Detta inlägg är ett annonssamarbete med Sambla


Framtidssparande SamblaJag pratar väldigt sällan om pengar. De kommer in på mitt konto, jag betalar det som behöver betalas och hoppas på att jag ska kunna spara en slant varje månad. Vissa månader går det och andra inte men framtidssparande är viktigt för mig. Min inkomst är ju varierande och det finns ingen garanti för att jag ska ha lika mycket pengar in på kontot varje månad. Jag har valt att leva så.

Min man däremot har samma summa varje månad förutsatt att han är frisk. De pengarna är våra säkra pengar och de som gör att jag vet att vi har mat på bordet varje månad. Vi har lån på huset, någon kredit som vi fick ta när livet var lite tuffare och ett lån på en bil som vi inte längre har. Trist, men sant. För att underlätta med alla tråkiga räntor som ska betalas och olika banker så kollade vi på hur vi skulle kunna samla våra lån på ett och samma ställe. Det kändes som ett bra alternativ. Räntan skulle då bli lägre och vårt sparande automatiskt höjas.

Framtidssparande SamblaSambla ger mig möjlighet till framtidssparande

Det finns hur många ställen som helst att vända sig till för att göra sådant här och i alla fall jag blir väldigt förvirrad. Lägligt fick jag nys om företaget Sambla. De gör precis det jag önskar göra och har väldigt bra information om vad som är bra att tänka på. Jag har läst en hel del på sidan och känner mig helt klart klokare än tidigare. Nu ska jag bara komma till skott med allt. Både att samla lånen men framför allt med att skapa ett framtidssparande.

Framtidssparande SamblaHjärnan spelar oss ett spratt

När det kommer till att spara pengar så vet jag att det är lättare än vad man kan tänkas tro. Här spelar hjärnan oss gärna ett spratt. Hjärnan är nämligen inte så förtjust i det som händer i framtiden. Detta har jag ju redan skrivit om tidigare men det tål att repetaras men jag vill också förklara mer noga hur vi fungerar när det kommer till att fatta långsiktiga och kortsiktiga beslut.

Långsiktigt sparande är nämligen inte helt lätt för vår hjärna. Den tycker inte om sådant som ska hända långt fram i framtiden. Den vill se resultat idag. Imorgon är inte speciellt intressant alls faktiskt.

Framtidssparande SamblaNujaget och framtidsjaget

När jag skrev min bok Jag ska bara – konsten att få det gjort i tid så var det en sak som verkligen fascinerade mig och fick mig att sitta i timtal och läsa. Det handlar om nujaget och framtidsjaget och om förmågan att kunna föreställa oss framtiden. Inte bara framtiden, utan även dig själv i framtiden.

Som jag skrivit tidigare så har vi en förmåga att visualisera framtiden. Vi kan tänka oss vad som kommer hända och hur det kommer att kännas att vara där. Vår fantastiska hjärna fixar det åt oss. När vi visualiserar ser vi vårt framtidsjag och att kunna göra det möjliggör att fatta långsiktiga beslut, vilket vi annars är rätt så dåliga på.

Det som stökar till det är att nujaget är här och nu medan framtidsjaget inte finns på riktigt. Inte än. Det som händer när vi ska välja mellan att göra något nu eller att göra något längre fram i tiden är att det utspelar sig en kamp mellan dessa två – och framtidsjaget har svårt att vinna. Ditt framtidsjag är väl medveten om att det finns stora fördelar långsiktigt medan nujaget värderar det som ger belöning med en gång.

Framtidssparande SamblaVi har svårt att relatera till framtidsjaget

När vi ska fatta långsiktiga beslut, som till exempel att spara pengar till en långresa eller till pensionen, har vi svårt för att relatera till framtidsjaget. Nujaget baserar sig på en känsla eller en erfarenhet som den känner igen direkt och har kunskap om, medan framtidsjaget får kämpa med att inte riktigt veta vad det som ska hända faktiskt innebär eller om det ens kommer att inträffa.

Det är en svår nöt att knäcka helt klart.

Framtidssparande SamblaVi behöver vara bra på självdisciplin

För att fatta ett beslut och genast ta tag i det trots att resultatet eller belöningen ligger långt fram i tiden krävs det självdisciplin. Vi behöver lita på oss själva och vi behöver klara av att kontrollera våra lustkänslor.

Självdisciplin är förmågan att hålla ordning och kontrollera sig själv. Det handlar om att hantera sina känslor när frestelser dyker upp och då komma ihåg framtidsvisionen och se till att hålla fast vid den trots att nuet pockar på uppmärksamhet.

Om du kan föreställa dig framtiden på ett verkligt sätt så ger det framtidsjaget en större chans att vinna. Impulskontrollen, känslokontrollen och framtidsvisionen behöver ha en bra dag samtidigt. Förstår du varför det är så lätt att skjuta upp saker?

Impulskontrollen, känslokontrollen och framtidsvisionen behöver ha en bra dag samtidigt.

Vi utvecklas hela tiden

Att kunna hantera sitt framtidsjag ligger väldigt nära vår tro om att vi kan påverka vår egen utveckling. Eftersom vi är begränsade i förståelsen av tid så är det också svårt för oss att se att vi hela tiden bygger på med nya erfarenhter och att utveckling sker. I och med det begränsas också vår förmåga att fatta långsiktiga och diffusa beslut.

Framtidssparande SamblaExperiment kring sparande och långsiktiga beslut

Mycket av den forskning som gjorts kring prokrastinering har gjorts på ekonomiska fakulteter eftersom det är intressant att förstå vad som kan få människor att spara pengar långsiktigt. Hal Hershfield, professor vid UCLA, har gjort ett intressant experiment kring sparande.

Personerna som deltog i experimentet fick veta att de kunde få en mindre summa pengar nu direkt eller en större summa pengar längre fram i tiden. De kunde alltså välja om de ville gå iväg med den mindre summan pengar fast de visste att det låg mer pengar i potten längre fram i tiden. Det man kom fram till var att ju mindre uppfattning om sitt framtidsjag som de här personerna hade desto mer troligt var det att de valde den mindre summan som de kunde gå iväg med direkt. Alltså är det så att om du inte kan visualisera ditt framtidsjag, så kommer du att fatta kortsiktiga beslut istället för kloka långsiktiga.

En tid senare gjorde man en ny variant på experimentet men denna gång tog man ett foto på varje persons ansikte. Detta foto digitaliserade man. Varje person fick se sig själv i en virtuell verklighet där de stod och såg sig själv i spegeln. Vissa fick se sig själva så som de såg ut idag medan andra fick se sig själva som de skulle kunna se ut senare i livet.

Resultatet av det här experimentet var att de som fick se sig själva som äldre valde att spara 30 % större summa för sin framtid.

Visst är det fantastiskt intressant?

Lär dig förstå dig själv

Om du förstår dig på vilken relation ditt nujag och framtidsjag har desto lättare är det för dig att fatta långsiktiga beslut. Det blir lättare för dig att kunna jobba mot mål som ligger långt fram i tiden. Detta är anledningen till att jag tjatar om visulisering och att jag tycker att du ska träna på det med jämna mellanrum. Framtiden blir lättare att förstå och också lättare att fånga. Det är helt klart värt ett försök tycker jag. Jag ser i alla fall fram emot ett stort sparkonto i framtiden när jag tänker mig att det är dags att gå i pension.


Ska du vara med i medlemsprogrammet Be Your Power i februari? Ämnet är SJÄLVKÄNSLA, confidence. Missa inte det. Du kan fortfarande anmäla dig.

10 tankar om “Framtidssparande? Vinn över nujaget

  1. Malin says:

    Intressant läsning och så viktigt, så bra!

    Jag har varit uppvuxen med att man ska alltid ha buffert, aktier, aldrig köpa något på delbetalning och framförallt inte köpa något man inte har pengar till. Det var naturligtvis bra tycker jag att ha det med mig vilket har gjort att jag inte har gjort så många tokiga köp (mer än någon väska kanske…).

    Däremot vet jag att så många jag känner har köpt på avbetalning, lånat upp på huset mm och då är det guld att få reda på information kring hur man faktiskt kan tänka kring ekonomi och ev också få hjälp att samla sina lån till lägre ränta.

    Själv har jag en buffert, ett drömkonto och så huset här och i Frankrike som en trygghet (naturligtvis med lån men vi amorterar alltid hårt vilket är ett sparande i sig).

    Drömkontot är för resor, utbildningar mm och bufferten är bra när som nyss kylskåpet gick sönder.

    Det som är viktigt för mig är att jag har slutat att lyxkonsumera (älskar bubbel och skaldjur och en och annan sidenblus) men annars så har jag börjat tänka mig för vad jag köper. Kvalitet och klassiskt som jag älskar håller längre än mina felköp som var ”billiga”.

    Så jag försöker tänka hållbart och långsiktigt och på vad jag verkligen vill.
    Samtidigt som jag vill leva i nuet och NJUTA! Det är det som är det svåra. Att veta hur stor buffert/drömkonto och hur mycket man kan njuta upp. En balans är säkert bra : )

    • Dorotea says:

      Hållbarhet och långsiktighet är verkligen bra att tänka på. Det där drömkontot gillar jag. Funderar på vad det skulle användas till i mitt fall.

  2. Ida says:

    Himla bra inlägg!
    Jag har börjat se det lite som en tävling – hur mycket mer kan man investera om man tar cykeln till jobbet istället för att köra bil? Om man skippar den där kaffe neller tar med eget vatten istället för att köpa ute?
    Det är roligare att se pengarna växa än att dricka upp dem i kaffeform 🙂

    Tips: Boken Hjärnkoll på pengarna av Elin Helander avhandlar psykologin bakom våra ekonomiska handlingar och jag har tyvärr inte läst den än men den verkar superduperbra!

    • Dorotea says:

      Den där tävlingen känner jag igen. Jag är så med matlagning. Jag vill äta bra och god mat men hur kan jag få till billiga maträtter som alla i familjen äter. Det älskar jag att klura på.

      Jag har inte läst den boken. Däremot Hjärnkoll på maten och den är väldigt bra.

  3. Fitnessfia says:

    Jätteintressant inlägg, skulle vara intressant att läsa något om trygghet. Jag och min sambo har tex olika ”smärttröskel” kring när det kommer till ekonomisk trygghet. Jag vill gärna ha mer trygghet ekonomiskt än vad han har behov av.

    • Dorotea says:

      Oooh, trygghet är intressant och jag förstår vad du menar med att vi har olika trygghetsnivåer. Jag ska se vad jag kan koka ihop på det ämnet. Tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *