Innerst inne är jag väldigt effektiv och väldigt lat

Hej! Liie heter jag och jag älskar att rensa och organisera och förknippar det väldigt mycket med tidsbesparing så jag tänkte dela med mig av 5 punkter om hur det gör att jag sparar tid i vardagen.

Mina 5 punkter som sparar tid i vardagen:

1. Äg inte så mycket onödigt
Jag har rensat i två år vilket tar tid förstås då man är mitt uppe i det, men livet blir så mycket enklare efteråt. Färre grejer att flytta runt, att leta annat bland och underhålla. Det är fortfarande en pågående process men har kommit en bra bit på vägen. Mycket lustigt har åkt rätt i soporna men har också sålt de lite mer vettiga prylarna via köp och säljgrupper på facebook samt anordnat loppis (rekommenderas, så kul!). Alltså lättnaden då något jag inte behöver lämnar hemmet är obeskrivlig!

2. Se till att varje sak har en given plats
De saker som klarar sig från rensningen måste nu få en förvaringsplats. Vare sig det är kameran som används dagligen eller den där träkaninen som gjordes i slöjden i tvåan som jag absolut inte vill ha framme men bara inte kan kasta bort. Förstnämnda bor i kameraväskan på kontoret. Kaninen bor i en låda i källaren, tillsammans med andra saker som framkallar nostalgikänslor. Vilket för mig in på punkt nummer tre…

3. Samla allt som hör ihop på samma ställe
Ett av alla mina mål med rensningen är att ha koll på varenda pryl utan att behöva tänka. Allt ska inte bara ha sin plats utan allt som hör ihop ska dessutom vara samlat tillsammans. Inget mer springande från rum till rum efter någonting och hittar jag inte saken där den ska ligga, då ska jag förstå att jag inte längre har den kvar. Att vara virrig och leta efter saker man redan gjort sig av med är ju en enorm tidstjuv som jag tyvärr råkat ut för alltför ofta.

4. Tillverka förvaringslösningar
För att få plats med allt på ett och samma ställe tillverkar jag förvaringslösningar. Det går också att köpa förstås men jag andas DIY och försöker alltid pyssla ihop något själv i första hand. Vårt garderobssystem till exempel är hemmabyggd och så planerad efter våra behov med fack och avdelare att det håller sig utan strul i minst ett halvår innan man behöver vika om på vissa ställen. Även enklare lifehacks kan vara guld värda, som t.ex en bit hårdpapp som avdelare i byrålådan mellan strumpor och underkläder för att snabbare hitta det man söker på morgonen.

liie

5. Organisera tiden
Jag tycker också om att organisera själva tiden, göra saker i en effektiv ordning så ingen minut går till spillo och att ta vara på väntetider. Koka tevatten på morgonen och samtidigt plocka ur diskmaskinen. Lite multitasking här och där mår jag också bra av även om jag vet att det finns olika åsikter om det. Se över mail, dagens ordrar och annat medans frukosten äts, tänderna borstas och håret torkas. Bra start på dagen!

Nu undrar du säkert, vad gör jag av tiden jag sparar då? Jag är långt ifrån perfekt och lever inte heller alltid helt och fullt så här, förstås. Jag slösurfar bort den intjänade tiden, sover en extra timme på morgonen eller tar en filmkväll mitt i veckan. Men tycker det är värt det och tack vare att jag är extra effektiv inom vissa områden känner jag att den lata göra-ingenting-sidan av mig faktiskt kan få ta plats i livet också. För innerst inne är jag både väldigt effektiv och väldigt lat. Precis som jag gillar att ha väldigt lite saker, men samtidigt hamstrar förbrukningsvaror. Som två motsatser i en och samma person, komplicerat men försöker lära mig leva med det.

profilbild-cochiseliieLiie skriver vanligtvis på sin något nystartade blogg liielarsson.se om sin väg till ett enklare liv. Hon är född på mitten av åttiotalet och har de två senaste åren upptäckt hur lite man egentligen behöver för att leva ett bra liv. Bloggen kommer handla om främst, rensning, do-it-yourself, minimalism och att leva ett enklare och friare liv.

 

 Under sommaren 2015 får bloggen besök av 12 bloggare som alla skriver om olika saker men kommer att utgå från tidsaspekten. Tillsammans blir det en hel sommarbukett av tankar och erfarenheter som du kan ta del av. Håll utkik på tisdagar!

COLLECTIONS

En tanke om “Innerst inne är jag väldigt effektiv och väldigt lat

  1. Pingback: 13 månader utan att städa garderoben ⋆ liielarsson.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *