Det som händer i världen och i Sverige skapar nya förhållningssätt till hur vi utför vårt arbete. Många kommer att jobba hemifrån under en tid framåt. De som kan vill säga. Hur gör man då för att jobba effektivt hemifrån?

Att jobba hemifrån är egentligen inte svårare än att jobba på din arbetsplats. Det handlar mer om att du har satta rutiner för hur du gör saker när du är på arbetet och andra för vad du gör när du är hemma. Nu ska du plötsligt flytta dina arbetsrutiner till hemmet. Det kan bli lite klurigt men inte på något sätt omöjligt.

Effektivitetsregeln är den samma oavsett vart du är. Vad är effektivitetsregeln? Jo:

Gör rätt sak vid rätt tillfälle och håll dig till att göra en sak i taget.

Om du gör det är du effektiv och resultatet blir att du är produktiv. 

Jobba effektivt hemifrån

Fundera på vad det är du gör som fungerar när du är på din arbetsplats? Är det tryggheten att ha din egen plats? Är det att du har dina kollegor omkring dig? Är det att du har dina saker i en viss ordning på bordet? Är det att du gör dina arbetsuppgifter i en viss ordning? Är det att du har nära till kaffet? Är det att du har konferensrummet på ett bra avstånd?

Du fattar. Det kan vara vad som helst som ger dig den känsla du behöver för att kunna fokusera på ditt arbete på rätt sätt. Det kan verka banalt vid första anblicken men som du inser är avgörande när du plötsligt behöver ändra om.

När du har ett svar på det så skapar du det du är van vid även hemma. På ett sätt är det inte svårare än så men vi vet alla att fokus är mer komplext än så och det kräver en omställning och arbete. Det viktiga är att du tänker på att det är okej om allt inte fungerar direkt. Du kommer hitta en rytm som passar dig.

Ändra inte dina rutiner för mycket

Ändra inte på det som fungerar utan följ dina rutiner så som du brukar så långt det bara går. Skapa den miljö du behöver utifrån de svar du fick på frågan ovan.

Tänk så här

Din morgonrutin

Gå upp samma tid som du alltid gör och gör det du brukar och ”gå sedan till jobbet”. Och du, klä på dig kläder du skulle tagit på dig om du gick ut genom dörren till jobbet. Du blir mer seriös i din ambition att jobba hemifrån om du är rätt klädd.

Gå till jobbet

Bestäm en plats där du sitter och jobbar. Skrivbordet i arbetsrummet, köksbordet eller matssalsbordet. Ordna det så som du önskar. Lägg dina saker som du är van och ställ dit din mest bekväma stol.

Bestäm dina arbetstider

Du har fortfarande samma arbetsuppgifter fast du är hemma och du behöver lika mycket tid för att utföra dessa som du hade behövt om du var på din arbetsplats. Ät lunch när du vanligtvis äter lunch och ta korta pauser där du i vanliga fall tar dina pauser.

Dina kollegor

Har du några kollegor som du ofta har kontakt med under din arbetsdag? Se till att skapa en chatt eller möjlighet till ”samtal” så att kommunikationen mellan er bli lika enkel och smidig som i vanligt.

Håll möten som vanligt

Det är inga problem att hålla möten som vanligt. Det finns många digitala verktyg för det. Ett möte online är väldigt smidigt. Se bara till att hålla tiderna och ha en agenda för mötet.

Håll koll på tiden

Något du kommer att märka är att du kommer tappa koll på tiden eftersom ramarna inte är lika tydliga hemma. Använd en klocka som ger dig en indikation på vad som gäller. Har du bestämt att avsluta arbetsdagen en viss tid så håll den tiden. Fortsätt inte bara för att du är hemma och det är enkelt. Din arbetsdag har ett visst bestämt antal timmar.

Om du har barn hemma

Om du har barn hemma kan det såklart bli svårare att hålla tydliga rutiner i din arbetsdag. Vad snabb med att skapa rutiner för barnen så de förstår vilket mönster ni kommer ha nu när ni är hemma. Ha en början på dagen, lägg in mellis, filmstund och så vidare. Prata med barnen om att du behöver sitta vid datorn och jobba men att de gärna får sitta och rita vid samma bord. Ge dem tydlighet så kommer det kanske gå smidigare. Men ja, barn är barn och allt beror på deras ålder.

Lycka till nu! Har du frågor så är det bara att fråga.

6 tankar om “Jobba effektivt hemifrån

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *