Hur mycket jag än älskar flexibilitet så behövs det ett system att följa för att komma framåt. Dessutom krävs det ju något att vara flexibel kring för att ens kunna ändra, frångå och lägga till i en befintlig struktur. Och du, resan är mer spännande än att rikta ögonen på målet.

Vad ska planeras och inte?

Jag tycker det finns en skiljelinje mellan vad som kräver en struktur eller system och vad som inte gör det. Jag vill till exempel ha en tydlighet i vad min tanke med företaget är så där behöver jag någon form av struktur att förhålla mig till medan jag inte alls behöver en struktur kring hur helgerna med familjen ska vara. Det ena handlar om professionalitet och det andra om att njuta av livet.

Att ha ett system för allt skulle döda nyfikenheten och spänningen i att leva och uppleva. Det vill jag inte och det tror jag inte att du vill heller. Om du tänker efter lite så har dina resultat väldigt lite med dina mål att göra och  mycket mer att göra med systemen du sätter upp för dig själv.

Mål eller system?

Nu kanske du tänker: Vad är skillnaden? Är detta viktigt för mig? Är inte det viktigaste att jag får jobbet gjort? Jadu, kanske men tro mig, när du förstår skillnaden mellan att jobba mot mål och använda dig av system så kommer du förstå vad jag menar.

Att sätta upp ett system innebär att du bestämmer för en viss följd av aktiviteter och upprepar det antingen dagligen eller med vald och relevant regelbundenhet. När du fokuserar på systemet istället för målet betyder det att du koncentrerar dig och hittar en känsla av glädje och tillfredsställelse i att utföra aktiviteterna istället för  att hitta motivation genom att komma närmare och närmare målen du har satt för dig själv.

(En liten instickare: Målet flyttas oftast framåt hela tiden i takt med dina steg framåt. Därför är målet i sig inte motivator nog.)

I detta inlägg vill lista varför det är bra att fokusera på systemet istället för enbart målsättningarna och därefter ger jag dig även några råd kring hur du kan komma igång med att skapa dina system. Här kommer 5 anledningar till att använda dig av en struktur: 

1. Källan till din motivation

Källan till din motivation blir helt annorlunda. Den baseras inte längre på att nå målet utan på vilken känsla du har under tiden som du utför de bestämda aktiviteterna. Du kommer inte känna att du jobbar för långsamt eller att du inte är bra nog för mår du bra så gör du automatiskt bra.

Det här hjälper dig att undvika frustration och besvikelse och du kan istället fokusera på din struktur som du har satt upp.

2. Fokusera på resan istället för bara destinationen

Genom att fokusera på systemet kommer resultaten att komma av sig själva. Du tar ett steg i taget och det ger dig en vetskap och bekräftelse på att du jobbar framåt. Det här är anledningen till att man brukar säga: “Det är resan som är det viktiga. Inte målet.” Målet kommer du nå förr eller senare så varför inte låta känsla vara god under tiden som du jobbar.

Det gör också att du lever i nuet och inte där framme någonstans där målet är placerat.

3. Sluta inte efter att du har nått ditt mål

Om målet är din destination så finns det inget bortom det och om du är en person som strävar efter att nå högre så blir det en konstig känsla av vakuum. Det gör att när du faktiskt är klar så är det slut. Du kommer inte göra mer och hela poängen med utveckling kommer sakna drivkraft.

4. Det är ett maraton

”It’s not about any single accomplishment. It is about the cycle of endless refinement and continuous improvement. Ultimately, it is your commitment to the process that will determine your progress.” – James Clear

Du ska inte springa fort. Du ska ta det lugnt framåt. Det är mer hållbart och ger dig mer behållning av aktiviteten. Strukturen som du skapar blir din ledstång på vägen framåt.

5. Du jämför dig mindre

När du jobbar mot mål hamnar du lättare i cykeln av att jämföra dig med andra. Du ser andras takt och vill följa den också men har du istället ett system du följer så kan du vara lugn med att du kommer komma framåt. I din takt.

Det kommer alltid finns människor som är bättre än dig på något men det är inte poängen med det du gör. Det är ingen tävling och när du fokuserar på känslan istället så kommer du inte bry dig om andra människor (lika mycket).

Hur du skapar ett system för att nå dina mål

Nu har jag pratat om varför ett system är bättre än enbart ett mål men hur ska du göra för att skapa ett system som passar dig?

När du kommit till fasen att skapa ett system är målet satt och du har koll på vad du behöver göra för att uppnå målet. När det är gjort är tanken att du omvandlar det till ett system eller en struktur som du kan följa så att ditt fokus vänds från målet och till resan. Om du vill skapa en ny vana eller uppnå ett resultat så räcker inte målet. Det kommer inte motivera dig tillräckligt och där kommer systemet in. 

Om du tänker att du vill bli mer organiserad så finns det inte mycket annat att göra än att skapa ett system som gör att du har tydliga steg i hur du ska kunna bli det. Du skapar ett system där du plockar i hemmet en kvart varje kväll, dammsuger på tisdagar, tvättar på torsdagar och byter sängkläder på lördagar. Det är ett system som hjälper dig vara organiserad.

Här är tipsen för att skapa ett system:

– Fokusera på hur aktiviteten får dig att må/känna

Du sätter de olika stegen i din process och under tiden som du tar dig an de olika aktiviteterna fokuserar du på hur det känns att göra det du gör istället för att fokusera på om du jobbar i rätt takt. Om det inte känns bra, då korrigerar du. Känns det bra då vet du att du har valt rätt aktivitet för att komma framåt.

– Tyck om processen

För att systemet du skapar ska fungera så är det viktigt att det du ska göra är något du tycker om att göra. I alla fall lite. Och vet du redan från början att du inte kommer att uppskatta aktiviteten så är det bra om du tillför något som medför glädje. Det kan vara en spotifylista med musik du tycker om eller att du arbetar från ett café den dagen.

– Bli en del av processen

Se till att lära dig nya saker om det du gör under tiden som du får sakerna gjorda. När du tillför ny kunskap ger du dig själv en större möjlighet att implementera det nya du lär dig under resan i din livsstil eller arbetsmetod framåt. Ett system ska kunna kopieras om och om igen.

– Belöna dig själv

Ge dig själv beröm och fira att du följer ditt system så som du valt att sätta upp det. Varje steg är värt uppmärksamhet.

Så vad har du skapat nu? En STRATEGI eller en PLANERING. Jag bytte bara ord och ställde om fokus från målet till resan. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *