Det liv du lever är ditt liv. Om det inte är som du önskar så blir det ditt ansvar att ändra på det. Du kan ta till hjälp eller hitta dina egna vägar. Vilket du väljer beror på vad det är du behöver ordna med och hur tungt det kan tänkas vara. Men oavsett så är det du som ansvarar.

Ja, det kan kännas tungt

Och ja, det kan känns tungt. Det kan till och med kännas orättvist ibland när livet känns tufft och det är svårt att förstå varför detta sker just nu och just dig. Den känslan har jag känt och den känslan är jag rätt övertygad om att de flesta människor känt någon gång. Det är inte roligt när det händer. 

Det kan känns överväldigande och omöjligt att ta tag i sitt eget mående eller den situation man hamnat i. Det finns så många anledningar till att hamna i känslan av att ha hamnat fel i livet. Jag fattar det och jag vill inte på något sätt banalisera dina känslor eller din situation. Jag är dock helt övertygad om att du har kapaciteten att skapa förändring i ditt liv. Litet och stort. Allt behöver verkligen inte hända idag, med en gång. 

Det lilla stegets kraft

När vi pratar personlig utveckling och förändring så är alltid ”det lilla stegets kraft” det mest magiska vi har. Du gör det du klarar av till en början och ser sedan hur det du gör skapar ringar på vattnet. Och i den känslan börjar du göra mer och med tiden har den förändring du önskar blivit verklighet. Det är så det fungerar för alla. Det som skiljer är att det lilla steget är olika stort för olika människor och det spelar ingen roll när du tittar tillbaka på din utveckling. Det är alltid DITT resultat som räknas. Inte vad någon annan har gjort.

Ingen annan kan fylla ditt liv med glädje. Det är du som kan det. Du kan öppna upp för att ha mer av det du vill ha och göra mer av det du som gör dig glad. Jag vet inte vad som gör dig glad men jag vet vad jag behöver för att känna mig rätt nivå. Och när jag kom på att det på riktigt är mitt ansvar då skiftade det inom mig. Nu kan jag bli glad ensam vid mitt arbetsbord bara genom att titta på tekoppen jag har valt att dricka mitt te ur. Varför? Jo, för jag omringar mig av sådant som ger mig den känsla jag vill ha.

Är jag alltid glad?

Och nej, jag är inte på topphumör hela tiden. Verkligen inte. Jag är den mest morgonsura människan på jorden och jag har väldigt lätt för att bli frustrerad över händelser i samhället eller världen. Jag lever dessutom med mycket ångest vilket gör att det finns dagar då det är mycket svårare att nå den glada strängen inom mig. Så nej, jag är inte alltid på topp.

Men min grundkänsla är glädje och det har jag jobbat hårt med under många, många år. Jag kan snabbt skifta över dit för jag har ett facit. Mitt facit. Vad ditt facit är behöver du komma på. Du behöver komma på vad som fyller på med den känsla du vill ha som din grund. Det kan ingen annan göra. 

Jag behöver ha:

En viss mängd aktiviteter.
En viss mängd ensamtid.
En viss mängd tid med familjen.
En viss mängd tid med vänner.
En viss mängd arbete.
En viss mängd upplevelser.
En viss mängd äventyr.
En viss mängd kramar och tid med med min man.

Det varierar från vecka till vecka och från period till period. Jag kan inte säga att jag behöver tre aktiviteter per vecka och exakt 38 timmar arbete. Det är kopplat till måendet och årstiden. Men det är så här jag har kommit fram till vad som ger mig det jag vill ha och behöver.

Tänk så här

Hur ska du tänka? Börja med att definiera vad glädje är för dig och jobba därifrån. Vad behöver du för att det ska infrias? Vad ger dig glädje? Om du inte vet vad som ger dig glädje, det är inte självklart att veta, då kan du och jag prata om det så ska jag hjälpa dig framåt i den processen.

Börja så här:

Vill du har mer glädje?
Gör sådant som gör dig glad.
Lista de saker som gör dig glad och se sedan till att ordna utifrån vad som står på listan. Det behöver inte alltid vara att du gör saker. Det kan vara att du vill ha böcker att läsa eller saker du tycker om att titta på framme.


Vill du ha mer aktivitet?
Boka in sådant som du tycker om att göra.
Skriv en lista över aktiviteter du vill göra och hör av dig till de personer du skulle vilja göra dessa aktiviteter med. Vissa kanske du vill göra själv också. När du gjort det bokar du in aktiviteterna i kalendern. Denna veckan, denna veckan eller om tre månader men in i kalendern ska et.


Vill du ha lugna stunder?
Lägg in luft i din kalender.
För det mesta grundar sig behovet av lugn i en alldeles för bokad kalender. Ditt liv kanske ser ut så på grund av ditt jobb, små barn eller att andra drar i dig. Om du vill ha lugna stunder är den första lösningen att se till att boka in luft i kalendern. Boka inte möten rygg i rygg utan lägg en kvart, halvtimme, mellan och stäng ner under den stunden. Alltså gör inte annat jobb.


Vill du ha intima samtal med en vän?
Ring vännen och boka in en soffsession.
Skriv en lista över de människor/vänner du skulle vilja träffa oftare och kontakta dem sedan. Du kan ringa dem, skicka ett meddelande eller varför inte skicka ett vykort med snigelpost. Det är så lätt att inget händer när det är länge sedan. Antagligen sitter ni på varsitt håll och längtar efter varandra men ingen av er vill vara till besvär.

Detta är såklart exempel på sådant som du kan fylla ditt liv med för att känna mer glädje. Vad du vill ha mer av behöver du komma fram till. Ta dig tid till det. Om du inte gör det så kommer du fortsätta känna att något saknas i ditt liv.

Så du, vad börjar du med?

Vill du fördjupa dig i vad du vill ha ut av livet och hur du når dit? Då kan du boka in coaching med mig. Jag tar dig framåt. Du finns flera alternativ på coaching att välja mellan. Om du behöver hjälp att bestämma så kontakta mig så ska jag guida dig rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *