Jag har ändrat åsikt om pauser

Jag har ändrat åsikt om pauser

Jag har ändrat åsikt om pauserJag pratar mycket om pauser och om hur viktiga de är. Jag pratar också om hur viktigt det är att ha en arbetsbeskrivning för sitt arbete även om man är egenföretagare. Där ska det stå vad som gäller för ditt arbete och vilka arbetstider du har. I min står det bland annat att jag inte gör hushållsarbete under arbetstid vilket är viktigt att det står med eftersom jag arbetar hemifrån. Nu har jag dock ändrat åsikt om pauser.

Jag har ändrat åsikt om pauserJag har ändrat åsikt om pauser

Det låter knasigt jag vet. Jag har inte tummat på regeln att pauser är nödvändigt. Inte heller på att det är viktigt att ta många pauser under en dag. Pauserna behöver inte vara långa men de ska ge dig ett avbrott från ditt arbete så att hjärnan får sortera om. Det jag har tummat på är innehållet i min paus eller snarare att jag ska fylla pausen med mer innehåll än nu. Mer rörelse.

Jag har ändrat åsikt om pauserJag behöver mer aktiva pauser

Det jag har tänkt om kring är det här med hushållsarbetet. Alltså jag har inte tänkt att jag plötsligt ska börja städa mitt hem under min arbetsdag. Inte en chans faktiskt. Jag behöver min arbetstid till annat. Det jag däremot har funderat mycket på är att jag behöver mer aktiva pauser. Pauser där jag rör på mig. Jag sitter ner mycket i mitt arbete. Jag skriver på datorn och jag coachar. Inget av det är ett träningspass direkt.

Jag har ändrat åsikt om pauserTvå flugor i en smäll

Min tanke är att slå två flugor i en smäll och göra mina pauser lite mer innehållsrika. Eftersom jag sitter mycket så behöver jag röra på mig i mina pauser. Och då tänker jag att under en paus kan jag ta ur diskmaskinen. Det tar inte så lång tid. Och i en annan paus slänger jag in tvätt i tvättmaskinen för att senare plocka ur och lägga i torktumlaren och hänga tvätten. På så sätt gör jag vettiga hemsysslor samtidigt som jag får in rörelse.

Det viktiga här är att det ska vara korta moment. Det får inte ta mer än max en kvart och det är inte okej att tänka: Nu när jag ändå fixar det här så kan jag ta tag i det här också. NEJ! NEJ! Inget sådant. Tydliga arbetsuppgifter som har ett tydligt slut. Pauserna ska vara inplanerade där jag vanligtvis skulle ha pausat men jag ändrar aktiviteten.

Jag har ändrat åsikt om pauserMin arbetskvalité har förbättrats

Jag har testat på det här i några veckor och kommit fram till att det gör skillnad för mig. Inte så mycket fysiskt utan mer att jag känner jag inte känner mig lika seg och trött i huvudet. Jag gör även axel- och nackövningar under dagen för att inte stelna till och det har gjort underverk för min nackvärk. Att jag inte tänkt på det tidigare.

Jag känner att min arbetskvalité har förbättrats så jag anser inte längre att det är fel att göra hushållsarbete under min arbetsdag. Det har jag gjort tidigare. För egen del. Jag vet att andra gör precis så här som jag gör nu men jag har inte tyckt att det passat mig.

Vad behöver du?

När det gäller dina pauser är det viktigt att du funderar på vad som passar dig. Hur fungerar du när du gör ett avbrott? Har du lätt för att återgå till ditt arbete eller fastnar du i det du gör i pausen? Om du rör dig i ditt arbete så är det lämpligt för dig att ta det lugnt när du pausar. Klura på hur din dag ser ut och tänkt till när pauser är lämpliga och fortsätt med att fundera på vad du kan göra för att skapa bra pauser.

Jag har ändrat åsikt om pauserEn paus är en paus

Med det sagt så vill jag också säga att en paus är en paus. Du gör avbrott från ditt arbete och andas, dricker en kopp kaffe eller te eller pratar med en kollega. Det är en fantastiskt bra paus. Anledningen till att jag nu pratar om aktiva pauser är för att det är ett behov jag har.

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Ungefär så ser mina pauser också ut ibland. Det vill säga plocka ur diskmaskinen, hänga upp tvätt eller liknande. För precis som du säger så är det skönt att få lite rörelse under pausen utan att nödvändigtvis behöver göra “pausgympa” eller liknande.

  2. Jag har hört detta av andra som just pratar om en paus på max 15 min och då det kan vara ok att göra små hushållssysslor så som du föreslår. En kompis till mig fick rekommenderat att hon skulle byta uppgift ofta för att inte få ont. Så det ligger verkligen något i det. Och när man gör något helt annat kommer hjärnan igång på ett nytt sätt.

  3. Ja, även för mig är aktiva pauser viktiga – blir så lätt att jag sätter mig med datorn och sen tittar jag upp först 3-4 timmar senare. Och då säger kroppen tydligt ifrån. En av sakerna jag gör emellanåt är lägger in en vild dans ett par gånger under dagen. 🙂

Kommentera

Stäng meny
×
×

Kundvagn