Höger och vänster för bättre fokus

När jag höll en livesändning i en entreprenörsgrupp, Frihetsprenörer, på Facebook för två veckor sedan pratade jag om “Vardagen för en entreprenör” ur planeringssynpunkt. Som entreprenör har man många bollar i luften hela tiden och det blir ännu viktigare att hitta fokus när man arbetar.

DENNA VECKAN PRATAR VI OM FOKUS

Eftersom vi pratar om fokus denna veckan tänkte jag dela med mig av framför allt ett av tipsen jag gav till dessa entreprenörer men såklart passar det för vem som helst. För dig som sitter vid datorn och arbetar och känner att det är svårt att hålla dig till den uppgift du håller på med. Tankarna snurrar och du kommer på tusen och en saker som du behöver göra och då är det lätt att hamna i en annan flik på internet eller i fel dokument. För att undvika detta finns flera olika knep men jag nämner enbart två idag.

DET FRÄMSTA TIPSET

Ha fokus på en sak i taget är det främsta tipset. Sålla bort alla andra uppgifter du har och fokusera enbart på det som behöver bli gjort. För att detta ska gå behöver du först ha skapat en prioriteringsordning på det du ska göra idag. Det gör du genom att välja ut de tre viktigaste på din att göra lista och gör dem i rätt ordning. När du sedan sätter dig väljer du en av dessa.

HÖGER OCH VÄNSTER FÖR BÄTTRE FOKUS

Tipset jag gav till entreprenörerna kallar jag för “höger och vänster“. Det är mer ett praktiskt tips. Det går ut på att ha ett ordnat arbetsbord och att det du använder dig av just nu lägger du till vänster om din dator. Pappret med sifforna du pillar in i bokföringssystemet eller texten du arbetar med. Det går bra att ha en mindre hög med papper om de relaterar till dagens arbete på något sätt. På höger sida om datorn lägger du din planering för dagen där du har allt du ska göra nerskrivet. Det ger dig en säkerhet i att du gör rätt sak och medvetenhet om vad nästa uppgift på listan är. Men framför allt ska det finnas utrymme för att skriva ner de där tankarna om allt annat du kommer på medan du arbetar och som pockar på din uppmärksamhet. Skriv ner dem snabbt och låt det stanna på pappret och låt dig själv hålla ditt fokus på uppgiften.

Så alltså, höger och vänster. Det viktigaste just nu för att arbetet ska bli gjort.

bättre fokus

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *