Det här med vanor får jag frågor om precis varje dag. Hur gör man egentligen för att forma en vana? Hur får man den att fastna? Hur kommer man ens i gång? Vilka vanor behöver jag ha? Många frågor som jag har svar på.

Välj om du vill lyssna i podden eller om du vill läsa nedan

Struktur, ihärdighet & disciplin

Och jag förstår. Det är lite av en djungel och det är svårt men det är inte omöjligt. Inte omöjligt alls. Det handlar om struktur, ihärdighet och disciplin.

Strukturen är vad du ska göra och hur.
Ihärdighet handlar om att göra varje dag (eller så ofta som du bestämt). Om och om igen och börja om när du brutit.
Disciplin är att göra fast du inte vill. Att fortsätta när motivationen är borta.

Det här med att forma en ny vana handlar väldigt mycket om vilja och envishet. Om du har bestämt dig för att det här är ngt du behöver så antar jag är det är viktigt för dig. Det som är viktigt för dig ska du agera på. 

Fall inte för normen

Det jag tycker är noga att poängtera är att det du vill och det alla andra vill behöver inte vara samma. Idag blir vi ju överösta av vad alla andra gör. Deras fantastiskt vackra morgonrutiner, smoothies, luncher, snygga träningsbilder och ja, allt möjligt som handlar om vanor. Bara för att andra gör något betyder inte det att det är det viktigaste för dig. Bara för att normen i samhället för tillfället säger ngt så är inte det nödvändigtvis sanning för dig.

Idag fattar vi inte alltid beslut baserat på vår egen vilja utan på påverkan från allt brus vi har via våra telefoner. Visst har vi alltid blivit påverkade av andra men då var gruppen för påverkan så mkt mindre. Idag kan den vara evighetsstor. Och det att alla andra lyckas…i alla fall i sociala medier…gör det svårt att hantera sin egen mänsklighet.

Forma en vana

Hur går det till då? Hur ska du göra för att forma en vana?

Först och främst: Bestäm dig för vad det är för vana du mest behöver just nu. Är det sova bättre, vakna bättre, äta bättre, träna, skriva mer, läsa mer, skriva matsedel varje vecka, meditera….vad är det du behöver och känner är viktigt för att ditt liv ska rulla smidigare.

Välj en vana i taget

Att dra igång många vaneprojekt samtidigt blir jobbigt och minskar din möjlighet att få till det. Därför är det väldigt viktigt att du väljer det som är viktigast för dig just nu och så kör du på det tills det sitter.

Minska hindren

Det finns alltid hinder i vägen. Riktiga och påhittade. Oavsett så är de där och stökar till det. Lista vilka dina hinder du har så att du är beredd när de dyker upp. det är lättare att överkomma dem då.

Vanliga hinder:
tid: du har för lite tid. Något annat kommer i vägen.
lathet: du skjuter upp för att du är trött.
rädsla: du är rädd att misslyckas innan du ens börjat.
det okända: du gillar inte det som är obekvämt med det nya och du vet inte hur det ska bli.

Lite i taget

Om du ska skapa en morgonrutin säger vi så ha inte som krav att du ska ta dig igenom hela din fint planerade rutin första dagen. Börja med att gå upp och göra en av sakerna på lista. 2-5 minuter kan räcka till en början och öka efter hand. Det finns ingen anledning att göra allt på en gång. Det gör snarare att det blir svårare att genomföra dag efter dag.

Låt det ta tid

Det tar tid att forma en vana. Det finns många teorier kring hur länge. Vissa säger 21 dagar och andra 66. Jag tror det såklart varierar på vad det handlar om men tid tar det. Bli inte ledsen om det visar sig vara jobbigt och du vill ge upp. Det ingår men det går att överkomma.

Logga

Logga hur det går. Bocka av i din kalender att du gjort det som ska göras för dagen. Du kan skapa en så kallad habit tracker om det ingår flera olika moment i den vana du jobbar med.

Skapa ankare

Ett ankare är att du bestämer att när jag kommer hem ska jag byta om till träningskläder direkt eller efter jag har borstat tänderna ska jag meditera i 5 minuter. Det handlar om att koppla handlingen till något annat. Något som du redan gör.

Håll dig ansvarig

Berätta vad du håller på med för din partner eller en vän. Någon som du kan berätta hur det går för dig med jämna mellanrum. Det bara är så att vi gör bättre ifrån oss om vi har någon att svara inför. Det ger pepp dessutom.

Fira dina framgångar

Fira med jämna mellanrum. Gör något du tycker om och kom ihåg att det inte behöver vara avancerat. Det går bra med en myskväll framför teven med ditt favoritvin eller en fika med vännen.

Så går det till när du ska forma en vana. Ge dig själv möjligheten att bli riktigt bra på något och låt det ge positiv effekt på ditt liv.


I mars månad i Be Your Power ägnar vi tiden till att jobba med dina vanor. Vi kommer ha fokus på att bibehålla de vanor du redan jobbar med men det går även bra att komma igång med en ny och få pepp kring det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *