Har det hänt dig att du ligger i sängen och har svårt att somna för att du har en idé som håller på att formuleras i ditt huvud? Du ligger där och smider planer på hur du ska få den här idéen att bli verklig och du skapar till och med en plan, där i ditt huvud. Innan du somnar bestämmer du dig för att det första du ska göra när du vaknar är att sätta igång. Du ska skriva ner allt och sedan ska du börja. Men när du vaknar på morgonen stiger du ur sängen, dricker ditt morgonkaffe, bläddrar i tidningen, klär på dig och går sedan ut genom dörren för att göra det där du brukar göra på dagarna.

Har det hänt dig?

Jag tror att det har hänt oss alla. Någon gång. Kanske många gånger. Det är så det ofta är. Vi är fulla av energi kring en idé vi får och vi är helt säkra på att det är den här gången det gäller. Vad är då anledningen till att det blir så? Varför tar du inte tag i det?

[bctt tweet=”Igår smidde jag tusen planer, i morse gjorde jag som vanligt.”]

Det finns självklart många anledningar men det handlar framför allt om tre saker:

1. Det är läskigt.
2. Det är nytt
3. Vad ska alla andra säga.

Det handlar om rädsla för det nya och det bekväma i att alltid göra på ett visst sätt. Så länge du gör som du alltid har gjort så känner du dig trygg. Du vet vad som ska hända. För var så säker, samma sak kommer hända eftersom du inte ändrar på något. Det nya skrämmer och av den anledningen får det bli ännu en av de idéer som du lägger på hyllan för en annan bättre dag.

Hur ska detta beteende ändras? Det handlar om att våga. Om att ge sig ut i det okända och faktiskt låta sig skrämmas och få massor med frågor av människor som undrar vad du håller på med plötsligt. Det är okej. Efter hand kommer du märka att det inte är så hemskt och att trots att du blir ifrågasatt så tar du dig framåt. Kanske blir det till och med en av drivkrafterna. Ge dig ut och gör. Ge dig ut och försök. Gör du det kommer du få resultat.

Detta inlägg är det tredje under temaveckan med citat av filosofen Konfucius. Hans tankar i mer modern tappning. Det handlar inte om hans filosofi utan om tankar kring några av hans kända citat.

smiddeplaner

En tanke om “Igår smidde jag tusen planer, i morse gjorde jag som vanligt

  1. Pingback: En viktig dag som alla andra..? |

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *