den optimala planeringskalendernÄr du en av dem som letar planeringskalender som uppfyller dina behov? Du är inte ensam. Det är lite av en epedemi under november och december. En jakt på den som innehåller allt det där som man behöver för att ha ett ordningsamt år.

den optimala planeringskalendernDen optimala planeringskalendern

Jag tänker börja med att säga: DEN FINNS INTE. Den optimala planeringskalendern existerar inte. Varför? För att vi är alla individer, vi är alla olika och vi har olika behov. Det som passar mig kommer förmodligen inte passa dig så att skapa en kalender till alla går inte.

Hur ska du då göra när du står där i pappershandeln och ska välja en kalender? Den där som du ska skriva alla dina mål, drömmar, mötestider och träningspass i under hela 2018. Kalendern som ska vara en del av ditt liv i 365 dagar. Det är en svår nöt att knäcka kan jag säga för det är fel ände att börja i.

Det är bättre om du börjar hemma där du i lugn och ro kan fundera över dina behov och vad du ska använda kalendern till. Det finns så många aspekter att ta ställning till när det kommer till planering av din vardag.

den optimala planeringskalendernVad brukar du planera? Utgå ifrån det

Jag vill att du tar dig en funderare kring vad du brukar skriva in i din papperskalender. Hur den faktiskt används. Det är mycket möjligt att kalendern med en ruta för träningspasset du precis utfört verkar lockande men har du någonsin skrivit in det i din kalender tidigare? Kommer du verkligen göra det nu om svaret är nej? När jag coachar är det här alltid basen i ett samtal. Hur ser ditt liv ut? När jag vet det kan vi börja skapa en planering. Samma är det för dig när du gör det själv. Här har du några tips på frågor du kan ställa dig när du ska ta reda på vad du har för behov:

 • Vilka områden i ditt liv planerar du i din kalender?
 • Skriver du in mötestider i den?
 • Vill du ha utrymme för egna anteckningar?
 • Vill du att den ska ha trevliga citat?
 • Vill du ha ett utrymme för att skriva in dagens prioriteringar?
 • Vill du kunna skapa ett schema för varje dag?
 • Vill du kunna skriva mötesanteckningar i den?
 • Vill du lista vad du äter varje dag?
 • Vill du skriva in dagens träningspass?
 • Vill du ha en helsida för daglig planering och en sida för veckoplanering?

Ja, du märker att det finns mycket man kan önska och mycket att fundera på. Vilka frågor som passar dig vet bara du men när du börjar utvärdera dina behov kommer du veta vilka frågor du behöver ställa. Och när du vet vad du vill ha då kan du börja leta efter din kalender. Då kommer du vara medveten om vad du prioriterar och vad du kan avvara. Kanske hittar du din perfekta kalender eller så kommer du leta i resten av ditt liv efter den. Det beror helt på vilka krav du har.

den optimala planeringskalendernJag planerade på A4-papper

Jag har aldrig lyckats hitta en kalender som matchar mig men så är jag ju rätt så krävande när det kommer till planering. Länge skrev jag helt vanliga A4-papper och var helt nöjd med det men när jag ramlade över Bullet Journaling så blev det kärlek vid första ögonkastet. Dock förstår jag att det inte är för alla. Det kräver lite arbete och det kan kännas som en hög tröskel att ta sig över.

den optimala planeringskalendernCustom made planner

Jag har fått många frågor om jag skulle kunna skapa en och sälja och jag låtit den tanken snurra många varv och jag kommer alltid tillbaka till samma svar. Hur ska jag skapa den så att den passar alla? Den optimala kalendern finns ju inte. Däremot skulle jag kunna göra custom made journals. Alltså att du säger vad du vill ha och jag ritar upp det min ritplatta och så trycker jag din egen journal åt dig. Det kan gå. Något annat sätt kan jag inte se i nuläget. Det skulle bli en dorro planner helt enkelt.

Så har du hittat din kalender för 2018?

7 tankar om “Hur ska du hitta den optimala planeringskalendern?

 1. Helena Roth says:

  Tror mycket på din slutsats: den optimala kalendern finns inte.
  Men har man tur så hittar man, liksom du, den som är optimal för just den enskilda individen!
  Själv har jag i n t e gjort det, utan använder väl en räcka olika (mest digitala) verktyg för planering, med lite si och så-resultat…

  • Dorotea says:

   Nä, den gör ju inte det. Det är alltid minst en sak som saknas. Vad beror det si och så-resultatet på tror du? Är det planeringsverktygen som inte uppfyller dina behov eller är det att du skriver in fel saker?

 2. Stella Scott says:

  Låter som en perfekt del av din verksamhet, att erbjuda en Dorro Planner till dina kunder. Se som vill ha.

  I övrigt håller jag helt med: Den perfekta kalendern däremot, den finns inte!

 3. Annette Andersson says:

  Den perfekta planeringskalenden som passar alla, den finns inte. Själv använderjag en egen kombination av Filofax a5 med förtryckt kalender och flikar för olika livsområden och Bullet Journaling. Till detta har jag div digitala verktyg för att kunna integrera med andra på ett enkelt och effektivt sätt.
  Blir lite nyfiken på bilden på din surfplatta, är den Kanban som är på bilden? Just Kanban och i synnerhet KanbanFlow (utvecklat av några killar i Göteborg) tycker jag är ett fantastiskt redskap. Enkelt men med oändliga möjligheter.

  • Dorotea says:

   Ja, det är KanBanFlow på skärmen. Ett enkelt och bra program tycker jag. Jag använde det mer för något år sedan än vad jag gör idag men jag rekommenderar det ofta till klienter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *