Har du tänkt på att 71% av ett år utgörs av vardagar?

71% av ett år utgörs av vardagar. Det är 260 av 365 dagar och ändå är det helgen vi längtar till. Då när allt ska hinnas med som inte går att göra på en vardag. Visst är väl det ett underligt sätt att se livet på? Tycker du inte det?

Vardagen ska fyllas med det som är värdefullt. Livet i sin helhet ska vara värdefullt oavsett om det är helg eller vardag. Eftersom vardagarna utgör en större del av vårt liv vore det otroligt synd att inte låta dem vara fyllda av det bästa. Att ha tid handlar inte enbart om att hinna med eller om att göra drömprojekt. Tid är det du gör ständigt. Det som sker konstant. Alltså det vi fyller livet med och som vi lägger all vår dyrbara tid på. Våra 24 timmar som vi fått till förfogande. Lika för alla men ändå tänker vi att andra har mer.

Det som är bristen är inte tiden utan det är utrymmet. Vi fyller på utrymmet till bristningsgränsen och sedan lite till. Är det hållbart att hålla på så? Klaga på tidsbrist för att samtidigt fylla på i det utrymme vi har. Att orka göra saker vi vill göra men också det vi inte alltid vill men som är nödvändigt är så livet är. Vi har en mängd ork och om vi töjer på våra psykiska och fysiska gränser för länge så brister det till slut.

Vad är hållbart när vi pratar om livet? Hållbart är att välja bort och välja det som fungerar även på sikt. Hållbart är att minska ner, dra ner på takten för att hinna se, känna och uppleva. Hållbart är att värna om dig själv, om dina närmaste, om din omgivning, tänka på miljön och att ta vara på din tid.

[bctt tweet=”Livskvalitet är ett ord att smaka på, filosofera kring och utvärdera.”]

Ett litet steg i taget kan du förenkla. Ta fram det som är viktigt för att sedan hålla dig till denna kärna. När din kärna är tydlig vet du vad du vill tacka ja till och vad som är ett självklart nej. Att tona ner behöver inte vara att flytta till ett hus på landet med egen trädgård där du kan odla din egen mat. Det kan vara det men det behöver inte. Det handlar om det enkla i din vardag. Att fylla dagarna med det som har mening och hålla dig till det. Låta passionen leda dig till det som känns rätt. Använd din tid till det som du vill sysselsätta dig med. Jag vet att det inte går att skapa över en natt men jag vet att det går.

Det kan vara att:
– skapa en plats i hemmet för stillhet.
– odla en blomsterrabatt.
– dra ner på konsumtionen. 1 IN: 1 UT.
– att gå ner i arbetstid.
– tillbringa helgen ute på landet.
– läsa en bok i veckan.
– skriva varje dag.
– träna på att vara tyst.
– umgås med bästa vännerna en gång i veckan.
– laga goda middagar så ofta som möjligt.
– rensa i hemmet.
– bara äta vegetariskt.
– slänga ut teven.
– meditera varje morgon på en brygga i soluppgången.
– springa i skogen
– måla tavlor.
– köpa kvalitet för att inte köpa ofta.

Listan kan göras hur lång som helst. Det kan vara små saker och det kan vara stora saker. Det är helt upp till dig. Det handlar om vad du anser att enkelhet är. Det är du som bestämmer vad du vill lägga dina tid på och hur du vill att dina 260 vardagar om året ska se ut. Fyll livet med rätt saker och du kommer inte ha tråkigt eller sakna något.

blåhimmel

Lämna ett svar

Stäng meny
×
×

Kundvagn