För mig är en staycation lyx Första dagen på en staycation, eller hemester, börjar med sovmorgon och sedan frukost på altanen. Efter det sitter man kvar och läser bok en lång stund. I alla fall är det så jag började vår staycation idag.

Staycation, eller hemester, är en semester som man tillbringar hemma. Man njuter av och utnyttjar allt som hemmet och det som finns omkring har att erbjuda.

För mig är en staycation lyx Lyxigt att vara hemma

Jag tycker att det är lyxigt att vara hemma. Jag har aldrig riktigt förlikat mig med att semester betyder att man ska åka iväg och vara någon annanstans än hemma även om jag tycker att resa är fantastiskt roligt. En terass i Toscana med ett glas vin i handen är vad jag drömmer om under den kalla årstiden men det är snarare då jag behöver värmen än nu.

För mig är en staycation lyx En stubbe duger gott

Den svenska sommaren erbjuder inte alltid bra väder men som jag redan skrivit så är inte vädret det viktigaste för mig. Jag vill ha det lugnt och skönt. Jag vill njuta av det som finns inom räckhåll och känna att jag blir utvilad. För mig är resor snarare stressande. Vi är alla olika. Jag har helt enkelt inte den äventyrliga ådran i mig. En stubbe i skogen duger gott.

Och när det slår till och blir varmt och solen skiner då finns det inget som kan mäta sig med den svenska sommaren. Ingen strand i karibien kan locka mig då.

För mig är en staycation lyx 18 saker att göra under din staycation

Jag tycker det finns massor att göra under en staycation så jag oroar mig inte ett dugg för att bli sysslolös. Jag satte mig lite snabbt och började skriva på en förslagslista och kom på några få minuter på arton aktiviteter. Listan kan bli oändlig.

1. Bada
Jag bor nära havet så det är naturligt att ta cykeln till en av alla badplatser.
2. Cykla mycket
Cykla är roligt och gör att man kommer närmare allting.
3. Gå på museum
Jag bor ju i en storstad så det finns många museum men jag tror säkert det finns museum inom räckhåll även i en mindre stad.
4. Turista i din egen stad
Oj, vad jag är dålig på min egen stad. Paddan here I come.
5. Tälta i trädgården
Jag älskade att tälta i trädgården när jag var barn och mina barn tycker också det är roligt. Är det varmt sover de på balkongen.
6. Plocka jordgubbar
Jordgubbar hör sommaren till. Ute på landsbygden går det ofta att hitta självplock av jordgubbar och andra bär men också grönsaker.
7. Läs böcker
Självklart! Bok på altanen eller ihopkrupen i soffan.
8. Besök stadens parker och gräsmattor
Det finns så många parker och stora gräsmattor i Sverige att leka på.
9. Åk till skogen
Åh, skogen. Jag älskar verkligen skogen. Träden, doften och lugnet.
10. Paddla kanot
Alla dessa sjöar vi har. De är underbart vackra. Jag är uppväxt vid sjöar så jag har en stor förkärlek till det såklart.
11. Picknick på klippa, gräsmatta eller på en stubbe
Mat! Det är en viktig del av en semester. Ta ALLTID med picknick. Det blir aldrig fel.
12. Ha coktailparty eller grillparty
Lyxa till det lite extra med party. På en altan eller i ett vardagsrum. Det går utmärkt att grilla även när det regnar.
13. Träna
Sommaren är perfekt för träning. Springa mellan regndropparna eller yoga på en brygga.
14. Gå upp tidigt en morgon
Att gå upp tidigt på sommaren och ställa sig ute och andas in luften och se solen gå upp är ljuvligt. Testa.
15. Spela spel
I min familj är det farligt att spela spel. Mina barn är världens tävlingsmänniskor men det är en bra familjeaktivitet så ibland vågar vi oss på det.
16. Ha femkamp på en gräsmatta nära hemmet
Jepp, gräsmattan igen. Ta med ett kubb och ett kricketspel och ha kul.
17. Glassprovar-event
Vår familj, alla utom jag, älskar glass. Att provsmaka glass-smaker går alltid hem.
18. Testa restaurangerna i din egen stad.
Denna säger sig självt. Ät ute och slipp laga maten själv.

För mig är en staycation lyx Fördelarna med staycation

Det finns flera fördelar med att stanna hemma på semestern. I alla fall som jag ser det. Kanske kan man tycka att känslan av äventyr försvinner men jag tror att allt går att göra till ett äventyr. Det är attityden till det man ska göra som styr. Jag blir exalterad om jag ska åka till en skog jag aldrig varit i eller besöka en ny badplats. Det är egentligen inte så stor skillnad. Det som saknas är ett annat språk och garantin på fint väder. Jag har listat fyra fördelar med staycation som jag tänker på. Det finns säkert många fler.

 • Nästan ingen tid går åt till att resa
 • Du slipper tröttheten från just själva förflyttningen (och barnens gnäll).
 • Vädret blir inte lika viktigt. Du har ju inomhusaktiviteter på lut också.
 • Du sparar pengar förutsatt att du inte väljer att göra dyra aktiviteter och äta dyr mat varje dag vilket är helt okej såklart.

För mig är en staycation lyx

9 tankar om “För mig är en staycation lyx

 1. Helena Roth says:

  Jag älskar att vara borta. Och att vara hemma. Kontrasten är väl det som gör det så tydligt, tänker jag. Denna sommaren har jag medvetet valt bort långt-bort-resandet, och det är så himla skönt! Inte minst för att, som du skriver, svensk sommar när den verkligen är som mest underbar är oslagbar!

  • Dorotea says:

   Ja men visst är kontrasterna det som gör livet spännande. Jag har inget emot att resa men jag gör det i så fall hellre under vinterhalvåret.

 2. Jasmine says:

  Underbart inlägg! Blev väldigt inspirerad, så satte mig och skrev en egen lista. Ser jättegärna att du skriver fler inlägg på detta tema, gärna flera tips 😀

  • Dorotea says:

   Tack :D. Vill du ha inlägg om semester allmänt eller specifikt just hemma-semester? Jag skriver gärna den här typen av inlägg eftersom jag tycker det är roligt.

   Vad kom med på din lista?

 3. Finurliga fröken says:

  Underbart inlägg! Speciellt nu när jag haft min son hemma i en vecka och vi istort sett inte gjort någonting. Bara varit hemma och hängt med varandra. Blir så stressad av alla på sociala medier som visar upp allt dom gör. Men vi trivs hemma och i varandras sällskap. Och jag tycker att sonen kan få landa lite efter ännu ett år i skolan. Kram

  • Dorotea says:

   Jag tycker också att det är skönt att bara kunna vara hemma och göra nästan ingenting. Barnen behöver, som du säger, också landa och bara få vara. De går i skolan hela året.

 4. Jenn - forever abroad says:

  Vilka mysiga tips! Och jag håller helt med. Känner verkligen för att vara hemma nu under sommaren. Och resa under vår och höst/vinter när längtan spritter i kroppen och det är så grått här i Nordens södra delar.

  Hade dock inte tänkt på staycation som hemma hemma, utan tänkte att man tog in på hotell i sin egna stad typ – men såhär fungerar ju också! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *