säsongerDet är tydligt att sommarledigheten är över och företagen har kommit igång. Jag ser det i min inbox. Det är en blandad kompott mellan frågor om hur min coaching faktiskt fungerar, föreläsningsförfrågningar och journalister som önskar intervjuer kring effektivitet och planering. Alltid vid samma tid på året. Varje år.

säsongerÅrets säsonger

Jag har funderat på det här med säsonger för i mitt arbete är de väldigt tydliga. Det tog ett tag för mig att lära mig det där och sluta känna panik när telefonen tystnade och mejlen slutade komma. Nu förbereder jag för det och njuter av att jag kan vara ledig.

På samma sätt förbereder jag för högsäsongen när det aldrig är tyst nästan. I september kommer förfrågningarna och jag skriver offerter och i oktober, november och december är jag ute på företag och föreläser eller har någon workshop. Sedan är det tyst fram till slutet av januari då det börjar om igen fram till mitten av maj då det är tyst till efter sommaren. Det är min cirkel kan man säga. Och jag trivs med den.

säsongerLär dig din kalender

Hur jag tänker? Jag tänker att min sommarledighet är rätt så lång och jag kan i lugn och ro vara ledig men också ta mig tid att förbereda för den hektiska hösten. Att lära sig sin kalender och sina säsonger gör det så mycket lättare att hantera sin vardag.

Jag föreslår att du blir bra kompis med din kalender för den talar om det mesta gällande dina säsonger. Titta bakåt och se hur det ser ut. När ligger de viktigaste mötena? När har du som mest att göra? När är det konferenssäsong? När brukar det vara viktiga deadlines? Du kommer se ett mönster.

säsonger

Skapa ett anteckningssystem

När du har förstått ditt årsmönster kan du planera därefter. Du kan matcha en utlandsresa under lågsäsong eller se till att ha lugna helger när det är mycket att göra på jobbet. Så se till att vara noga med att markera allt i din kalender. Skriv anteckningar som:

 • Vad som händer
 • Hur du känner dig (stressad, lugn, rastlös)
 • När deadlines brukar vara

Skapa dig något system för anteckningar som du sedan kan gå tillbaka till när du planerar inför en kommande säsong. Du har ju facit. Det är väldigt praktiskt.

Varför uppfinna hjulet om och om igen?

säsonger

4 tankar om “Jag ser året i säsonger

 1. Beautiful Life says:

  Alltså såå grymt att se året över säsongen! Så mycket mer beredskap för högsäsong och såå mycket mindre kraft och energi på ångest när det blir lågsäsong!

  Du är alltid så klok Dorro! Älskar att jag blir påmind i gruppen om dina inlägg och jag lyckas ju alltid hamna så jag får äran att skriva en liten rad också! (även om jag såklart kan kommentera utan äran också 😉 ) <3

  /Anna

  • Dorotea says:

   Tack så mycket! Det är så dumt att ha ångest när det går att förbereda för att slippa. Det har jag verkligen lärt mig.

   Du är alltid välkommen hit till bloggen 😀

 2. Charlotte says:

  Väldigt bra reflektioner. Ser bilden av att zooma ut och se hela året på en gång… och då se dessa mönster, dessa säsonger… och så skapa liksom en mer stressfri företagartillvaro. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *