Jag sitter på min altan och tittar ut över färgprakten i mina rabatter. Det är sommar och jag njuter till fullo av lediga dagar, soliga dagar och tid med familjen. Det är underbart att släppa taget om arbetet en liten stund.

Ledsen för stresskänslan som uppstår

Det jag funderat på mycket den sista veckan är när hösten egentligen börjar. Varje år i slutet av juli sätter jag mig och ser över kalendern och börjar planera för uppstart. Ni vet höstuppstarten. Då när vi går tillbaka till jobb och skola och vi går tillbaka till vardagsrutinerna. Då när vi lämnar sommaridyllen och den-långsamma-det-blir-som-det-blir-lunken bakom oss. Det vinkas hej då, vi ses nästa sommar igen.

Jag kan inte låta bli att känna mig mer ledsen över detta i år. Kanske för att jag verkligen lyckats varva ner eller för att det repeteras igen och igen. Jag vet inte. Jag vet bara att det inte riktigt behöver vara så absolut.  Självklart är det svårt att ha sommarlunk året om och frågan är om det ens är att sträva efter. Jag vet inte. Det jag vet är att det går att lunka även när jobbet pockar på uppmärksamhet. Det vet jag för att jag tror att det i mångt och mycket handlar om inställning och attityd. Planering ja, men inte främst.

Lunka in i hösten

Att lunka genom vardagen för mig innebär att trots att det ligger massor att göra på mitt skrivbord tar jag det lugnt. Det finns där och det är jag som är ansvarig för att det blir gjort. Det kan vara en fysisk hög eller en lista som finns i mitt huvud. Det spelar ingen roll. Det ska göras hur som helst. Jag tar en sak i taget och jag tar pauser när jag behöver och ibland när jag inte behöver. Pauserna ger mig energi att ta tag i en sak till. Att gå mellan aktivitet och paus, i för mig lagom dos, är att lunka för mig. Jag låter mig inte stressa över högen för den blir inte snabbare eller bättre gjord av det. Jag låter den ligga där medan jag tar en kopp te. Jag sitter i min fåtölj på vintern och min altan på sommaren. Jag har mina platser som ger mig den känsla jag önskar. Ibland tar jag en längre lunch med en vän eller kollega. Pratar om annat än arbete. Jag pausar hjärnan.

Att lunka genom vardagen är att gå mellan aktivitet och paus.

Att lunka är att ta det lugnt även när det är stressigt. Och ja, det kan kräva övning. Det kan till och med krävas hjälp att klara av. Det är en inställning, en känsla, en attityd. Du kan framkalla den, skapa den, bli ett med den.

När börjar hösten egentligen?

Jag undrar när hösten egentligen börjar? Jag funderar på detta för att jag finner det intressant men också för att jag undrar när det är dags för mig att sätta igång att fylla bloggen med inlägg som handlar om uppstart, vardagsbestyr och vardagspyssel. Inlägg som är önskade av flera.

Själv har jag kommit på att den har två börjor:

1. När skolan börjar 
När skolan börjar blir det avstamp mot vardagen och hösten. Då sätts rutinerna igen. Vissa förnyas och andra består från förra året.

2. När september är slut
För mig är september ingen höstmånad. De senaste åren har september varit underbar med sol och värme. Den höga krispiga luften börjar anas men det är inte helt och fullt höst än.

När tycker du att hösten börjar? 

18 tankar om “Jag tänker lunka in i hösten, när den kommer

 1. Kicki Westerberg Ekonomisk PT says:

  För mig är hösten underbar, en nystart och fylld av energi. Tyvärr har jag inte lyckats varva ner och fått riktigt ledigt under sommaren som jag tänkt så jag kommer att ta ditt råd att lunka in hösten, det låter härligt tycker jag!
  Normalt så rivstartar jag alltid in hösten men i år får det bli annorlunda, måste ta en funderare på hur det ska gå till
  Tack för dina tankar Dorotea!

  • Dorotea says:

   Jag känner att rivstarta inte riktigt lönar sig. Det blir så mycket på en gång så det på något sätt drunknar. Jag tar det hellre lungt.

   Jag hoppas att du kan finna tid och möjlighet att varva ner lite nu innan allt drar igång. Det är lättare att lunka in hösten om du har lunkat lite innan.

 2. Pernilla says:

  Jag tycker precis som du att det finns två börjor på hösten. En när skoljobbet drar igång – är lärare – och en när september är slut. September är en fantastisk månad; fortfarande lite värme och inte alltför mörka kvällar.

  • Dorotea says:

   Ja men visst är det två börjor. Jag förbyllas av det varje år så i år behövde jag sätta ord på det. September är underbar men först tar vi och njuter av det som är kvar av juli och sedan HEEELA augusti.

 3. Susanne Barkvik says:

  Hej! För mig träder hösten in när jag ser det första gula lövet och det doftar höst, hösten förknippar jag med en speciell doft. Den finns starkt i mitt minne från barndomen när skolan började för då doftade det höst. Hösten ser jag som nystart med kraft och energi och med spänning för nya uppdrag. ????

  • Dorotea says:

   Åh, ja, doften. Det är lite det jag menar med den höga och krispiga luften. Med det kommer också en doft. Jag gillar nystart och har flera tillfällen då det känns rätt och hösten är en.

 4. Gunnar F Novik says:

  En lösning är ju att ständigt försöka vara närvarande i detta ”här och nu”. Att leva på bästa vis just där du är. Planering har sin plats, men den får inte vara viktigast.
  Kanske?

  • Dorotea says:

   Att vara närvarande eller härvarande är en superbra lösning men inte alltid så lätt att ta på. Den är inte så konkret så att säga. Planering är verkligen inte viktigast i livet. Det viktigaste är att vara där man vill vara och göra det man vill. Leva sitt liv så att säga. Men planering är just konkret och där kan man fylla i med det som är ens liv. Jag rekommenderar inte alltid planering. Ibland är det freestyling som gäller.

 5. Efwa says:

  När mina barn gick i skolan var såklart skolstarten en nystart och allt kom in i sina rutiner. Nu när jag bor i två länder med olika datum för skolstart och själv inte har några barn i skolan suddas just det ut. Att det dessutom är ”somma”r ända mot slutet av oktober här i Provence gör ju att en får tänka om och försöka få ordning ändå. Att lunka sig genom livet är ju faktiskt ett väldigt härligt sätt att leva livet. Att göra det som ska göras när en själv vill och har tid. En fantastisk förmån vi egenföretagare har.

  • Dorotea says:

   Jag kan tänka mig att gränserna suddas ut ännu mer när man bor utomlands. Nu har jag fortfarande skolbarn som påminner om att hösten stundar. Att vara egenföretagare öppnar många dörrar helt klart.

 6. Sari says:

  Åh jag har alltid älskat skolstart, sensommar och krispigt väder, klar lift, blå himmel, man kan äntligen ha kläder på sig igen utan att svettas igenom allt och man är tillbaka i rutiner och träffa vänner och arbetskamrater igen.

  Har mycket roligt att se fram emot i höst så den kommer att gå fort tror jag.
  Och innan hösten börjar kommer sensommaren! Och den kan ofta hålla på fram till oktober!

  • Dorotea says:

   Sensommaren är underbart ljuvlig. Det är lätt att glömma bort när man får ångest över att sommaren snart är slut. Ja din höst kommer bli spännande. Stort lycka till Sari.

 7. AngelicasVärld says:

  Jag älskar också hösten å när vardagen startar igång igen – det är en nystart då det handlas nya block, pennor och planeras för framtiden igen! Men först så ska jag njuta klart av sommaren å semestern!

  • Dorotea says:

   Självklart ska vi njuta av sommaren tills den känns över. Ingen brådska på den punkten. Nya block och pennor är en av guldglimtarna av höstuppstart.

 8. Karin says:

  Det känns i hjärtat som om hösten börjar när semestern är slut. Dvs imorgon. Men, nej, inte förrän man inte kan gå barfota i sandaler längre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *