disciplinNågot jag ser i stort sett varje dag är frågor om appar som ska hjälpa till att hålla reda på hur länge man är inne på internet och surfar. Appar som plingar till när det är dags att gå vidare till nästa aktivitet eller som stänger ner alla notifikationer under en bestämd tid. Jag har inget emot dessa appar men frågar mig vad som händer med din disciplin.

disciplinBra idé men …

Jag tycker att alla dessa hjälpmedel är en bra idé eftersom de hjälper till att hålla fokus på det viktiga. Vissa dagar är det svårare än andra att koncentrera sig och då kan det vara skönt med en timer som säger till när det är dags att avbryta, ta en paus och gå vidare till nästa viktiga uppgift.

Men jag är trots det lite skeptisk. Inte bara för att jag i själen är en analog person utan för att jag någonstans ändå tror att det är bra att lära sig själv. På vilket sätt utvecklas du när du själv inte behöver tänka?

disciplinFem minuter blir en timme

Att gå in på sociala medier och fastna där är inte ovanligt. Fem minuter blir lätt en timme och massa tid har gått åt som skulle använts till att skriva en rapport eller ringa tre viktiga samtal. Jag tror vi alla hamnar här då och då. Jag tror vi kan öva in att inte fastna. Jag är övertygad om att vi alla har kapacititeten och disciplin nog att hålla fingrarna från ”internettangenten”.

disciplinTräna din disciplin

För det är just disciplin det handlar om och man är olika bra på det. Om du varje dag bestämmer hur lång tid ditt surfande eller det du brukar försvinna in i får lov att ta och tränar på att bromsa dig själv, då övar du disciplin. Det är ingen dum idé att vara bra på det. Det kan behövas vid tillfällen då du jobbar mot deadline med minimalt med tid kvar eller när du har ett långsiktigt mål att uppnå och många avvägar som kan leda dig bort.

disciplinMina appar är analoga

Jag har också appar för att hålla koll på mig själv men mina är analoga. Ja, jag vet en app är alltid digital men idén är densamma. Jag skriver ner vad jag ska göra och så bockar jag av när jag är klar. På dagar då jag är ofokuserad bestämmer jag exakt hur lång tid uppgifter får lov att ta och så håller jag mig inom den tiden.

Det magiska med att sätta en tid är att för det mesta tar det exakt så lång tid som du ger uppgiften. Fokus gör dig effektiv. Så enkelt är det faktiskt. Men självklart har även jag sämre dagar och jag missbedömer hur lång tid något ska ta och så blir det mesta fel men det får jag ta. Det är så livet är tänker jag.

10 tankar om “Appar och hjälpmedel i all ära, men har du ingen disciplin alls?

 1. Lisa says:

  Det där har jag funderat på med. Är det inte bara att stänga ner det som äter tid? Jag sätter en mental tid. Eller struntar i att öppna det jag vet kommer ta en massa tid. Internet är en tidskonsumerande grej. Då får man som du skriver ha lite självdisciplin.
  Enda appen jag har som ska hålla reda på tiden för mig är väckarklockan. Räcker fint så. För mig i all fall. 🙂

  • Dorotea says:

   Internet är verkligen tidskonsumerande och det är individuellt hur mycket man behöver hålla till där ute. Men ja, det handlar om ens egna disciplin. Väckarklockan har jag enbart som reserv ifall jag inte skulle vakna i tid.

 2. Therese Mabon says:

  Och jag väljer mina stunder då jag får gå loss på alla mina appar….och väljer mina stunder när jag endast får använda mobilen som en telefon och klocka. Så har jag löst det hittills och jag upplever själv en ok balans, men jag har å andra sidan inte synat den. Balansen alltså.

  • Dorotea says:

   Inget fel på appar så länge man är medveten om att det inte hjälper dig med din självdisciplin egentligen. Om du är nöjd kanske du inte behöver syna balansen.

 3. Palle says:

  Finns sällan en mirakelmedicin utan varje person och situation kan behöva sitt egna sätt.
  Appar kan vara bra beroende på hur de används. Samtidigr måste man öva sin oassisterade disciplin.
  Tycker jag hittat hygglig balans, men det kan ju ändras.

 4. Magnus Blixt says:

  Tack för viktiga tankar – tänker också att man inte bör göra sig beroende av tekniken, utan själv medvetet välja.
  Här kan en app möjligen bidra till att ge initial stadga o medvetenhet, men sedan tror jag den i allmänhet ska bort.

  ”Vi skyddar barnen i livet, inte ifrån livet” /Anne-Marie Körling

  • Dorotea says:

   Absolut! Appen kan vara bra initialt för det tränar upp förmågan men ger också en aha-upplevelse om att det går att leva utan att surfa eller vad det nu är man håller sig ifrån.

   Citatet är verkligen spot on.

 5. Jeanette says:

  Ett bra sätt är att bli medveten om sin skärmtid är att instalera en app som räknar hur många minuter du ägnar framför mobilen. Det var ett wake up call för mig! Då får man det verkligen svart på vitt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *