när jag är sjuk eller något händer så jag behöver stuva om men så är det för alla tänker jag.  Det jag däremot kan göra är att välja när jag bokar möten vilket ger mig tomma dagar. Från möten. Det betyder inte att jag är sysslolös. Då sitter jag med det administrativa arbetet oftast.

Jag tar mig absolut dagar då jag är helt ledig men det är faktiskt inte speciellt ofta som hela dagen är arbetsfri. Jag gör alltid något litet varje dag. Utom lördagar. Jag jobbar inte lördagar. Lördag är familje- och vilodag. Däremot sitter jag nästan alltid några timmar på söndagarna.

Så för att svara på frågan: Hur mycket jobbar du?

Jag jobbar tillräckligt.

2 tankar om “Jobba tillräckligt och smart

  1. Mia says:

    Det låter som ett smart sätt att inte gå under som egenföretagare, vilket är lätt att göra. Jag längtar tills jag klarar av att göra det samma. Lägga tid på rätt saker och inte springa på alla bollar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *