Jag har en känsla som leder mig

Dagens ämne i bloggutmaningen är #om5år. Ett ämne som det kan tänkas att jag har massor att säga om och det har jag men kanske inte på det sätt som man kan tro. Planering är ju en hjärtefråga för mig men det är inte det enda jag sysslar med.

JAG ÄR EN PLANERINGSMÄNNISKA MEN …

Eftersom jag är en planeringsmänniska, en person som ser en stor vinst i att ha en översikt över vad som ska hända med uppsatta mål både för det kortsiktiga och det långsiktiga, så måste jag ändå erkänna att jag inte alls är bra på det långsiktiga för egen del. Det är erkänner jag villigt.

Jag är en person som mycket drivs av inspiration och magkänsla. Jag får idéer precis hela tiden och kan bli oerhört entusiastisk över sådant jag hör och ser. Det är del av min personlighet som jag älskar och som jag ser till att vårda. Den tar mig framåt i livet.

I och med att planering är min grej så borde jag kanske ha femårsplan med delmål och tidsangivelser. Allt klart i minsta detalj. Näpp, inte alls. Jag har ingen femårsplan. Jag har inga delmål. Det jag har är en generell bild av vart jag vill vara om fem år. En känsla. Jag kan se mig själv där i den verkligheten men jag har ingen klar bild av hur jag tar mig dit. Det beror ju helt på idéerna, inspirationen och magkänslan.

DET ÄR BRA ATT HA EN PLAN MEN …

Däremot tycker jag att det är bra att ha en plan. Jag tycker att det bra att ha en idé om vart man är på väg och det är viktigt att kunna föreställa sig själv i framtiden. Jag vet precis hur en femårsplan ska se ut. Vilka delar den ska bestå av och vilka frågor som ska besvaras så att hjälpa dig att skapa en det kan jag. Det gör jag mer än gärna.

Det jag däremot har är en ettårsplan för företaget. Jag sätter mål och delmål och skapar strategier för mitt arbete årligen med min bild av framtiden som vision. Jag gör en månadsplan varje månad och i början av varje vecka sitter jag och planerar i detalj vad jag ska göra.

ALLA BEHÖVER INTE GÖRA LIKA SAMMA

Jag kan planering. Jag är bra på det men jag anser inte att alla behöver göra på samma sätt och jag ser det inte som nödvändigt att ha allt klart för sig för flera år framåt. Däremot är det viktigt att brainstorma kring vad man önskar av livet så man i alla fall har den där generella bilden.

Det är viktigt att utgå ifrån sig själv och sitt liv. I visar yrken krävs långsiktiga planer och i andra inte. En person behöver en femårsplan för att känna sig trygg medan en annan inte ser nyttan med det. Det är okej. Det viktiga är att du själv gör det som är rätt för dig.

Hamnar du däremot i att du önskar du hade en plan men inte vet hur du ska få till den då blir det extra viktigt att be om hjälp. Känslan av ovisshet är stressande och hämmande men är relativt enkelt att råda bot på.

Här är ett tidigare inlägg som jag skrivit om att Visualisera dina mål.

Dorotea Pettersson

6 tankar om “Jag har en känsla som leder mig

 1. Helena Dahlberg säger:

  Jag har följt dig sedan våra förra bloggutmaning och en del förändras för oss båda. Jag gillar verkligen ditt sätt att se på saker och ge insikter om hur man gå tillväga och jag ser framemot att fortsätta följa dig på din resa

 2. Christine Nord säger:

  Vad spännande att läsa att du inte har en 5-årsplan även fast du framstår som en väldigt planerad och strukturerad person, härligt tycker jag! 🙂 Jag själv älskar planering men har heller inte riktigt haft långsiktiga planer tidigare, och nu försöker jag lära känna mig själv och komma fram till hur jag vill ha det egentligen…inte helt enkelt men spännande 🙂

  • Dorotea säger:

   Jo men jag är planerad och strukturerad men inte fyrkantig. Så kanske man kan säga :p

   Att se framtiden är inte enkelt men med rätt frågor tar du dig dit. Säg till om du behöver vägledning.

 3. Joanna Olofsson säger:

  Jag gillar det jag läste på din bild, känslan leder mig. Kanske är det inte ett budskap för alla men för mig sitter det som handen i handsken. Jag är en planeringsmänniska och en känslomänniska och jobbar med att hitta balansen däremellan. Fast jag lutar mer åt känslan.

  • Dorotea säger:

   Jag känner att det ena inte utesluter det andra. Planeringen ska finnas som stöd, för att vi ska veta att mål kan och kommer uppnås. Känslan är guiden, det som gör att vi vet att vi är på rätt spår. Magkänsla, intuition, kalla det vad det vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *