Att ha en fokustimme på morgonen betyder inte att om du i början bestämde dig för att göra på ett visst sätt så behöver du göra likadant alltid. Du vrider och vänder som du känner och utifrån vad som passar utifrån dina mål.

Först lite information om fokustimmen och sedan tänker jag att vi fortsätter med hur du kan variera den. I 5 AM-konceptet ingår det att börja sin dag lugnt med syftet att förbereda sig för sin dag. För att kunna göra detta rekommenderar vi att du går upp tidigare än vad du brukar eller lägger om dina morgonrutiner så att första delen består av en fokustimme. Vilken tid du går upp det väljer du själv men om det går så är det bra om du kan vara ensam. Fokustimmen består av tre delar:

1. Fysisk aktivitet
För att kroppen och hjärnan ska vakna till är det bra att börja med något fysisk. Yoga, en kortare promenad eller lite styrkeövningar. Det som passar dig bäst.

2. Planering
Se över vad som ska hända under dagen. Skriv ner i vilken ordning saker ska göras och av vem. Försök att avgöra hur lång tid saker tar så att du säkert vet att det är rimligt att hinna med det du lagt in i dagens aktiviteter. Kom ihåg att lägga in tid för paus.

3. Inspiration
Gör något som inspirerar dig. Läs, lyssna eller se en kortare föreläsning på nätet. Låt det vara inom ett ämne som du önskar lära dig mer om och som ger dig glädje.

Detta är grunden för fokustimmen. Tre komponenter som ger dig en bra start på dagen och sedan hjälper dig hålla fokus men också gör att du kan vara mer effektiv.

Om du under större delen av året lägger 20 minuter på planering så kanske det inte behövs under semestern eftersom det då såklart är helt okej att låta dagarna vara lite mer oplanerade. Kanske har du annan tid för att göra något som är inspirerande bara för dig ja då kan du lägga även den tiden på annat under din fokustimme. Alltså det går att variera. Det finns många saker du kan göra under din fokustimme:

– skriva
– läsa
– skapa projektplaner för kommande personliga projekt (alltså inte arbetsrelaterat).
– skapa inspirationstavlor inför ett nytt mål du har satt.
– förbereda matsedlar för hela året.
– leta information om ämnen du tänkt ta reda på mer om men inte gett dig tid till.
– skriva brev/vykort till vänner. Ja riktiga som man lägger i brevlådan.
– måla
– meditera

Den här listan kan göras hur lång som helst och jag är helt säker på att du har egna idéer på vad du vill fylla din fokustimme med. Berätta gärna vad du gör på morgonen och om du inte gör det idag så berätta vad skulle du vilja göra.

Idag öppnar jag upp ”Gruppen för 5 AM:are” på Facebook som tidigare har varit sluten. I den finns ett antal medlemmar som tidigare varit med i 5 AM-utmaningar. Du behöver inte vara 5 AM:are idag för att vara med utan du kanske vill inspireras. Jag har vissa planer för gruppen och du är välkommen att komma med förslag.

1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *