Hur har du tid att träna så mycket och vad gör du för att inte tröttna träningen? Den frågan får jag ofta och jag svarar mest likadant varje gång. Det handlar om att planera och prioritera.

Vi har alla lika mycket tid att förfoga över. Det handlar faktiskt bara om vad vi prioriterar. Jag prioriterar min träning och planerar varje vecka vad jag ska träna vilken dag, utifrån hur det ser ut med barnen och familjen. Min man jobbar borta på veckorna och då blir det extra viktigt med en plan. Just nu är jag mellan jobb och det är klart att då finns det tid, till och med mycket tid, till träning. Men när jag jobbar så planerar jag in min träning på lunchen eller på kvällen. Jag är trött på morgonen och prioriterar min sömn högre, så det där med morgonträning är inte riktigt min grej. Jag planerar in eventuella aktiviteter för barnen och sedan planerar jag in min egen träning.

För att hitta och prioritera tid till träning behöver man också hitta träningen som man verkligen gillar, det gör det avsevärt mycket lättare. Det tar någon månad men när du har skapat vanan att träna regelbundet så kommer du lättare kunna hantera ögonblicken när soffan känns mer lockande än träningskläderna. Jag har väldigt sällan perioder där jag känner att jag inte vill träna, utan för det mesta gör jag det med samma glädje. De gånger jag inte vill träna så stannar jag upp och funderar en stund om det är latmasken som visar sig, vilken jag inte lyssnar på. Men ibland behöver kroppen extra vila och det är viktigt att lyssna då också.

Mitt mål om att få en hälsosammare och starkare kropp går inte att uppnå om jag inte avsätter tid för min träning. Men man ångrar heller aldrig ett träningspass, det kan jag lova dig. Ibland kommer livet emellan och det händer saker som man inte kan styra över, men numera finns det en uppsjö av träningspass som är korta och intensiva och det kan räcka med 15 minuters träning en sådan gång. All träning är bra träning.

Jag tröttnar inte för att jag älskar min träning. Jag har hittat träningen som jag tycker är rolig. Jag styrketränar, cyklar, åker slalom, längdskidor, variationen är A och O och det är det som hjälper mig att alltid hitta tid. Om man varje vecka träna något som man tycker är dödstråkigt, kommer det blir väldigt svårt att hålla motivationen uppe.

Prova dig fram men bestäm dig också för att ge dig själv tid att komma över tröskeln. Den är inte så hög faktiskt.
Planera in din träning i din kalender!
Hitta en kompis att träna med!
 Gör en schysst spellista att lyssna på när du tränar!
Köp snygga träningskläder,
√ Sätt upp mål med din träning.

Börja med att ta en promenad idag, få lite dagsljus och frisk luft. Prioritera dig själv och din egen tid, du är värd det och tid till träning är aldrig någonsin bortkastad.

camillalindCamilla bloggar om träning och hälsa på sin blogg Camilla tränar. Den handlar om hennes egen resa i vikt- och träningsvärlden. Hon delar med sig av träningsinspiration.

6 tankar om “Hur har du tid att träna så mycket?

 1. Emschen says:

  Det där med träning är en sak som jag har svårt för att prioritera. Jag hoppas att jag lyckas bättre nu i höst men det blir kanske lättare ju äldre barnen blir.
  Bra inlägg!

 2. AktivaDagar-Camilla says:

  Bra tips. Och många prioriterar ju också många timmar vid tv:n varje kväll. Dock lyckas jag inte alltid själv så bra med mina prioriteringar, datorn är ju också en tidstjuv… MEN om jag är fysiskt aktiv verkar jag också bli mer effektiv med annat!

  • Dorotea says:

   Ja tv:n tar mycket tid och det är väl okej om man inte sedan klagar på att man inget hinner. Det finns många tidstjuvar tyvärr och vi är inte alltid medvetna om dessa. Jag håller med om att om jag tränar så har jag bättre koll på det mesta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *