Jag har använt en Bullet Journal i över tre år nu. Kan vara fyra år också kanske. Den har i stort sett följt med mig varje dag under de här åren utom i år. I år har den plötsligt blivit liggande väl synlig på mitt bord men näst intill oöppnad. När min planering blivit mer och mer digital har jag inte hittat rätt sätt att använda den på men jag saknar min Bullet Journal nu.

Jag saknar min Bullet Journal

Jag har ett väldigt stort behov av att skriva för hand och det har jag fortsatt med men på gamla kuvert och vanliga papper. Bujon har legat där och bara väntat på att få bli skriven i. Anledningen till att jag inte använt den är för att jag känt att jag behöver hitta formen för hur den ska användas. Jag vill inte att den ska vara bara en anteckningsbok. Jag vill att den ska ge mig en skön känsla och innehålla sådant som är viktigt för mig och som jag återkommer till varje dag eller minst varje vecka. Den ska ingå i min rutin. Jag saknar min Bullet Journal för mycket för att den bara ska ligga där och se fin ut.

Jag saknar min Bullet Journal

En del av min rutin

Varför är det viktigt för mig att den ingår i min rutin för dagen? Jo, för att det är meditativt att greja i den och det blir också en naturlig stund för reflektion och för mig är den dagliga reflektionen superviktig. Den dagliga reflektionen ska göras för hand för när jag skriver för hand händer det sådant som inte händer på något annat sätt. Tänker jag bara så förirras jag i för många tankebanor och skriver jag på datorn blir det för distraherande att jag kan göra annat än att skriva. När jag skriver för hand är det jag, pennan och orden. Det är något helt annat.

Jag skriver morgonsidor på morgonen. Inte riktigt varje morgon men nästan men för mig har det blivit som ett krav det senaste att tänka vettiga tankar. Jag har inte alltid vettiga tankar och det är inte heller syftet med morgonsidor. Där ska det få flöda som det kommer. Ibland blir det briljant och ibland bara en redogörelse för dagens arbete. Min tanke nu är att se hur jag kan göra detta i min Bullet Journal men att låta det bli kort och kravlöst. Det behöver vara kravlöst. Jag funderar till och med att börja skriva mina morgonsidor på kvällen för det är då jag behöver tid för reflektion så kanske att jag byter namn till kvällsidor istället. Det kan man väl få göra?

Jag saknar min Bullet Journal

Det nya upplägget

Jag har haft många funderingar och nu tror jag att jag har landat i något som borde kunna fungera i kombination med den digitala planeringen jag nu använder. Det kommer bli något i den här stilen:

I maj vill jag
En sida för vad jag vill göra den kommande månaden. Både i jobbet och livet i stort. Blandat i en enda lista.

Bloggämnen
Plats för att skriva ner förslag på ämnen att blogga om. De har hamnat lite överallt det senaste och resulterat i att bloggen inte varit så väl uppdaterad.

Skrivstreak
Nu i maj är jag med i skrivutmaning som går ut på att skriva minst en mening om dagen om vad jag vill. Jag skriver mycket mer än så men det senaste har jag tappat skrivglädjen så detta passar mig perfekt just nu.

Jag saknar min Bullet Journal

Aktiviteter
En sida för att skriva vad jag/familjen gjort under dagen. Nu i Coronatider blir aktiviteterna inte så många så jag vill uppmärksamma att det faktiskt händer saker även om det är i det lilla.

Be Your Power
En sida som mycket väl kan bli många sidor beroende på hur långt framåt jag planerar. Här skriver jag ner vad som gäller för månadens tema i medlemsprogrammet. Det är återkommande varje månad så det är en viktig sida.

Lista över kurser
Det ska komma till en lista över kurser jag vill skapa. Den finns på ett gammalt kuvert just nu men ska såklart skrivas in.

Kvällssidor
Här har jag inte tänkt klart men jag tror det ska bli en plats för det spontana skrivandet. Samlande av mina tankar på en och samma plats.

Idéer
Jag kommer samla mina idéer här också. Jag har många och ofta. De hamnar överallt just nu. På kuvert, på papper och i mobilen. Det är svårt att hålla reda på dem. Det enda är att jag behöver ha en struktur för det eftersom det lätt blir fasligt kladdigt. Det gör ju inget men jag vill kunna läsa vad jag själv har skrivit när jag återgår till det.

Jag saknar min Bullet Journal

Stilen, dekorationen och pennorna

Upplägget är väldigt enkelt. Jag dekorerar inte speciellt mycket alls utan det blir främst ramar runt rubriken och en och annan pil eller ifylld cirkel. Och självklart blommor när jag känner för det. För mig är min Bullet Journal en plats där jag skriver in det som är viktigt. Det är inte en plats där allt måste vara supersnyggt eller dekorerat.

Jag använder i stort sett bara två pennor. En svart fineliner och en rosa tombow. Använder jag någon mer färg så är den en ljus mossgrön och en gråblå. Ibland en gul. Det är de färgerna jag mest använder. Nu i maj blev det även en mörkare rosa till blommorna.

Kreativitet och planering hör ihop

Jag testar det här under maj och ser hur det känns. Det fina med en Bullet Journal är att man kan ändra sig. Sidorna är tomma och jag gör som jag vill. Är det något som inte fungerar som jag har tänkt så är det bara att ändra. Det är väldigt skönt tycker jag. Det ger utrymme för kreativitet och struktur på en och samma sak och det tycker jag är något av det finaste jag vet. Planering och kreativitet hör nämligen ihop. Det kreativa tar fram den struktur som passar dig och ta-da du har en fungerande planering bara för dig. I love it!

PS Om någon dag kommer det ett inlägg om hur min digitala planering ser ut.

5 tankar om “Jag saknar min Bullet Journal

 1. Mia says:

  Åh! Har saknat dig och bujjotankarna sååå! Härligt att dom och du kommer tillbaka! 😊👍

  • Dorotea says:

   Vad glad jag blir att höra det. Jag har behövt fokusera på annat samt att det digitala blev nödvändigt för att inte drunkna. Ibland blir det så.

 2. Jenny says:

  Det är just det som är så himla bra med bujo – att den blir det man gör den till och att det är så lätt att anpassa den efter de behov man för tillfället har. Jag har aldrig kunnat hålla mig till en och samma kalender ett helt år eftersom rätt var det är så saknar den något som jag behöver, eller så passar den inte längre av andra anledningar. Med en bujo får jag det upplägg jag behöver just då. Och eftersom jag aldrig gör något i förväg så blir det verkligen det jag behöver just nu. Superbra. Tänk om jag hade upptäckt bujo tidigare …. så mycket pengar jag hade sparat. 😀

  • Dorotea says:

   Ja, hela grejen med bujo och möjligheten att använda den på det sätt som passar bäst för tillfället är verkligen det som är bäst.

 3. Pingback: Enkel digital planering - Dorotea Pettersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *