En av de saker som många av mina klienter och läsare tycker är svårast är att bedöma hur lång tid olika uppgifter och aktiviteter tar. Hur ska jag kunna tidsbestämma uppgifterna på planeringen om jag inte vet hur lång tid det tar för mig att utföra? En bra fråga helt klart och mitt svar är väldigt sällan uppskattat: Det kan enbart du veta.

TIDSÅTGÅNGEN ÄR INDIVIDUELL

Jag vet inte hur lång tid det tar för dig att göra en uppgift tyvärr. Jag vet bara hur lång tid det tar för mig. Däremot är jag väldigt duktig på att uppskatta hur lång tid det mesta tar att göra men det är ändå inte min sak att tala om det för dig. Du behöver lära dig det själv. Och det kan du!

TRÄNING GER FÄRDIGHET

Att bedöma tid är en träningssak. Det är något som du får lära dig utifrån erfarenhet och det gör du genom att vara noggrann i din analys av din planering. Alltså när du gör din planering så skriver du också hur lång tid de olika uppgifterna ska ta och sedan när du utför dessa så klockar du dig. Den tid det sedan tar skriver du också in i din planering och på så sätt kommer du få en referensram för framtida planering. Du kan inte från ena dagen till den andra veta hur lång tid det tar. Du får kolla dig själv helt enkelt. Detta gör du under en period och sedan har du din referensram klar att titta på när du planerar och efter ännu ett tag så sitter det i ryggmärgen.

EN MALL TILL DIN HJÄLP

Men för att hjälpa dig en bit på vägen så har jag skapat en enkel mall åt dig. En mall där du utifrån tid skriver in olika uppgifter. Detta trots att jag i förra inlägget talade om för dig att uppgift går före tid men detta är för att du ska kunna skapa dig en bedömningsförmåga. Det är fortfarande alltid storlek på uppgift som avgör vilken tid det kommer att ta.

Jag hoppas du får en fingervisning med hjälp av denna mall.

 
dorro.se dorro.se

4 tankar om “Hur lång tid tar det? Lär dig bedöma tid

  1. Frida Kabo says:

    Tack för ett bra inlägg! Jag tycker det är svårt att uppskatta hur lång tid något ska ta. Det är ju precis som du skriver, bara att öva. så nu ska här övas 🙂 Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *