”Hur du skriver en plan för din personliga utveckling”. Gah! Till och med jag blir lite stressad av den rubriken och jag älskar personlig utveckling. Men bli inte orolig. Jag ska ta dig igenom detta med silkesvantar och bomull.

Vad ska jag med en plan för min personliga utveckling till?

Först och främst, vad ska du med en plan för personlig utveckling till? Det är en bra fråga. Jag tänker att livet utan personlig utveckling är inte speciellt ja, utvecklande. Vi lär oss nya saker hela tiden och dessa olika saker applicerar vi på olika sätt in i våra liv. Det du kan fråga dig är om du applicerar rätt saker för att du ska må bra? Det är just det en sådan här plan är till för – att du ska fokusera på det som ger dig den bästa utvecklingen. Inte på att bli bäst utan på det du mår bäst av.

Bli ditt bästa jag…bläääää

Det finns ju en diskussion där ute om att hela tiden bli ett bättre jag och det är väl bra men jag känner mig provocerad av det. Jag kan inte låta bli att undra om jag inte redan är bra så som jag är. Finns det ett tvång i att hela tiden bli bättre. Nej, det finns inget tvång alls. Det finns inga måsten. Däremot är det ju så med utveckling att det ligger i betydelsen av ordet att du blir bättre än du var alldeles innan när du har lärt dig något och applicerar det i ditt liv. Det kommer på köpet. Det jag vänder mig emot är nog snarare att hela tiden spela på det i marknadsföring. ”Bli ditt bästa jag” –  nope, jag mår inte bra av den meningen så jag tycker vi slopar det sättet att tänka. Utveckling däremot, det kan vi fortsätta med.

Det här med personlig utveckling

Detta med personlig utveckling handlar om att du lär dig något nytt. Det kan vara genom att du går igenom något vilket ger dig lärdomar om dig själv och om det som situationen handlar om. Det kan vara genom att du blir intresserad av ett ämne och läser på om det och sedan börjar använda dig av den kunskapen i din vardag på något sätt. Meditation, yoga eller kanske att skriva. Den kritiska punkten är att det ofta är lätt och roligt att läsa böckerna eller se TED-talks i intressanta ämnen men inte lika enkelt att sedan skapa en egen vana kring det. Det är inte lika roligt och där är det lätt att fastna och tänka: Detta är nog inte för mig.

Det kan också vara att du vill ha förändring men du vet inte riktigt hur du ska gå tillväga eller ens vad som skulle vara bra för dig. Kanske har du en tanke men du tappar just snabbt gnistan.

Vad är personlig utveckling egentligen?

Men först vill jag snabbt och enkelt förklara begreppet personlig utveckling. Jag pratar om det hela tiden och på något sätt utgår jag ifrån att alla vet vad det betyder. Personlig utveckling inbegriper:

VANOR – att arbeta med dina vanor
BETEENDE – att uppmärksamma och arbeta med ditt beteende. Både de positiva och negativa beteendena du har.
ATTITYD/MINDSET – vilken inställning har du till det som sker i ditt liv?
ACTION – ingen utveckling utan att du GÖR:
SJÄLVDISCIPLIN – att utvecklas kräver envishet och att göra även när det är svårt.
ÅTAGANDE – att du ger dig själv möjligheten att göra och slutföra. Commitment på engelska.

Så personlig utveckling är ett samlingsord. Ett samlingsord av sådant som ibland enskilt också kallas för personlig utveckling. Det handlar om att förändra och skapa välmående. Du kan jobba med någon del av dessa fokuserat men egentligen är det så att du gör alla dessa i någon skala hela tiden.

Hur du skriver en plan för din personliga utveckling

Dåså, då ger vi oss på själva planen. Den innehåller flera moment och det är viktigt att du ger dig själv tid när du tar dig an de olika momenten. Vill du ha en plan för din personliga utveckling så se till att göra den bra från början.

I planen för din personliga utveckling ingår sex moment:

 1. MEDVETENHET
 2. FOKUS
 3. UTVÄRDERING
 4. BRAINSTORM
 5. SKRIV PLANEN
 6. FÖLJ PLANEN

Medvetenhet

Det första du gör när du ska skriva din plan för personlig utveckling är att du identifierar de områden i ditt liv som behöver lite extra uppmärksamhet. Ställ dig frågor som:

Fysisk hälsa
– Tränar jag tillräckligt?
– Äter jag balanserad kost?
– Sover jag som jag ska?

Psykisk hälsa
– Är jag snäll mot mig själv och fattar jag hälsosamma beslut för mig själv?
– Ber jag om hjälp när jag behöver?
– Kan jag lugna ner mig själv när jag är stressad?

Relationer
– Har jag vänner/människor omkring mig som jag kan lita på?
– Tillbringar jag kvalitativ tid med andra?
– Känner jag att de relationer jag har känns hälsosamma?

Fritid
– Tar jag mig tid för intressen/hobbies?
– Ger jag mig själv tillräckligt med tid för att vila?
– Tillåter jag mig själv att ha roligt utan att ge mig själv dåligt samvete?

Andlighet/spiritualitet
– Gör jag aktiviteter regelbundet som får mig att anknyta till mig själv (meditation, dagboksterapi, läsa)?
– Ger jag mig själv tid för att utveckla mina kunskaper?
– Har jag mål som jag strävar mot?

När du har svarat på frågorna gör du en bedömning på vad du tycker känns viktigt att lägga din uppmärksamhet på. Gradera områdena från 1-10.

Fokus

När du har svarat på frågorna och graderat då är det dags att övergå till vad som ska vara i fokus för dig. Det är viktigt att förstå att du inte behöver fokusera på det som får en låg gradering. Det går utmärkt att lägga fokus på precis vad du vill. Graderingen är mest för att göra det tydligt för dig hur det ser ut.

Välj de områden som känns spännande eller som du direkt känner dig motiverad att lägga tid och engagemang på men tänk på att inte välja för många. Du ska kunna hantera att jobba med de områden du väljer.

 1. Vilka områden vill jag arbeta med först?
 2. Varför vill jag arbeta med just dessa?

Utvärdering

Du har nu bestämt vilka områden du vill arbeta med. Då är det dags för dig att bedöma hur status på dessa områden ser ut just nu. Du gör en utvärdering helt enkelt.

 1. Hur ser det ut inom det valda området just nu?
 2. Vad saknas eller fungerar dåligt?
 3. Vad skulle göra att jag kände mig mer uppfylld eller nöjd inom detta område?

Brainstorm

Okej, då går vi vidare. Du har svarat på en hel mängd frågor och du har ett resultat att utgå ifrån. Nu är den stora frågan: Vad ska du göra?

Utgå ifrån din gradering på de valda områdena. Vad behöver du göra för komma upp till 10? Tanken är att du ska göra aktiviteter som steg för steg tar dig framåt och ökar din nöjdhet inom de valda områdena men jag vill understryka att ett steg framåt alltid räknas. Fastna inte vid att det ska vara exakt som du skrivit eller tänkt utan fokusera på att du agerar. Övningen går ut på att se de olika steg du kan ta för att komma framåt. Det ska inte bli ett skuldberg. Ställ dig dessa frågor:

 1. Vad behöver jag ändra på för att komma upp en nivå till?
 2. Vad behöver jag ändra på för att komma upp till 10 poäng?
 3. Vad behöver jag göra de kommande 3-6 månaderna för att förbättra min poäng?
 4. Vilka vanor skulle vara till hjälp för att växa inom detta område (vanor du har och/eller vanor som du kan behöva lägga till)?

Skriv planen

Ja, men vad bra. Du har allt på plats och nu ska du helt enkelt sammanfatta det i en strukturerad plan. Du utgår ifrån ett antal rubriker och fyller på den information du har tagit fram. Jag skulle göra en för varje område om jag valt mer än en.

 • Fokusområde
  Här skriver du ner vilket område det handlar om och vad det är inom detta område som du vill jobba med.
 • Din poäng
  Här skriver du poängen från när du graderade.
 • Tidsram
  En plan har alltid en tidsram. Det är lagom med 4-6 veckor till en början. Då kan du börja se att det händer något och också göra korrigeringar om det behövs.
 • Delmål
  Här skriver du ner vad du ska göra för att ta dig framåt. Ett steg i taget.
 • Daglig vana
  Här skriver du vilken/vilka daglig vana som kommer hjälpa dig framåt.

Följ planen

Heja dig! Du har en färdig plan nu som du kan följa för att uppnå den personliga utvecklingsnivå du är ute efter. Nu kommer den kniviga delen av hela planen – att följa den. Här är några tips för att hålla dig på banan fram till mål:

 1. Markera datum i din kalender där du gör nedstamp i hur det går för dig.
 2. Sätt påminnelser i din telefon för att komma ihåg de dagliga vanor som är viktiga.
 3. Skriv ut din plan och sätt upp den någonstans där du ser den varje dag. Gör du den digitalt så sätt den på skrivbordet på datorn.
 4. Hitta en stödkompis som kan vara stöd för dig. Berätta om din plan och tala om för kompisen vad du behöver hjälp med.
 5. När du har gjort de första 4-6 veckorna gör du en utvärdering. Gå då tillbaka till momentet medvetenhet och svara på frågorna igen.

Ooofff! Det här blev ett massivt inlägg. Jag hoppas att du känner dig motiverad att se över din personliga utveckling. Du behöver inte göra alla steg om du inte vill men jag tror det finns ett värde i att se över hur det ser ut just nu och vad du kan göra för att skapa den förändring du vill ha. Det handlar om ditt liv trots allt. Testa och berätta för mig hur det har gått.

Behöver du hjälp med de olika momenten för att ta fram din plan? Inga problem. För detta är mitt coachingpaket ”Från ord till handling” perfekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *