Asså vår hjärna, sååå smart och så dum på en och samma gång. Den minns allt. Den sparar på dina känslominnen som om den hade en burk för skatter, men du kan vinna över den om du vet hur du ska göra.

Känslominnen stannar kvar

Något går riktigt bra. Du tog dig igenom uppgiften galant och du är hoppnöjd eller något gick inte alls bra. Det krånglade till sig och du känner dig låg och ledsen.

Båda är händelser som ger dig en känsla som du kommer att minnas. Och minns inte du så kan du vara helt säker på att din hjärna och kropp kommer minnas. Här glöms ingenting. Det sätter sig som en erfarenhet i dig och du kan vara helt säker på att är det en negativ känsla så kommer amygdala se till att du kommer ihåg. Den kommer skicka signaler av obehag – svettingar, oro, ångest, stress och andra härliga känslor.

När du ska göra något som liknar det positiva eller det negativa så kommer du få liknande känslor som du kände förra gången. Var det negativt kommer du känna obehag och försöka undvika situationen och är det något som liknar en positiv erfarenhet ja, då är det de känslorna du kommer känna.

Hur påverkas du av känslominnena

Hur påverkas du av känslominnena och hur kan du använda dem igen och igen kanske du frågar dig och jag ska försöka ge en förklaring. Detta är komplicerat men jag ska göra vad jag kan för att förenkla.

Det positiva är ju enkelt för du kommer inte uppleva det som jobbigt. Du kanske kan tveka för att det stör din planering eller för att du tror dig ogilla situationen men du kan snabbt påminna dig själv om hur bra det gick förra gången och då kommer de goda känslorna tillbaka. Det är så mycket enklare att göra något med en god känsla i kropp och sinne. Eller hur?

Men det negativa då? Hur ska du göra med det? Jo, då ska du ta ett steg i taget. Antagligen är det som du tycker är jobbigt inte farligt egentligen. Det gick helt enkelt inte bra förra gången och omständigheterna kring det kan vara oändliga. Låt oss ta ett exempel:

Om du ogillar att gå på mingel med många människor kan du möta de obehagliga känslorna med något konkret som hjärnan förstår. ”Jag ska hälsa på tre personer”. Du behöver inte göra något annat än säga hej. Du behöver inte börja kallprata eller ställa frågor. Bara säga hej. Med det konkreta målet går du på minglet. Du säger hej till tre personer. Du klarar det. Tada! Du får en positiv känsla. Du fixade det ju. 

Nästa gång du ska gå på mingel påminner du dig om den känslan. ”Jag sa ju hej till tre personer sist och det gick bra”. Vad blir nu nästa steg? Du ger hjärnan något nytt konkret – ”Jag ska hälsa på tre personer och stanna kvar och fråga dem: Vad gör du?” Inget mer än det.

Förstår du? Klart du gör. För varje gång ger du hjärnan och kroppen ett nytt minne tills det där gamla med obehag slås ut av allt det goda. Kanske kommer du behöva påminna dig om de positiva gångerna lite mer tydligt eftersom hjärnan aldrig glömmer men med goda erfarenheter har du nu en stark plattform att stå på.

Så ja, hjärnan är både smart och dum samtidigt. Så länge du vet hur du ska hantera den så har du möjlighet att vinna varje gång.

2 tankar om “Hur du hanterar känslominnen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *